Buitenshuisconsumptie groeit harder dan thuisconsumptie

Aangeboden door: Horecava
zondag, 8 januari 2017

Buitenshuis eten en drinken is een groeimarkt: een groei van 4,5% in 2016. Van de totale omzet van voedings- en genotmiddelen (56,96 miljard Euro) werd 36,4% buitenshuis genuttigd. In 2013 was dat nog maar 34,4%. De totaalmarkt van voedings- en genotmiddelen steeg in 2016 met 2,1%. Food is een van de nieuwere manieren waarop grote groepen consumenten willen laten zien hoe ze in het leven staan. Hippe food- en horecaconcepten schieten daarom als paddenstoelen uit de grond, zo constateert het FoodService Instituut Nederland in haar jaaroverzicht.

Terwijl de totale markt voor buitenshuis consumeren met 4,5% groeide, stegen de drie foodservice kanalen (Horeca, Catering en Gemaksconcepten) in 2016 met 2,7% in omzet tot 18,3 miljard. Dat betekent dat vooral supermarkten, speciaalzaken en markt- en convenience winkels steeds meer omzet voor consumptie buitenshuis verkopen. De strijd om het maagaandeel is begonnen.

Met name jongeren (18-36 jaar) eten met regelmaat hun maaltijden buiten de deur: 29% van hen doet dat minimaal 1x per week. Terwijl maar 10% van de babyboomers (tussen 51 en 70 jaar) dat doen. Maar die jongeren zoeken wel goedkopere oplossingen. Zij besteden per keer € 19,42, terwijl de babyboomers € 30,66 besteden per keer. Het FSIN laat jaarlijks onderzoek doen naar het koopgedrag van consumenten rond voedings- en genotmiddelen, zowel voor thuis- als buitenshuis gebruik.

Jongeren denken wat hun foodaankopen betreft ook niet in kanalen, doen minder weekboodschappen en beslissen pas op het laatste moment wat ze eten, hoe ze willen eten en waar ze dat gaan doen. Zij kopen en eten overal, net zo goed in de supermarkt als in het hippe restaurant of tussenvormen daarvan. Die trend ontstond in de Amerikaanse steden, maar bereikt ook ons land. Daarom zal blurring (de grensvervaging tussen Foodretail en Foodservice) flink groeien. Wat betreft de koopmotieven achter de bestedingen zien we dat bij zowel jongeren als hun ouders de beide uitersten groeien: ‘gemak’ wint terrein, maar ook ‘beleving’. De markt voor ‘gemak’ zal tot aan 2025 groeien naar 19,9 miljard Euro (nu 13,5). De markt voor ‘beleving’ groeit naar 20,4 miljard Euro (nu 15,3).

Dat ‘gemak’ als koopmotief groeit zien we ook in de forse groei van alles wat met bezorgen te maken heeft. Boodschappen voor thuis is afgelopen jaar met 110 miljoen gegroeid (+18%) naar 710 miljoen Euro. Daarnaast is de bezorgmarkt vanuit horecaconcepten met 11,2% gegroeid naar 990 miljoen Euro. Dat alles betekent dat het ‘grijze midden’ (routinematig eten en boodschappen doen) onder druk komt te staan. Die markt is weliswaar groot (met 28,1 miljard Euro), maar die gaat licht krimpen en moet vooral terrein prijsgeven aan online. Millennials maken zich het meest zorgen om hun gezondheid (40% van hen versus 29% van de babyboomers), maar maken ondanks dat het minst allerlei bewuste keuzes: bij aankoop van eten en drinken vind ik het belangrijk dat wat ik koop… ‘gezond is’ (52% millennials versus 62% babyboomers), ‘hoeveelheid vet’ (31% millennials vs 44% babyboomers) ‘een natuurlijk product’ (28%, versus 42% voor babyboomers); ’lokaal geproduceerd’ (15% versus 20% voor babyboomers); ‘eerlijk en maatschappelijk verantwoord tot stand gekomen’ (43% versus 54% voor babyboomers).

Het ontbijtmoment buiten de deur begint ook in Nederland op gang te komen. Veertien procent van de mannen doet dat minimaal een keer per week en van de millennials doet 20% dat zelfs minimaal een keer per week. Het avondeten buiten de deur is terug op niveau van 2006. Toen 18% van de Nederlanders minimaal één keer per week buiten de deur. Dat percentage zakte in de crisis naar 13% (in 2009) en is nu terug op 18%.


Noot voor redacties (niet ter publicatie):
Voor meer informatie kun je contact opnemen met Marjolein de Haas-Hebink, Brand marketing manager van RAI Amsterdam. Bereikbaar via +31 (0)6 15 45 42 97 en e-mail op m.d.haas@rai.nl