‘Nieuwe sterrenrestaurants overwegend dieronvriendelijk’

Aangeboden door: ANP
donderdag, 1 april 2021

Zeven van de tien Nederlandse restaurants die onlangs een nieuwe Michelinster ontvingen, scoren lager dan een 6 voor dierenwelzijn. Zo oordeelden de dierenbelangenbehartigers van Dierenwelzijnscheck, die dus vinden dat Michelin dierenleed beloont.

Zeven van de tien Nederlandse restaurants die onlangs een nieuwe Michelinster ontvingen, scoren lager dan een 6 voor dierenwelzijn. Zo oordeelden de dierenbelangenbehartigers van Dierenwelzijnscheck, die dus vinden dat Michelin dierenleed beloont.

Zo blijkt dat alleen de Amsterdamse restaurants Wils en Daalder en restaurant De Nieuwe Winkel uit Nijmegen hoger dan een zes scoren op dierenwelzijn. De overige nieuwe sterrenrestaurants scoorden lager, met een 3,8 voor het Rotterdamse Zeezout als negatieve uitschieter.

Kalfsvlees

Dierenwelzijnscheck legde de menu’s van nieuwe sterrenrestaurants naast een lijst van meer dan 200 dierlijke producten. Op die lijst, gebaseerd op een dierenwelzijnsrapport van de Universiteit Utrecht, krijgt ieder dierlijk product een score voor diervriendelijkheid. Daarin worden leefomstandigheden, de vangstmethode, de manier van doden en de impact op soort en leefomgeving meegewogen. Zo krijgt kalfsvlees, dat bij zes van de tien nieuwe sterrenrestaurants op de kaart staat, een 1. Kalveren worden direct bij de moeder weggehaald en komen nooit buiten, geeft de dierenwelzijnsorganisatie als redenen.

Dierenwelzijnscheck vindt dat Michelin niet genoeg doet om diervriendelijke menu’s te stimuleren. Een woordvoerder zegt: “Een Michelinster is van grote betekenis voor restaurants. Chefs behouden door Michelin het idee dat je dieronvriendelijk moet koken om een ster te krijgen, dus waarom zouden ze veranderen?” Michelin stimuleert en beloont dieronvriendelijkheid, concludeert ze.

‘Greenwashing’

Dit jaar reikte Michelin voor het eerst acht Groene Michelinsterren uit, voor “chefs en restaurants die zich inzetten voor een verantwoorde toekomst”. Een vorm van ‘greenwashing’, luidt de kritiek van Dierenwelzijnscheck, waarmee de restaurantbeoordelaar zich duurzamer zou voordoen dan hij is. “Dierenwelzijn en duurzaamheid moeten geen aparte categorie zijn”, zegt de woordvoerder. “Eten draait niet alleen om smaak. Als ik van een product weet welk dierenleed erachter schuilt, dan kan ik daar niet van genieten.”

Eerder deze week verwierp Gwendal Poullennec, internationaal directeur van de Michelin-gids, de beschuldigingen van ‘greenwashing’. “Er zijn meerdere wegen naar duurzaamheid, en elk restaurant moet zijn eigen pad vinden”, zei hij tegen De Volkskrant. Bovendien zegt Michelin tegen het ANP dat het hoopt dat de acht restaurants die een Groene Michelinster ontvingen “een inspiratiebron zijn voor de hele horecasector en dat het aantal bedrijven dat duurzaam werkt van jaar tot jaar zal groeien.”