Binnen de horeca zijn er ontelbare situaties waarin het gebruik van wegwerpservies onvermijdelijk is of op zijn minst grote voordelen biedt. Denk aan de talloze fastfoodketens of bijvoorbeeld koffie-to-go services. Nu mogen ze nog, maar over een tijdje is het voorbij met de plastic verpakkingen. Het traditionele wegwerpservies is namelijk vanaf 2024 volledig verboden. Wat zijn voor de horecaondernemer de beste alternatieven?
Plastic bestek, bekers, borden, roerstaafjes en rietjes. Het zijn enkele voorbeelden van single use plastics die je over twee jaar niet meer terug zal vinden in de schappen, op kantoor of tijdens festivals. Vanaf 2024 is het gebruik van plastic verpakkingen op deze plekken namelijk niet langer toegestaan. De maatregelen komen voort uit de Europese Single-Use Plastics-richtlijn (SUP).
Biermerk Grolsch gaat CO2-neutraal: de brouwerij moet in 2025 alle ingezette energie op duurzame wijze kunnen opwekken. Grolsch zal daarmee de eerste bierfabrikant van Nederland zijn die deze werkwijze hanteert.
De start-up De Krekerij is gespecialiseerd in het maken van lekker vlees van onder andere krekels en sprinkhanen. Sander Peltenburg vertelt in deze ‘Start-up in the spotlight’ hoe De Krekerij bouwt aan een duurzame eiwittransitie.
Sinds het begin van de coronacrisis zijn volgens vakbond FNV meer dan 90.000 horecamedewerkers in een andere sector gaan werken. Dat terwijl al voor de pandemie 1/3 van de horecabedrijven met een personeelstekort kampte. Het wordt dus tijd voor de horeca om de vijver waarin zij vissen voor personeel, te vergroten. Dit kan door na te denken over medewerkers uit een minder voor de hand liggende doelgroep.
Het terrasseizoen komt langzaam aanwaaien en het wordt tijd voor het samenstellen van de nieuwe terraskaart met diverse hapjes en drankjes. Dit is het uitgelezen moment om ook even naar het duurzaamheidsaspect te kijken. Lees hier onze tips voor een ‘groenere terraskaart’ die leidt tot minder verspilling, een lagere CO2 uitstoot en meer omzet.
De beschikbaarheid van grondstoffen is van strategisch belang voor elk bedrijf, ook voor de horeca. Want zonder grondstoffen stagneert de productie van o.a. staal, papier en computerchips. Dit kan resulteren in schaarste van bijvoorbeeld keukenapparatuur, ledlampen en koffie. Om ervoor te zorgen dat alles beschikbaar blijft is een andere mindset noodzakelijk. Circulaire horeca is de oplossing.
Wie heeft er tijdens de lockdown geen apps zoals Thuisbezorgd gebruikt? Sinds het coronavirus zien we een enorme stijging in het bezorgen en afhalen van maaltijden. In 2020 groeide de Nederlandse maaltijdbezorgbranche met maar liefst 43%. De keerzijde van deze groei is een enorme toename in het gebruik van verpakkingsmateriaal.
De aandacht voor een gezonde leefstijl groeit al jaren. Maar door de coronapandemie is het besef nóg groter geworden dat onze lifestyle een belangrijk aandeel heeft in onze gezondheid. Obesitas werd al jaren geassocieerd met levensbedreigende ziektes als hart- en vaatziekten en kanker, en daar kwam Covid-19 nog eens bij. En dus zijn veel mensen beter voor zichzelf gaan zorgen. Door meer te bewegen, veel naar buiten te gaan en vooral: door gezonder te eten. Ook buitenshuis kiezen mensen graag voor gezondere opties. Hoe kun je als horecaondernemer inspelen op deze behoefte van de gast? We geven je 7 tips én inspirerende voorbeelden.
Wauw! Met de Marketing Breakfast Club zijn we 2022 goed afgetrapt waarbij het thema 'Radicale Transparantie' werd uitgelicht in een online uitzending. We kunnen terugblikken op een succesvolle editie met de inspirerende sprekers Danielle Braun dr., Corporate Antropoloog, Michel Scholte, Minister van de Nieuwe Economie en Volkert Engelsman, CEO van Eosta BV / Nature & More.
Steeds meer consumenten willen actief iets doen aan de huidige milieuproblemen. Je kunt hierop inspelen door je menukaart te verduurzamen. Maar welke voedingsmiddelen zijn nu echt duurzaam? Deze vraag is niet zo eenvoudig te beantwoorden omdat er zoveel verschillende factoren meespelen. Alle fases van een product, van het telen of fokken van voedsel tot de verwerking van het restafval, bepalen mede de uiteindelijke impact op het milieu. In dit artikel geven we een aantal tips waar je op kunt letten bij het inkopen van voedsel.
Als je denkt aan dingen die slecht zijn voor het milieu, denk je waarschijnlijk het eerst aan auto’s, vliegtuigen en veeteelt. Maar wist je dat voedselverspilling op dit moment een van de grootste problemen voor onze planeet vormt? Dat het zorgt voor veel uitstoot van broeikasgassen? En dat we bijna een derde van de wereldwijde voedselproductie onopgegeten weggooien? Consumenten hebben hier het grootste aandeel in. Maar ook in de horeca wordt enorm veel weggegooid! Dat is niet alleen slecht voor het milieu, maar voor de winst van horecaondernemers. Ontdek hoe voedselverspilling in de horeca ontstaat, welke negatieve gevolgen het heeft, en hoe je deze verspilling kunt tegengaan.
Om je een goede gebruikerservaring te geven raden we je aan om in te loggen. Je kan dan bijvoorbeeld je favoriete berichten opslaan!