Koffie Thee Cacao Inspiratie

Wijs met ijs: ijskoffie, ijsthee en koude chocoladedrank maken

Aangeboden door: KoffieTcacao
woensdag, 28 juni 2023

Hoe maak je deze zomer een verfrissende variant van koffie, thee of een chocoladedrank? Juist, met ijs! Deze methodes van koffieTcacao helpen bij het zetten van een ijskoffie, ijsthee en ijskoude chocolade.

Illustratie: Ana Jarén
Tekst: Marlon Velvis voor koffieTcacao magazine

Koffie

Nederland kent een lange traditie als het aankomt op ijskoffie. Al in de VOC-tijd brachten Nederlanders houten stellages met glazen compartimenten mee naar Azië om ijswater heel langzaam over koffie te laten druppelen. Vandaag de dag zijn ook andere zetmethodes populair voor ijskoffie, zoals flash brew en cold brew. Zo kun je thuis aan de slag met het maken van een ijskoffie!

1. Flash brew

De simpelste zetmethode voor het maken van een ijskoffie is flash brew: het overgieten van warme koffie op ijs in een glas. Door warme koffie zo snel mogelijk over ijsblokjes te schenken, koelt deze in één klap af en komt er een breed scala aan smaken in het glas terecht. Filterkoffie kun je met de hand direct op een kan met ijs opschenken, een espresso kun je in een glas gevuld met ijsblokjes laten lopen. Als je fan bent van iced latte, neem dan een espresso als basis en voeg hier als laatste stap koude melk aan toe. Je kunt natuurlijk ook experimenteren met andere ingrediënten, zoals koffiesiropen, likeuren en plantaardige dranken. Maar een fruitige kwaliteitskoffie uit bijvoorbeeld Kenia of Ethiopië en ijs is genoeg!

2. Cold brew

Koffie kan ook koud gezet worden, bijvoorbeeld met de cold brew-methode. Laat gemalen koffie en koud water langere tijd samen in een afgesloten pot of tank extraheren. Hiervoor kun je een speciaal coldbrewsysteem zoals de Toddy aanschaffen, maar je kunt ook een weckpot gebruiken. Net als bij warme filterkoffie kun je spelen met de maling en de verhouding tussen water en koffie. Als uitgangspunt kun je een verhouding van 1:5 gebruiken, 1 gram koffie op 5 gram water. Als je de cold brew in een pot maakt, zet deze dan maximaal twintig uur in de koelkast. Laat hem buiten de koelkast niet langer dan twaalf uur staan om te voorkomen dat de koffie te bitter wordt. Het filteren na de extractie kan bij kleinere volumes met een French Press. Als je niet tevreden bent over de helderheid van de koffie, kun je hem daarna nog eens filteren met een papieren filter.

3. Cold drip

De methode die de VOC introduceerde, gebruiken we vandaag de dag nog steeds. Voor Dutch Coffee, ook wel bekend als cold drip, maak je gebruik van een stellage waarbij ijswater met een instelbaar tempo over gemalen koffie druppelt. Het water houdt de gemalen koffie koud waardoor de vluchtige aroma’s uit de koffie niet vervliegen en de vetzuren niet oplossen. Ook oxideert de koffie nauwelijks, waardoor de koffie niet zuur of bitter wordt. Cold drippers zijn in verschillende soorten en maten te koop met prijzen van 70 tot een paar honderd euro.

Thee

Voor theeliefhebbers kun je in plaats van een ijskoffie maken ook kiezen voor een ijsthee. De doorbraak van ijsthee wordt toegeschreven aan de Wereldtentoonstelling in St. Louis in 1904. Het warme weer tijdens deze tentoonstelling zou de Amerikaanse theehandelaar Richard Blechynden op het idee hebben gebracht om ijs aan zijn gratis theesamples toe te voegen. Tot genoegen van de bezoekers die het drankje heerlijk vonden. Vanuit Amerika is ijsthee, mede dankzij het merk Lipton, ook in Europa populair geworden. Dat ijsthee makkelijk zelf te maken is, zónder alle suikers en conserveermiddelen die de drank uit de supermarkt bevat, is echter minder bekend. Zonde, want het is makkelijk en lekker! Je kunt in principe elke thee gebruiken tijdens het maken van een ijsthee, maar we raden aan om voor een zoete thee of een frisse kruidenblend met bijvoorbeeld citrus en munt te gaan.

1. Shock brew

Deze methode wordt ook wel flash brew genoemd. Bereid de thee, afhankelijk van de theesoort, met water van 70 à 80°C en schenk uit over een kan met ijsblokjes en eventueel bevroren fruit. Experimenteer met het recept: de hoeveelheid thee, de temperatuur, de trektijd en toevoegingen.

2. Cold brew

Thee kun je ook koud infuseren. Zet een kan of thermosbeker met thee en koud water vijf tot acht uur in de koelkast en laat de thee koud trekken. Zo simpel is het! Hiervoor kun je ook gebruik maken van losse thee (mits van goede kwaliteit), die je al eens hebt gezet. Gooi de theebladeren niet weg, maar gebruik ze voor een tweede, koude infusie.

Koude chocoladedrank

Chocolademelk is vooral populair op koude winterdagen, maar is ook op warme dagen in een ijsvariant verrassend lekker! Smelt je favoriete chocolade of pure cacao, het liefst in geschaafde vorm, door een klein beetje heet water erover te schenken. Hier kun je vervolgens koude melk aan toevoegen en je cold ‘hot’ chocolate is klaar! Je kunt de gesmolten chocolademassa ook in een ijsblokjesvorm gieten. Vul een beker met drie blokjes, schenk daar koude melk bij en je hebt een extra frisse variant. Hier kun je eventueel ook nog ijsblokjes met koffie aan toevoegen.

Meer lezen over koffie?

Dit artikel verscheen eerder in koffieTcacao, hét magazine voor elke koffie-, thee- en chocoladeliefhebber in Nederland en België. Benieuwd? KoffieTcacao biedt ook lidmaatschappen aan.