Temper. Digitaal prikbord voor flexibele bijverdieners

Aangeboden door: Gastvrijheidscoach
woensdag, 3 februari 2021

Niels Arntz, oprichter en directeur van werkplatform Temper. Foto: Ramon van Flymen. Het Idee Het idee is ontstaan in een...

Niels Arntz, oprichter en directeur van werkplatform Temper. Foto: Ramon van Flymen.

Het Idee

Het idee is ontstaan in een antikraak-kantoor in Amsterdam. Een paar gasten die samen willen ondernemen, iets tofs willen bouwen. Er kwamen (en komen) steeds meer mensen op de arbeidsmarkt die heel graag willen werken, maar alleen als ze zelf kunnen bepalen wat, waar en wanneer. Omdat ze werk voornamelijk beschouwen als bijverdienste naast studie, hobby of starten van een onderneming. De huidige arbeidsmarkt is niet ingericht op de hang naar vrijheid en flexibiliteit van deze groeiende groep bijverdieners, dus dat leidt tot aansluitingsproblemen tussen vraag en aanbod. 

En dat is zonde, want bedrijven staan over het algemeen te springen om goed en gemotiveerd tijdelijk personeel. Via het digitale prikbord van Temper kunnen deze flexibele bijverdieners in contact komen met tijdelijke werkzaamheden bij bedrijven in de horeca, retail en logistiek. Flexibele bijverdieners kunnen zich bij wijze van spreken vanmiddag aanmelden op het platform en vanavond al een goedbetaalde shift draaien in een restaurant.

Het platform blijkt vanaf de lancering in 2016 een schot in de roos te zijn. Opdrachtgevers hebben direct toegang tot gemotiveerde krachten, ofwel een extra flexibele schil. En de opdrachtnemers de vrijheid en flexibiliteit om hun eigen rooster en inkomsten te bepalen. 

 

“Via het digitale prikbord komen mensen in contact met goedbetaalde klussen. Het maakt ons niet uit hoeveel je werkt en wanneer je op vakantie gaat, je hebt zelf de regie. Het biedt opdrachtgevers de zekerheid van een extra flexibele schil.”

 

De gemiddelde bijverdiener die Temper gebruikt is 26 jaar oud; minder dan vier maanden actief; verdient gemiddeld € 16,76 per uur; heeft zes verschillende opdrachtgevers; en werkt minder dan 28 uur per maand. 

Groei

Het platform Temper is begonnen in de horeca, daar lag de focus toen en daar ligt die focus nu. Temper is nu vijf jaar bezig en dacht aan het begin ook niet aan iets anders, gaandeweg hebben zij hun portfolio uitgebreid naar de retail en logistiek. Dit is ontstaan onder andere door het succes in de horeca. De overtuiging dat alles wat je aandacht geeft groeit, is de beweegreden geweest om in het begin de volledige aandacht op de horeca te richten.

De groei naar 150 man personeel was dan ook niet op te anticiperen maar wel in drie jaar tijd gerealiseerd. Een direct resultaat van de populariteit. Deze mate van groei leer je niet tijdens je studie, volgens Niels.

 

“Dat is het mooie aan ondernemen, er komen dingen op je pad waar je mee moet dealen. Met de kennis van dat moment beslissingen nemen en naar eer en geweten vooruit bewegen. Dit komt voort uit een verantwoordelijkheid die je voelt naar de mensen die Temper gebruiken. We doen het voor hen.”

 

Vanaf het begin af aan is Temper zelfkritisch geweest; hoe kunnen we onderdeel zijn van de oplossing? We zijn direct in contact gegaan met Ministeries, belastingdienst en vakbonden. Vandaag de dag voelt Temper die verantwoordelijkheid nog steeds. Niels gelooft dan ook dat de voordelen voor opdrachtnemer, opdrachtgever, consument en economie zo enorm zijn dat de flexibele bijverdieners die werkplatforms als Temper gebruiken  een stem moeten krijgen en zich moeten verenigen. 

Ambities om uit te breiden naar het buitenland zijn er zeker. Echter zijn deze plannen wel allemaal on hold gezet. Gezien de huidige coronamaatregelen zou dit ook ongepast zijn, geeft Niels aan. Ik kan niet wachten om Temper straks weer in te zetten om de economie straks hier in eigen land weer op gang te helpen brengen!

Ondernemerschap

Presteren is voor Niels van jongs af aan al een ding geweest. Echter heeft Niels gedurende het ondernemerschap geleerd dat je met zoveel collega’s op kantoor ook op andere manier kan presteren, dit hoeft niet altijd alleen maar te gaan om versnellen. Maar juist ook soms vertragen is onderdeel van dit ondernemerschap. De flexibiliteit en vrijheid van het ondernemerschap zijn de belangrijkste redenen waarom Niels zelf is gaan ondernemen, hij kan zich daarom ook goed verplaatsen in de behoeften van de bijverdieners op het platform. Ondanks dat Temper een platform is, blijft de menselijke maat een cruciaal aspect in de manier waarop Niels Temper vorm probeert te geven: zowel op kantoor als de mensen die thuis de app gebruiken.

De grootste les die Niels mee kan geven in het ondernemerschap is  te focussen op datgene waar je invloed op hebt. De rest is verloren energie. Een goede tweede is het om je heen verzamelen van de juiste mensen, zowel sector- en vakinhoudelijk als op persoonlijk niveau. Voor dat laatste heeft Niels een coach die hem de juiste vragen stelt. Het is voor hem de grootst mogelijke luxe die er is. Iemand die 360 graden zicht heeft, alles overziet en je niet alleen zakelijk, maar ook persoonlijk uitdaagt.

 

“Ondernemen is constant groeien. Ik heb een coach, collega’s inspireren mij en mijn vriendin Odette weet precies de juiste snaar te raken. Ook mijn twee jonge kinderen zijn een spiegel. Het kan niet zo zijn dat ik als ik thuiskom en in gedachten bij Temper ben, zij dat accepteren., Die prikken daar dwars doorheen en laten op geheel eigen wijze zien dat het anders moet.”

 

Verder geeft hij als tip mee om je idee en product te testen. Constant valideren en jezelf afvragen: welk probleem los ik op? Wie zit op dit idee te wachten? Het valt hem op dat deze stap wel eens wordt overgeslagen en jonge bedrijven gelijk een mooi product bouwen of praten over funding. Die 0.1 versie, daar gaat het om!

Geaccepteerde werkvorm

De grootste uitdaging voor Niels zit hem in het creëren van een geaccepteerde werkvorm.

Er is een hoop onduidelijkheid over werken als zelfstandige in Nederland. Dit is geen platform specifiek probleem. Op veel verschillende vlakken zijn er zaken die aanpassing nodig hebben. Een update, om beter aan te sluiten om de huidige tijd. Hiermee bedoelt Niels het verschil tussen werken als zelfstandige en werken in loondienst en de zekerheden die hieraan verbonden zijn. Iets waar veel partijen iets over roepen, met uitzondering van de groep waar het over gaat: de zelfstandigen. 

Flexibele bijverdieners is een groeiend segment op de arbeidsmarkt die nog niet vertegenwoordigd wordt, en dus overal tussen wal en schip dreigt te vallen. Iedereen verdient de vrijheid om zelf te bepalen welke arbeidsvorm het best past bij zijn of haar leven, met gelijke kansen en zekerheden voor alle werkenden.

 

“We zetten het gesprek over de positie van zelfstandigen graag voort, met Temper als luik naar de wensen en behoeften van een doelgroep die nog slecht vertegenwoordigd wordt. Temper voelt de morele plicht om de stem van deze nieuwe generatie bijverdieners te laten horen in het maatschappelijke debat.”

Logo gastvrijheidscoach, https://www.gastvrijheidscoach.nl

 

https://www.gastvrijheidscoach.nl/

Auteur: Stefan Tiemeijer

Datum interivew: 29-01-2021