Dit verspillen bedrijfsrestaurants het meest: cijfers 2024 bekend
Gooi jij in je zaak ook liever geen eten weg? Precies. Eten weggooien doet pijn. Niet alleen in je portemonnee, maar ook voor het klimaat. Toch verdwijnt er in bedrijfsrestaurants nog flink wat eten in de prullenbak. Het goede nieuws? De cateringsector heeft dit steeds beter in beeld én pakt het serieus aan.
Wat verspillen bedrijfsrestaurants nou echt?
Broodjes en warme gerechten, dat is waar het vooral misgaat. Denk aan belegde en onbelegde broodjes, sandwiches, snacks, maaltijden en warme tosti’s die aan het eind van de lunch niet zijn verkocht. Uit onderzoek van cateraars, de Vereniging Nederlandse Cateringorganisaties (Veneca), Wageningen University & Research (WUR) en Samen Tegen Voedselverspilling blijkt dat in 2024 gemiddeld 21,1 gram per gast aan onverkocht eten en drinken werd verspild in bedrijfsrestaurants bij overheidsgebouwen, bedrijven, onderwijsinstellingen en ziekenhuizen. Dat klinkt weinig, maar bij elkaar is dat 886 ton aan voedsel.
Stap voor stap minder verspilling
De verzamelde data komt van negen cateraars die hun krachten hebben gebundeld. Onder meer Albron, Appèl, CIRFOOD, Compass Group, Food&i, Hutten Catering, Paresto, Sodexo en Vermaat deden mee. Samen verzamelden ze data van bijna 1250 locaties, goed voor bijna 36 miljoen gastentransacties. Ondanks de tonnen aan voedselverspilling, is de benchmark gedaald met 5,0% ten opzichte van vorig jaar. Of dat een blijvende trend is? Dat weten we nog niet. Maar een daling is altijd goed nieuws.
Slimmer meten = minder verspillen
Wil je minder weggooien? Dan is de eerste belangrijke stap: monitoring. Want pas als je weet wat je weggooit, kun je het aanpakken. Dat geldt ook voor de cateringsector. Sinds 2023 brengen eerdergenoemde cateraars hun onverkochte eten en drinken systematisch in kaart. Niet alleen in restaurants, maar ook bij banqueting, zoals vergaderlunches en kantoorborrels.
Bij bijna 600 bijeenkomsten hebben cateraars bijgehouden wat er bleef liggen. Hieruit bleek dat gemiddeld 42% van de bestelling (voornamelijk koffie en thee) niet wordt geconsumeerd, en dat daarnaast gemiddeld 22% van de bestelde lunches niet wordt geconsumeerd. Wat bleek? Kleine aanpassingen, communicatie en samenwerking zijn essentieel als het gaat om het verminderen van banqueting-verspilling en leveren al snel indrukwekkende resultaten op.
Zo pakken cateraars voedselverspilling aan
Uiteraard blijft het niet bij meten. Cateraars werken hard aan verdere vermindering van voedselverspilling en zien dat kleine slimme stappen een groot verschil maken. Zo krijgen medewerkers training om beter in te schatten wat nodig is en delen locaties actief hun beste ideeën met elkaar. Registratiesystemen worden aangescherpt, zodat er snel duidelijk is wat blijft liggen. En gasten worden vaker betrokken bij het terugdringen van verspilling, bijvoorbeeld door op het einde van de lunch geen nieuwe broodjes meer bij te vullen of door duidelijk te communiceren dat minder verspilling goed samengaat met gastvrijheid.
Minder eten verspillen? Dit kun je direct zelf doen
Niet alleen bedrijfsrestaurants kunnen hun verspilling aanpakken, ook in je eigen horecaonderneming kun je flink wat winst pakken. Het begin is simpel: door te wegen wat je weggooit, ontdek je snel waar je de meeste impact kunt maken. Misschien zit het bij je lunchaanbod, of juist bij vergaderbuffetten. Stel daarna een haalbaar doel, bijvoorbeeld 10% minder verspilling op één druk moment van de dag.
Kijk kritisch naar je portiegroottes. Bied bijgerechten los aan, draai slim met seizoensgroenten en maak iets lekkers van restjes: een soepje van overgebleven groenten of een tosti van brood van gisteren is zo gemaakt. Betrek ook je team actief. Zij zien vaak precies waar het fout gaat, en waar kansen liggen.
Wil je meteen concreet aan de slag? Download de gratis leaflet Verspillingsvrije Horeca van Samen Tegen Voedselverspilling. Daarin vind je slimme tips voor je menu, je personeel, je ketenpartners én natuurlijk je gasten. Mét inspirerende voorbeelden van collega-ondernemers.
Wat levert het op?
Minder verspilling betekent:
- Minder kosten (want je koopt alleen in wat je verkoopt).
- Minder afval (scheelt afvalkosten én werk).
- Minder klimaatimpact (goed voor je groene imago).
En ja, je gasten waarderen het ook. Die willen ook liever niet dat goed eten in de vuilnisbak belandt.
Samen gaan we voor 50% minder verspilling
Nederland heeft een ambitie: 50% minder voedselverspilling in 2030. Daar kan iedereen aan meedoen. Horeca, catering én gasten. Grote cateraars laten zien dat het kan, ook op schaal. En jij? Waar kun jij vandaag al het verschil maken? Benieuwd naar het hele onderzoek? Bekijk het op de site van Samen Tegen Voedselverspilling.
Samen besparen we tonnen eten. Letterlijk.