Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat heeft een subsidie van maar liefst € 28,2 miljoen beschikbaar gesteld voor de verduurzaming van het MKB. De regeling loopt al sinds oktober 2021, maar blijkbaar is hier niet veel publiciteit aan gegeven. Op 1 juni 2022 was er namelijk nog ongeveer 85% van het budget beschikbaar! Wil jij advies en ondersteuning over het verduurzamen van je bedrijf en/of bedrijfsvoering? De regeling loopt nog tot 30 september van dit jaar!
Veganisme wordt steeds populairder. Restaurants hebben vaker vegan opties en ook supermarkten blijven niet achter: het aanbod in vegan producten groeit in heel Nederland. Veel vlees eten is ongezond en slecht voor het klimaat en veganisme is in trek en goed voor het milieu.
En de winnaar in de categorie Duurzaamheid van de Horecava Innovation Awards is… Ozarka! Deze marktleider in de wereld van herbruikbare maaltijdverpakkingen kreeg de prestigieuze Karel de Vos Award van de jury uitgereikt. CEO en founder van Ozarka, Beth Massa, legt uit wat Ozarka zo uniek maakt en wat het merk voor horecaondernemers kan betekenen.
Hiep hiep hoera voor Enjay! De overall winnaar van de Horecava Innovation Award 2022. Ook werd Enjay winnaar in de categorie Equipment & Services. Het bedrijf uit Roosendaal ontwikkelde een innovatieve methode, waarmee de warmte die in een professionele keuken door de afzuigkap verdwijnt opnieuw gebruikt kan worden. We spreken de dolblije algemeen directeur Pieter-Jan van der Linden over wat het winnen van deze Award voor hem betekent.
Binnen de horeca zijn er ontelbare situaties waarin het gebruik van wegwerpservies onvermijdelijk is of op zijn minst grote voordelen biedt. Denk aan de talloze fastfoodketens of bijvoorbeeld koffie-to-go services. Nu mogen ze nog, maar over een tijdje is het voorbij met de plastic verpakkingen. Het traditionele wegwerpservies is namelijk vanaf 2024 volledig verboden. Wat zijn voor de horecaondernemer de beste alternatieven?
Plastic bestek, bekers, borden, roerstaafjes en rietjes. Het zijn enkele voorbeelden van single use plastics die je over twee jaar niet meer terug zal vinden in de schappen, op kantoor of tijdens festivals. Vanaf 2024 is het gebruik van plastic verpakkingen op deze plekken namelijk niet langer toegestaan. De maatregelen komen voort uit de Europese Single-Use Plastics-richtlijn (SUP).
Biermerk Grolsch gaat CO2-neutraal: de brouwerij moet in 2025 alle ingezette energie op duurzame wijze kunnen opwekken. Grolsch zal daarmee de eerste bierfabrikant van Nederland zijn die deze werkwijze hanteert.
De start-up De Krekerij is gespecialiseerd in het maken van lekker vlees van onder andere krekels en sprinkhanen. Sander Peltenburg vertelt in deze ‘Start-up in the spotlight’ hoe De Krekerij bouwt aan een duurzame eiwittransitie.
Sinds het begin van de coronacrisis zijn volgens vakbond FNV meer dan 90.000 horecamedewerkers in een andere sector gaan werken. Dat terwijl al voor de pandemie 1/3 van de horecabedrijven met een personeelstekort kampte. Het wordt dus tijd voor de horeca om de vijver waarin zij vissen voor personeel, te vergroten. Dit kan door na te denken over medewerkers uit een minder voor de hand liggende doelgroep.
Het terrasseizoen komt langzaam aanwaaien en het wordt tijd voor het samenstellen van de nieuwe terraskaart met diverse hapjes en drankjes. Dit is het uitgelezen moment om ook even naar het duurzaamheidsaspect te kijken. Lees hier onze tips voor een ‘groenere terraskaart’ die leidt tot minder verspilling, een lagere CO2 uitstoot en meer omzet.
De beschikbaarheid van grondstoffen is van strategisch belang voor elk bedrijf, ook voor de horeca. Want zonder grondstoffen stagneert de productie van o.a. staal, papier en computerchips. Dit kan resulteren in schaarste van bijvoorbeeld keukenapparatuur, ledlampen en koffie. Om ervoor te zorgen dat alles beschikbaar blijft is een andere mindset noodzakelijk. Circulaire horeca is de oplossing.
Om je een goede gebruikerservaring te geven raden we je aan om in te loggen. Je kan dan bijvoorbeeld je favoriete berichten opslaan!