Duurzaamheid


Duurzaamheid
Hoe verduurzaam je jouw menukaart?

Steeds meer consumenten willen actief iets doen aan de huidige milieuproblemen. Je kunt hierop inspelen door je menukaart te verduurzamen. Maar welke voedingsmiddelen zijn nu echt duurzaam? Deze vraag is niet zo eenvoudig te beantwoorden omdat er zoveel verschillende factoren meespelen. Alle fases van een product, van het telen of fokken van voedsel tot de verwerking van het restafval, bepalen mede de uiteindelijke impact op het milieu. In dit artikel geven we een aantal tips waar je op kunt letten bij het inkopen van voedsel.

Duurzaamheid
Haagse Hotels realiseren ruim 40 procent minder verspilling

Hotels in de regio Den Haag verspilden in de afgelopen periode 44,5 procent minder voedsel. Dit is het resultaat van hun deelname aan de Food Waste City Challenge, een initiatief van Rabobank, de Stichting Samen tegen Voedselverspilling en de gemeente Den Haag.

Duurzaamheid
3.000 mede-eigenaren steunen verduurzaming wijnwereld

Steeds meer organisaties zien de kracht van het betrekken van stakeholders als mede-eigenaars. Financieren met inzet van het aandelenkapitaal geeft meer vrijheid en meer mogelijkheden. De stakeholders hebben vertrouwen in de plannen en draagt de ondernemer en zijn ambities een warm hart toe. Via Eyevestor kunnen betekenisvolle startups, scale-ups en MKB-bedrijven hun aandelen digitaliseren. Hiermee wordt het zelf ophalen van kapitaal laagdrempelig – en dat werpt z’n vruchten af. Bio-wijnproducent Neleman is zo’n organisatie, die via het innovatieve platform Eyevestor.com hun community van stakeholders heeft uitgenodigd tot co-ownerschap.

Duurzaamheid
Energiebesparing in de horeca is geldbesparing

Energie besparen betekent geld besparen. En laten we eerlijk zijn, dat wil iedere ondernemer wel. Bovendien is minder energieverbruik ook goed voor het milieu. Maar hoe kan je als ondernemer ervoor zorgen dat het energieverbruik van een horecazaak zo laag mogelijk wordt? Dat kan bijvoorbeeld door voor ledverlichting te kiezen in plaats van gloeilampen. Of door het pand extra te isoleren met dubbel glas. Meer handige tips over hoe je makkelijk energie kunt besparen in de horeca, lees je in dit artikel. Grote investeringen zijn niet nodig, je kunt er meteen mee aan de slag.

Duurzaamheid
Een duurzame horeca begint bij de mens

Je kunt je restaurant op verschillende gebieden verduurzamen. De meest voor de hand liggende zijn meer groentegerechten op de kaart en een betere afvalscheiding. Maar er zijn zoveel meer manieren waarop je kunt verduurzamen. Duurzame Horeca Nederland onderscheidt, naast afval en voedsel, nog 4 andere pijlers waarmee je je zaak toekomstbestendig en inclusief kan maken. Dit zijn water, energie, huisvesting en als laatste “de mens”, een pijler die vaak onderbelicht blijft. We denken daarbij aan personeel, gasten en leveranciers.

Duurzaamheid
Leuk en interessant om vooraan te staan bij innovaties – Gerben van der Molen

Gerben Klaassen is al 8 jaar jurylid voor de Horecava Innovation Award in de categorie Concepts, Interior & Design. Benieuwd hoe Klaassen denkt over innovatie? Lees het in dit artikel.

Ondernemerschap
“Ik heb geleerd hoe dingen anders kunnen door de HIA” – Ab Hannema

Ab Hannema is al enkele jaren jurylid voor de Horeca Innovation Award in de sector Equipment & Services, maar dit jaar is hij voor het eerste keer jurylid in de sector Food & Beverage. Wat is zijn visie omtrent innovatie en de Horecava Innovation Award?

Nieuwsberichten
“Innovatie bestrijdt wereldwijde problemen” – Ellekari Klaasse

Al jaren is de Horecava Innovation award aanwezig op de beurs en de vakjury breidt zich stap voor stap uit... Wij verwelkomen een nieuw jurylid genaamd Ellekari Klaasse. Waarom is ze jurylid geworden? En wat betekent innovatie voor Ellekari? Je leert haar kennen in dit artikel.

Duurzaamheid
Minder energie, maar meer winst!

Minder energieverbruik is niet alleen goed voor het milieu, maar bespaart ook veel geld: een win-win situatie dus! In deze blog laten we je zien hoe je met wat aanpassingen in gedrag en apparatuur energie en geld kunt besparen.

Duurzaamheid
Een directe samenwerking tussen boer en chef; wat heb jij daaraan?

Lekkere, gezonde gerechten op de menukaart en een sterke binding met de regio; dat zijn de direct merkbare voordelen voor jou als horecaondernemer van een samenwerking met lokale boeren. Maar bestellen bij allemaal verschillende lokale leveranciers kost veel tijd en werk. Dat nadeel is nu weggenomen door coöperatie Boer & Chef.

Duurzaamheid
‘Duurzaamheid zou altijd een rol moeten spelen bij innovatie’ – Marleen Visser

Al jaren is de Horecava Innovation award aanwezig op de beurs, maar wie zijn de juryleden eigenlijk? Dit keer gaan we in gesprek met jurylid Marleen Visser; waar kijkt ze naar bij innovaties en nog belangrijker waar let ze op bij inzendingen voor de Horecava Innovation Award (HIA)?

Duurzaamheid
Doe mee aan de Verspillingsvrije week!

In de Verspillingsvrije Week (7 t/m 13 september) stimuleren we Nederlanders om een extra stapje te zetten om voedselverspilling te voorkomen. Overal in het land is aandacht voor het voorkomen van voedselverspilling en krijgen mensen tips en tools die helpen om meer verspillingsvrij te worden tijdens het kopen, koken en bewaren van voedsel. Doe jij met jouw bedrijf of restaurant ook mee? Zo maken we met deze week Nederland weer een beetje meer #verspillingsvrij!

Blijf op de hoogte

Word gratis lid van onze community en ontvang de Horecava nieuwsbrief met video’s, interviews en de laatste trends uit de horecabranche.

Deel dit bericht
Welkom bij Horecava!

Om je een goede gebruikerservaring te geven raden we je aan om in te loggen. Je kan dan bijvoorbeeld je favoriete berichten opslaan!