Horeca CAO Personeel Regels en Wetten

Veranderingen rondom arbeidszaken voor de horeca per 1 januari 2023

Aangeboden door: Horecava
maandag, 27 maart 2023

Een nieuw jaar betekent vaak nieuwe kansen, maar ook een verandering in wet- en regelgeving. Wat is er voor jou als horecaondernemer allemaal veranderd sinds 1 januari 2023 op het gebied van personeel en arbeidszaken in de horeca?

Verhoging minimumloon per januari 2023

Horecaondernemers moeten met ingang van de maand januari 2023 werknemers die het minimumloon krijgen, meer gaan betalen. Werknemers vanaf 21 jaar hebben recht op het wettelijk minimumloon, dit beschermt werknemers namelijk tegen onderbetaling. In juli 2022 werd het minimumloon al verhoogd met 1,81%. Maar als gevolg van de inflatie is er per 1 januari 2023 weer een extra stijging in het wettelijk minimumloon, nu gaat het om een verhoging van ruim 10%. Werknemers van 21 jaar en ouder hebben sinds 1 januari 2023 recht op € 11,75 per uur, aangezien de horeca CAO een 38-urige werkweek kent.

Pas jij de minimumlonen niet op tijd aan? Dan kun je een boete krijgen voor onderbetaling.

Onbelaste reiskostenvergoeding stijgt

Vanaf 1 januari 2023 is de onbelaste kilometervergoeding verhoogd, van 19 cent naar 21 cent per kilometer. In principe mag je als werkgever zelf bepalen of je een reiskostenvergoeding geeft en hoe hoog die is. Behalve als er afspraken over zijn gemaakt in een CAO, dan ben je verplicht deze verandering toe te passen.

De reiskostenvergoeding mag je onbelast aan je personeel vergoeden. Dat geldt voor woon-werkverkeer en andere zakelijke kilometers met een eigen vervoermiddel.

Check op welke aftrekposten je recht hebt

Het is weer tijd voor de belastingaangifte inkomstenbelasting. Heb je een eigen horecaonderneming en ben je ondernemer voor de inkomstenbelasting? Dan kun je misschien minder belasting betalen door gebruik te maken van een aantal aftrekposten. Om te checken of de Belastingdienst je als ondernemer voor de inkomstenbelasting ziet kun je eerst de OndernemersCheck doen op de website van de Belastingdienst.

Ben jij inderdaad ondernemer voor de inkomstenbelasting? Ga dan de volgende vijf stappen af:

 1. Hoeveel uur heb je het afgelopen jaar aan je bedrijf gewerkt?
  Als dat meer is dan 1.225 uur, dan heb je recht op zelfstandigenaftrek en mag je € 6.310 van je winst afhalen. Van klantafspraken tot het maken van offertes en het bijhouden van je mail tellen hierin mee. Voorwaarde is alleen dat je het moet kunnen aantonen, bijvoorbeeld als je alles in je agenda hebt staan.
  Op deze regeling zijn twee uitzonderingen: had je op 1 januari 2022 de AOW-leeftijd, dan is de zelfstandigenaftrek de helft. En als je langer dan 5 jaar ondernemer bent, dan moet je meer tijd besteden aan je bedrijf dan aan ander werk.
 2. Als startende ondernemer heb je ook recht op startersaftrek
  In de eerste vijf jaar als ondernemer, mag je bovenop de zelfstandigenaftrek ook drie keer de startersaftrek van je winst aftrekken. Dit gaat om nog eens € 2.123. Let wel op, dit mag dus alleen als je ook recht hebt op zelfstandigenaftrek.
 3. Check of je nog oude zelfstandigenaftrek hebt
  Had jij in de afgelopen 9 jaar recht op zelfstandigenaftrek, maar was je winst te laag om dit helemaal te gebruiken? Dan kan je deze ‘niet-gerealiseerde zelfstandigenaftrek’ alsnog van je winst aftrekken. Je winst moet wel hoger zijn dan de aftrek die je nog over hebt.
 4. Hoeveel heb je afgelopen jaar uitgegeven aan bedrijfsmiddelen?
  Je kunt naast bovenstaande ook recht hebben op kleinschaligheidsinvesteringsaftrek. Welk bedrag je dan precies van je winst mag aftrekken, hangt af van hoeveel je investeerde. Dit kun je checken op de website van de Belastingdienst.

Voor meer informatie en om de stappen nog wat uitgebreider door te nemen kijk je ook op de website van de Belastingdienst.