logo
Schaarste bestaat niet in de circulaire horeca
Tech en DienstverleningDuurzaamheidInspiratie

Schaarste bestaat niet in de circulaire horeca

Aangeboden door: Horecava

De beschikbaarheid van grondstoffen is van strategisch belang voor elk bedrijf, ook voor de horeca. Want zonder grondstoffen stagneert de productie van o.a. staal, papier en computerchips. Dit kan resulteren in schaarste van bijvoorbeeld keukenapparatuur, ledlampen en koffie. Om ervoor te zorgen dat alles beschikbaar blijft is een andere mindset noodzakelijk. Circulaire horeca is de oplossing.

Minder slecht is nog steeds niet goed

Lees meer over duurzame horeca
>>
Tot nu toe ligt de nadruk met name op minder gebruiken en minder afval produceren. Maar minder slecht is nog steeds niet goed. Uiteindelijk is de doelstelling geen afval te produceren en alle reststromen te hergebruiken. In 2030 moet 50% van alle materialen in Nederland circulair zijn. Maar waar begin je als horecaondernemer? Wij geven enkele tips:

Huren in plaats van kopen

Vrieskasten, afwasmachines, koffiemachines, ze zijn allemaal zo gemaakt dat er een verdienmodel achter zit. De machines gaan na een aantal jaren kapot, zodat er een nieuwe aangeschaft moet worden. Daarnaast ben je wettelijk verplicht grootkeuken apparatuur “orderlijk te laten inzamelen en verwerken”.
Maar wanneer de leverancier eigenaar blijft van de machine, heeft hij er belang bij dat het apparaat zo lang mogelijk meegaat en is de producent/importeur verplicht te zorgen voor de inname en recycling van de apparaten. Stichting NVLG Grootkeuken Recycling (NGR) helpt ondernemers uit de grootkeukenbranche met de registratie, inzameling en verwerking van afgedankte elektrische en elektronische apparatuur.

Scheid afval voor hergebruik

Bespaar 50.000 euro met afval >>Door afvalstromen apart aan te leveren, kunnen grondstoffen verwerkt worden in nieuwe producten. Zo gebruikt Rotterzwam koffiedik voor het telen van oesterzwammen. Sinaasappelschillen zijn geschikt voor veevoer en plastic voor het maken van nieuwe verpakkingen of kleding. Er zijn ook producenten die een retourprogramma aanbieden. Clearcircle, leverancier van duurzame schoonmaakproducten, is hiervan een goed voorbeeld. Ze vullen de voorraad aan en nemen de lege verpakkingen na gebruik weer mee retour. Uiteindelijk zetten ze de verpakkingen via recycling weer om tot nieuwe relevante producten.

Denk na over je inrichting

Minder energie is meer winst >>Zijn je meubels, lampen, machines e.d. makkelijk te repareren, te hergebruiken of te recyclen? Houd hier bij de ontwerpfase al rekening mee. Met een modulair systeem kun je makkelijk onderdelen vervangen of vernieuwen. Triboo levert keukenonderdelen die eenvoudig los te koppelen en te verwisselen zijn. De oude onderdelen worden opgehaald en gebruikt als grondstof voor een nieuwe keuken. Voor grote horecaondernemers is het managementsysteem van Lloop interessant. Hierdoor heb je inzicht in de samenstelling, herkomst en milieu impact van al het gebruikte meubilair. En de leverancier weet wanneer de meubels aan het eind van hun levensloop zijn en opgehaald kunnen worden.

Koop bewust

Het is niet altijd nodig om een nieuw product te kopen. Kijk of er het product ook tweedehands of refurbished wordt aangeboden. Zo is er van alles te vinden op Marktplaats, maar ook veel horecaleveranciers, zoals horecahandel, bieden gebruikte apparatuur en meubilair aan. Denk ook eens aan bedrijfskleding van bijvoorbeeld gerecyclede jeans van het www.circulairwarenhuis.nl .
En koop, wat betreft voedingsmiddelen zoveel mogelijk lokaal en biologisch. Kies waar mogelijk voor fairtrade producten. En spreek de leverancier aan op overbodige, niet afbreekbare verpakkingen.

Laat je inspireren door circulaire horeca

Je hoeft je bedrijf niet in 1 keer te transformeren in een circulaire onderneming. Neem kleine stappen en begin met een onderdeel dat bij je bedrijfsvoering past. Kijk de kunst af bij deze collega’s:

  • Restaurant One, Roermond
    Zij koken voorals met lokale en seizoensproducten. Ze hebben een circulair interieur en uiteraard groene stroom.
  • Van der Valk, Leeuwarden
    Zij vangen warmte op uit de restaurants, de zalen en keuken en hergebruiken deze, waardoor ze 95% van de warmte terugwinnen om het hotel te verwarmen.
  • The Greenhouse, Utrecht
    Zij hebben onder andere een volledig circulaire inrichting, maar houden bij het samenstellen van hun menu ook rekening met seizoen, uitstoot en minimaliseren van verpakkingen
  • Circl, Amsterdam
    Circulariteit wordt hier in alles doorgevoerd, zelf in de naam. Hun doel is om (h)eerlijke gerechten te serveren met minimaal energieverbruik en afvalproductie maar met een positieve impact op mens en milieu.