Single-use plastic
Regels en Wetten Horeca Horecaondernemer

Single-use plastic: wat betekenen de regels voor jou

Aangeboden door: Horecava
woensdag, 27 december 2023

Als je als horecaondernemer koffie, gerechten to go verkoopt of maaltijden aan huis bezorgt, heb je sinds 1 juli 2023 de verplichting om een zichtbare meerprijs te rekenen voor eenmalige voedselverpakkingen die plastics bevatten. Op 1 januari 2024 volgt weer een wijziging in de wetgeving rondom single-use plastic. We leggen in dit artikel uit wat deze regels voor jou betekenen.

Dagelijks gooien we een enorme berg aan plastic bekers en bakjes weg, na eenmalig gebruik. In Nederland belanden dagelijks 19 miljoen plastic bekers en voedselverpakkingen op het vuilnisbelt. Deze overmatige verspilling leidt tot ernstige milieuproblemen. Plastic bevat vaak schadelijke stoffen die niet biologisch afbreekbaar zijn, vandaar dat er regels gelden rondom single-use plastic.

Je kan door het hergebruiken van bekers en bakjes bijdragen aan het verminderen van afval. Het nemen van maatregelen tegen plastic zwerfafval is belangrijk om de negatieve impact op het milieu te verminderen. Het doel: 40% minder single-use plastic in 2026.

Maatregelen single-use plastic

Je moet je als horecazaak verplicht aan de volgende maatregelen houden vanaf 2024:


Je maakt gebruik van herbruikbaar servies voor eten en drinken
Je mag vanaf 1 januari 2024 geen wegwerpbekers en -bakjes met plastic meer verstrekken in hotels, cafés, restaurants, kantoren, bedrijfskantines, scholen, sportclubs, verenigingen, gesloten evenementen en attractieparken.

Je bevestigd doppen aan plastic flessen en drankverpakkingen
Vanaf 3 juli 2024 moeten de doppen van plastic flessen en drankverpakkingen stevig bevestigd zijn. We zorgen er op die manier voor dat deze doppen niet als zwerfafval eindigen.

Je PET-flessen moeten voor minstens 25% uit gerecycled plastic bestaan vanaf 2025
Vanaf 2025 moeten PET-flessen voor minstens 25% uit gerecycled plastic bestaan. Dit percentage moet tegen 2030 worden verhoogd tot minstens 30%.

De overheid neemt deze maatregelen over uit de Europese Single-use plastic richtlijn.