Het structurele personeelstekort in de horeca vraagt om veranderingen in de CAO. Per 1 januari 2024 zijn er daarom weer een aantal belangrijke wijzingen waar je als horecaondernemer rekening mee moet houden. Door CAO aanpassingen en minimumarbeidsvoorwaarden wordt ernaar gestreefd om de horeca weer als aantrekkelijke werkgever te positioneren.
Minimumloon horeca
Eén van de wijzigingen in de horeca CAO heeft betrekking op het wettelijk minimumloon (WML). Per 1 januari 2024 is het wettelijk minimumloon gestegen met 3,75%. Dit betekent dat voor werknemers van 21 jaar en ouder vanaf deze datum recht hebben op het wettelijk bruto minimumuurloon van € 13,27. Daarnaast zijn we in Nederland sinds begin 2024 overgestapt van een minimummaandloon naar een minimumuurloon. Hiermee stijgt het inkomen van medewerkers met een minimumloon en een werkweek van meer dan 36 uur. Voor werknemers in de horeca houdt dit een extra stijging van 5,5% in. Waarom? Omdat de horeca CAO een normale arbeidsduur kende van gemiddeld 38 uur per week en bij berekening van het wettelijk minimum uurloon wordt uitgegaan van gemiddeld 36 uur per week.
Betaal jij als werkgever niet het minimumloon aan je werknemers? Dan loop je kans op een boete voor het onderbetalen van werknemers.
Ook de rest van de lonen stijgen
Per 1 januari 2024 is er dus sprake van een stijging van gemiddeld 9,5% op het wettelijk minimumloon. Deze wijziging heeft ook gevolgen voor het bestaande loongebouw in de horeca CAO. Dit vereiste ook aanpassingen in het loongebouw. De omvang van de loonsverhoging is per functiegroep verschillend. Wat dit exact inhoudt voor jouw werknemers vind je in de loontabellen 2024 op de website van KHN.