Koffie, thee & cacao: de grootste feiten & fabels ontrafeld
Over koffie, thee en cacao bestaan al eeuwenlang verhalen. Droogt koffie je echt uit? En is pure chocolade echt een superfood? Hoog tijd om de fabels van de feiten te scheiden. Met deze weetjes en inzichten verras je straks niet alleen jezelf, maar ook je gasten.
Koffie droogt uit
Iets wat we vaak horen, maar niet klopt is dat cafeïne je uitdroogt. Ja, cafeïne heeft een licht vocht afdrijvend effect. Toch telt een kop koffie gewoon mee voor je dagelijkse vochtinname. Een kop koffie maakt je dus niet dorstiger, al blijft het lekker en gastvrij om er een glas water bij te serveren.
Espresso is de sterkste koffiebom
Denk je dat espresso het sterkste is? Dat ligt eraan hoe je het bekijkt. Per slok is espresso inderdaad het sterkste shot. Toch krijg je met een grote kop koffie uiteindelijk meer cafeïne binnen. Voor de horeca een leuk weetje om te delen met de echte koffieliefhebbers die zich afvragen welk drankje ze het beste wakker houdt.
Groene thee is altijd cafeïne vrij
Nog zo’n misverstand is dat groene thee cafeïnevrij is. Dat klopt niet. Groene thee bevat wel degelijk cafeïne, alleen een stuk minder als je het vergelijkt met zwarte thee of koffie. Zie het als een mooie middenweg: genoeg energie om scherp te blijven, zonder de stevige kick van een dubbele espresso. Perfect voor een lange werkdag.
Pure cacao is supergezond en maakt je gelukkig
Het klopt dat cacao boordevol antioxidanten en mineralen zit. Dat kan je energie en stemming een boost geven, vooral in pure vorm, zoals cacaopoeder of ongezoete cacaodrank. Zodra er room en suiker wordt toegevoegd, verandert dat het verhaal. Dan verandert deze superfood al snel in een guilty pleasure. Onderzoek laat zien dat cacao stoffen bevat die het geluksgevoel stimuleren. Een lekkere chocoladedrank of dessert serveren aan je gasten en je hebt een product dat letterlijk en figuurlijk een glimlach opwekt.
Meer dan een drankje
Naast dat deze feiten en fabels leuke weetjes zijn, zijn het perfecte gesprekstarters die extra waarde toevoegen aan de gastenbeleving. Zet een leuk weetje op de menukaart, laat je barista’s hun kennis delen of speel ermee op social media. Zo wordt een kop koffie of thee niet alleen een consumptie, maar voeg je er een extra ervaring voor je gast aan toe.
Of het nou om koffie, thee of cacao gaat: hoe meer je weet, hoe leuker het wordt om je gasten te verrassen!