Vegan trends in de horeca

Steeds meer mensen kiezen voor een plantaardig voedingspatroon, maar hebben die bij jou ook wat te kiezen? Maak je zaak nu nog vegan friendly: check de trends en vink ze af.


1. Say cheese…

…niet voor een polaroid en een roos, wel voor een plantaardig kaasplankje vol ambachtelijke vegan creaties. Er is een uitgebreid palet aan kazen beschikbaar van kleine tot grotere plantaardige kaasmakers. Denk bijvoorbeeld aan Mr. & Mrs. Watson, Max&Bien, Willicroft, Casa del Fermentino, of Fervena.

2. Broodje humus

Lekker hoor, zo’n broodje humus, maar het is wel een beetje klaar. Serveer liever een plantaardige eiersalade van tofu en kala namak. Of een Mexican toast met quacamole en spicy paddenstoelen. Een bagel gerookte wortel. En met een doos vegan kroketten in huis, kun je altijd nog een plantaardig 12-uurtje aanbieden. Tip: check welke lunchgerechten op de kaart redelijk simpel als vegan optie mee kunnen.

3. Meet Jackfruit

Meet Jack – of kende je die al? Wist je dat er meerdere Nederlandse merken zijn die jong jackfruit verkopen, zoals Fairtrade en Meet Jack? Jackfruit is ontzettend veelzijdig. Je bootst er in een handomdraai stoofvlees mee na, maakt er heerlijke spreads mee, gebruikt het door de ragout voor de huisgemaakte bitterballen, loaded fries met vegan rendang, of als vulling in een taco.

4. Vis niet naast het net

Sinds de Netflix-documentaire Seaspiracy kiezen mensen er steeds vaker voor om geen vis meer te eten. Gelukkig zijn er veel plantaardige opties voor vis. Van fishy burger tot sashimi van tomaat of watermeloen, en van gerookte wortel “zalm” tot coquilles van koningsboleet.

5. Burger

Als Burger King het kan, dan jij ook. Met de groeiende populariteit van vegan snackbars, groeit ook de vraag naar originele plantaardige burgers. Er is volop keuze aan kant-en-klare burgers, of ga voor een huisgemaakte variant op basis van bonen of soja. Knap broodje erbij, goeie (vegan!) saus, vers slaatje, niks meer aan doen.

6. Ice ice baby

Vegan ijs verovert in veel landen een steeds groter deel van de markt. Als plantaardig paradijs blijft Nederland daarbij natuurlijk niet achter. Van chocoladesorbet tot zijdezacht roomijs op basis van kokos, of verfrissende citroengranité: de mogelijkheden zijn eindeloos.

7. Vegan wijn

Voor het klaren van wijn worden nog vaak dierlijke ingrediënten gebruikt. Daarom is het goed om te checken of jouw selectie ook vega(n) friendly is. En zo niet, dan zit er niks anders op: uitgebreid proeven voor een nieuwe kaart.

 

Dit artikel is tot stand gekomen door Proveg, internationaal actieve organisatie die zich exclusief inzet voor plantaardige voeding.

Deel dit bericht
Bekijk meer Het belang van betrokken werknemers op de werkvloer
Blijf op de hoogte

Word gratis lid van onze community en ontvang de Horecava nieuwsbrief met video’s, interviews en de laatste trends uit de horecabranche.

Deel dit bericht
Welkom bij Horecava!

Om je een goede gebruikerservaring te geven raden we je aan om in te loggen. Je kan dan bijvoorbeeld je favoriete berichten opslaan!