Start-ups en Innovatie

Gasten willen beloond worden voor hun gedrag – Hugo Maat

Aangeboden door: Horecava
dinsdag, 2 november 2021

Hugo Maat is een jurylid van de Horecava Innovation Award én dat is hij al sinds 2012. Wat motiveert hem om jurylid te zijn en waar zou hij graag een innovatieve oplossing voor willen zien? Benieuwd? Lees het in dit interview met Hugo Maat.

Hugo Maat | Manager bij KHN Inkoop (onderdeel van Koninklijke Horeca Nederland) | Brancheorganisatie | Jurylid sinds 2012 in de categorie Digital, Apps & Social Media

Waarom ben je jurylid van de HIA?

De RAI wilde voor de jury van de HIA ook graag betrokkenheid vanuit Koninklijke Horeca Nederland, dé brancheorganisatie voor de horeca. Ik was destijds verantwoordelijk voor innovatie binnen KHN, dus toen hebben ze gevraagd of ik jurylid wilde worden. Daar kon ik natuurlijk geen nee tegen zeggen. Ook in mijn huidige functie zie ik nog steeds veel nieuwe concepten en innovaties voorbij komen. Het is prachtig om te zien dat er elk jaar zoveel nieuwe dingen worden bedacht en ontwikkeld voor de branche. En mooi dat we die innovaties via de HIA letterlijk een podium kunnen geven. Daarmee leveren we een bijdrage aan de ontwikkeling van onze prachtige branche!

Welke innovatie is je het meest bijgebleven van afgelopen jaren? 

De eerste waar ik aan denk is Gangmakers, winnaar van de categorie Digital, Apps & Social Media in 2020. Je ziet steeds meer van dat soort vernieuwende platforms die een belangrijke schakel vormen tussen ondernemer en (potentiële) gasten. Ze doorbreken vaste patronen en voegen voor beide waarde toe. Het enthousiasme en de overtuiging van de mensen achter het concept is aanstekelijk. Helaas brak kort na de uitreiking corona uit en moest de horeca dicht. Voor ondernemers is het vaak een uitdaging om mensen te bereiken, laat staan ze om te toveren naar ambassadeur. Gasten willen graag beloond worden voor hun gedrag. Op dat snijvlak zit nog veel potentie. Initiatieven zoals Gangmakers dragen daar aan bij. Dat vind ik mooi om te zien.

Wat betekent innovatie voor jou?

Innovatie is een containerbegrip. Het kan in mijn ogen iets totaal nieuws zijn of een verbetering van iets bestaands. Vernieuwingen zijn echte ‘shifts’. Die zijn schaars. Innovaties zijn meestal veranderingen aan of verbeteringen van bestaande producten en diensten. Beide zijn belangrijk, want een voorwaarde voor succes is dat een vernieuwing geadopteerd wordt. Alleen een goed idee is immers nog geen innovatie. Het moet ook werken in de praktijk. Omdat er zoveel kanalen zijn, zowel online als offline, vinden nieuwe concepten vaak lastig hun weg naar de (horeca)praktijk. Met de HIA proberen we de veelbelovende innovaties eruit te filteren en letterlijk in de spotlights te zetten. Zo vinden ze hopelijk sneller hun weg naar de markt. Het is super om te horen dat zoveel winnaars en genomineerden daardoor een boost hebben gekregen!

Waar moet een product of dienst voor jou minimaal aan voldoen? 

Helaas is daar geen gouden regel voor, anders zaten er al veel mensen op de Bahama’s. Het moet vooral heel praktisch en intuïtief zijn. In mijn categorie gaat het om digitale innovaties. Er zijn op dat vlak enorm veel ontwikkelingen die elkaar snel opvolgen. En als je met een goed concept komt en de startup fase met vallen en opstaan hebt doorstaan, ontstaan er vaak spin-offs of alternatieven. Dat ligt altijd op de loer, maar hoort erbij. Online is bovendien een wereldwijd speelveld, die niet wordt beperkt door landsgrenzen of fysieke factoren. Dat biedt enorme kansen, maar ook evenveel uitdagingen. Succesvolle innovaties zijn in de basis vaak eenvoudig omdat die snel door een kritische massa worden geadopteerd. Het welbekende KISS principe.

Wat heb je geleerd van al die jaren dat je HIA jurylid bent?

Het netwerk met alle andere juryleden is heel waardevol. Omdat we allemaal een andere achtergrond hebben, leren we ook onderling veel van elkaar. Ook mijn respect voor (startende) ondernemers is gegroeid. Zij nemen risico’s in deze snel veranderende wereld met veel onzekerheden. Dat moet je maar durven. Petje af dus! Ook leert het dat bedrijven en ondernemers een hele belangrijke broedplaats zijn voor innovaties. Juist ook het MKB. Ik denk dat dat nog wel eens onderschat wordt door bijvoorbeeld de overheid. Die zouden ondernemers meer moeten stimuleren om te innoveren. Niet alleen in geld, maar ook in het delen van kennis en het verminderen van regels. Geef ze ruimte om te ondernemen. Dat is ook waar we ons vanuit Koninklijk Horeca Nederland dagelijks sterk voor maken.

Waar zou jij nou wel eens een innovatieve oplossing voor willen zien?

Wat ik nog steeds niet begrijp is dat we met zo’n spaarlustig volkje geen branchebreed loyalityprogramma hebben voor de horeca. Dan kunnen we gasten naast een plezierig verblijf ook op een of andere manier belonen. Voor mijn eigen vak (inkoop) verbaast het me nog altijd dat er zo weinig gezamenlijk wordt ingekocht door bedrijven. Als je dat slim inricht, zijn daar enorme besparingen mogelijk. Niet alleen in geld, maar ook tijd, data en inzichten. Als iemand daar ideeën over heeft, mogen ze mij altijd benaderen. 😉

Wie zou je willen vragen om mee te doen aan de Horecava Innovatie Award?

Dat is niet een specifieke persoon of een bepaald bedrijf, omdat innovaties vaak niet zichtbaar worden ontwikkeld (logisch). We weten dus niet wie waarmee bezig is. Ik zou vooral iedereen oproepen die bezig is met een innovatie of een innovatie wil lanceren (op welk vlak dan ook) om zich aan te melden bij de Horecava Innovatie Award. Als je genomineerd bent of (categorie)winnaar, levert dat geheid veel aandacht op. En dat is precies wat innovaties nodig hebben om door te breken. Doen dus!