Wat is terrasbelasting
Horecaondernemer Regels en Wetten Terras

Terrasbelasting voor horecaondernemers

Aangeboden door: Horecava
dinsdag, 14 mei 2024

Veel restauranthouders en kroegbazen hebben te maken met terrasbelasting, een verplichte heffing die zij moeten betalen voor het gebruik van openbare ruimte voor hun terrassen. Deze belasting dekt de kosten die gepaard gaan met het gebruik van publieke ruimtes. Maar hoe wordt de hoogte van de terrasbelasting vastgesteld en waarom zijn de tarieven in sommige steden hoger, terwijl andere terras eigenaren niets betalen? Je leest het in dit artikel. 

Wat is terrasbelasting?

Terrasbelasting is de vergoeding die je betaalt voor het gebruik van openbare ruimte voor je terras, zoals een stoep of plein voor je horecazaak. Het is als het ware de prijs die je moet betalen om je gasten buiten te laten genieten van een heerlijke maaltijd of een verfrissend drankje. Deze belasting is van toepassing op alle horecaondernemingen die een terras exploiteren, variërend van kleine cafés tot wegrestaurants.

Wie moet terrasbelasting betalen?

Terrasbelasting is van toepassing op alle horecaondernemingen die gebruikmaken van een terras, ongeacht de grootte of locatie. Of je nu een knus eetcafé runt in een rustige buurt of een chic restaurant in het bruisende stadscentrum, zodra je tafels en stoelen plaatst op openbare grond, komt de terrasbelasting om de hoek kijken.

Het is belangrijk om te beseffen dat de verplichting tot het betalen van terrasbelasting niet beperkt is tot alleen de traditionele terrassen die zich op de stoep bevinden. Zelfs als je een terras hebt op een dakterras, binnenplaats of een ponton op het water, ben je nog steeds onderhevig aan deze belasting.

Wanneer moet je terrasbelasting betalen?

Terrasbelasting wordt meestal jaarlijks in rekening gebracht door de gemeente waarin je gevestigd bent. De exacte datum kan variëren, afhankelijk van de lokale regelgeving. Zorg ervoor dat je op de hoogte bent van de deadlines en voorkom verrassingen aan het einde van het jaar. 

Hoe wordt de hoogte van terrasbelasting bepaald?

De hoogte van terrasbelasting wordt bepaald aan de hand van verschillende factoren, afhankelijk van de gemeente waarin je gevestigd bent. Een van de belangrijkste criteria is de oppervlakte van je terras. Gemeenten gebruiken vaak een prijs per vierkante meter om de belasting te berekenen. Hoe groter je terras, hoe hoger de belasting die je moet betalen.

Naast de oppervlakte speelt ook de locatie van je terras een rol in het bepalen van de hoogte van de belasting. Terrassen gelegen op drukke pleinen of in populaire uitgaansgebieden worden vaak zwaarder belast dan terrassen in minder drukke buurten. Dit komt doordat de economische waarde van de locatie een factor is die gemeenten in overweging nemen bij het vaststellen van de tarieven.

Andere factoren die van invloed kunnen zijn op de hoogte van de terrasbelasting zijn bijvoorbeeld de duur van het terrasseizoen, eventuele extra voorzieningen die je aanbiedt op je terras (zoals verwarming of parasols), en zelfs de architectonische kenmerken van je terras.

Tips om terrasbelasting te optimaliseren

Nu je meer inzicht hebt in wat terrasbelasting inhoudt, is het tijd om te kijken hoe je deze kostenpost kunt optimaliseren. Hier zijn enkele praktische tips:

1. Efficiënt ruimtegebruik:

Maximaliseer de ruimte van je terras door slimme indelingen in combinatie met passend meubilair te gebruiken. Met een goed georganiseerd terras is er meer ruimte voor gasten en verhoog je indirect de waarde ervan.

2. Seizoensgebonden aanpassingen:

Pas je terras aan op basis van seizoensinvloeden. Denk aan zonwering voor de zomer en verwarmingsbronnen voor de winter. Door flexibel te zijn, profiteer je het hele jaar door van je terras.

3. Samenwerking met de gemeente:

Ga in gesprek met de lokale overheid over mogelijke incentives of kortingen voor het gebruik van je terras. Soms zijn er programma's beschikbaar om ondernemers te ondersteunen.

Laat je informeren

Het is van belang voor horecaondernemers om zich bewust te zijn van de verplichting om terrasbelasting te betalen en wat de bijbehorende regelgeving inhoudt om financiële verrassingen te voorkomen. Door op de hoogte te blijven van lokale voorschriften kun je als ondernemer strategieën implementeren om de kosten te beheren en je terras te optimaliseren.

Lees ook: De duurste en goedkoopste terrasstad van Nederland