Personeel Horecaondernemer Inspiratie

Hoe creëer je nu een gezonde werkomgeving?

Aangeboden door: Gastvrijheidscoach
dinsdag, 10 mei 2022

Tienduizenden bars, eetcafés en restaurants vrezen het ergste over het behoud van hun personeel. Zij proberen hun team, met name de jongere medewerkers, te beschermen tegen de zware tijden waar zij voor staan. Dit creëert onbewust een extra druk op werkgevers, directeuren en CEO's van wie vaak wordt verwacht dat ze alle antwoorden hebben.

De stressvolle werkomgeving verergerd

Hoeveel hoogvliegers zijn bereid om het taboe te doorbreken en te praten over hun geestelijke gezondheid? Er hangt nog steeds een stigma aan open en kwetsbaar zijn, hoewel het anderen kan helpen zich comfortabeler te voelen door het met anderen te delen. Elk jaar krijgt één op de vier mensen te maken met een psychisch gezondheidsprobleem, maar realistischer is om te zeggen dat acht van de tien professionals in de sector minstens één iemand kennen die psychische problemen heeft opgelopen tijdens hun loopbaan.

gezonde werkomgeving

De emotionele achtbaan

De emotionele achtbaan van de afgelopen jaren, heeft de situatie niet geholpen. De meeste burn-out diagnoses komen voor onder jongvolwassenen tussen de 25 en 35 jaar. 

Maar waar komt deze stress nou vandaan?

CBD-stats-332-redenen-voor-stress

Bron CBS

Stress is niet bevorderend voor werkzaamheden binnen de hospitality-industrie; in de horeca moet je nu eenmaal altijd blijven lachen.

Maar om vitaliteit van een medewerker te verwachten, moeten de ondernemers dan niet eerst zelf verantwoordelijkheid nemen voor hun eigen mentale gezondheid? Zodat ze op die manier een ​​werkomgeving creëren waarin werkgeluk en mentale gezondheid onderdelen zijn van de dagelijkse bedrijfsvoering. Effectief leiderschap begint immers met zelfbewustzijn, toch?

Bouw een community voor je medewerkers

Werkgevers van kleine horecagelegenheden en grote horecaketens lijken zich steeds meer te realiseren dat het aanbieden van de juiste ondersteuning (fysiek, maar ook mentaal) leidt tot een betere binding én werkgeluk stimuleert

“Het heeft geen zin om over geestelijke gezondheid te praten als je de arbeidsuren niet in de gaten houdt”

Steeds vaker hoor je dat horecagelegenheden bewust sluiten op vaste dagen om het personeel rust te geven. Hiermee verminderd natuurlijk de handel, maar wordt de medewerker wel voorop gesteld. Dit geeft aan dat de mensen belangrijker zijn dan de winst. Vraag jezelf dan ook eens af: zijn mijn medewerkers vitaal? Want als zij goed in hun vel zitten, stralen ze dat ook uit naar de gasten. Een vitale medewerker ervaart ook minder stress, wat goed van pas komt in deze branche.

Naast het passief aanbieden van kortingen op bijvoorbeeld sport, yoga en zorgverzekeringen, is het actief bezig zijn met vitaliteit een must. Organiseer groepslessen, wandelsessies, mindfullness trainingen of een groepsactiviteit met het personeel op dagen dat ze vrij zijn of voordat hen dienst begint. Bouw een community niet alleen tijdens werktijden, maar ook daarbuiten.

gezonde werkomgeving

Branche verantwoordelijkheid

Als branche kunnen we veel meer verantwoordelijkheid nemen en medewerkers meer stimuleren om andere mensen in de branche te ontmoeten. Al het horecapersoneel werkt gekke uren en kennen eigenlijk alleen de mensen met wie ze werken. Zou het niet leuk zijn voor Michelin-sterrenchefs om de werknemers te ontmoeten die in straatvoedsel werken? Of degene die werken in de slagerij of bij een leverancier?

Ongeacht de positie die we in een bedrijf bekleden, we hebben allemaal behoeften op het gebied van geestelijke gezondheid en zijn het aan onszelf verplicht om naar de boodschap te luisteren.

Logo gastvrijheidscoach, https://www.gastvrijheidscoach.nl

https://www.gastvrijheidscoach.nl