Ondernemerschap Tech en Dienstverlening Artificial Intelligence

ChatGPT: hoe kan het de horeca helpen?

Aangeboden door: Horecava
maandag, 17 juli 2023

Het gebruik van ChatGPT in de horeca kan helpen bij het verbeteren van de efficiëntie, klanttevredenheid en het aanpassingsvermogen van horecabedrijven. Het biedt de mogelijkheid om gepersonaliseerde interacties met gasten te hebben en hen beter van dienst te zijn.

Wat is ChatGPT?

We vroegen het aan ChatGPT zelf: “ChatGPT is een AI-gestuurde conversatieagent ontwikkeld door OpenAI. GPT staat voor ‘Generative Pre-trained Transformer’ en is ontworpen om gesprekken aan te gaan met gebruikers; het kan context begrijpen, vragen beantwoorden en tekst genereren. Het kan worden gebruikt voor een breed scala aan toepassingen, zoals klantenondersteuning, informatie verzamelen, vertalingen en nog veel meer.”

ChatGPT in de horeca

Dat AI, waaronder ChatGPT, een grote rol kan spelen voor veel mensen is wel duidelijk, maar waar kunnen horecaondernemers het bijvoorbeeld voor inzetten?

Klantenservice
Horecazaken kunnen ChatGPT gebruiken om klantvragen en -verzoeken te beantwoorden. Het AI-model kan informatie verstrekken over menu’s, reserveringen, openingstijden en andere relevante details. Dit kan de klantenservice verbeteren door snel en accuraat antwoord te geven op vragen van gasten.

Menuaanpassingen
Als een horecazaak overweegt om veganistische, glutenvrije of andere speciale dieetopties aan hun kaart toe te voegen, kan ChatGPT helpen bij het brainstormen en genereren van nieuwe ideeën voor menu-items. De chatservice kan suggesties doen op basis van populaire recepten, voedseltrends en voedingsbehoeften.

Reserveringsassistentie
ChatGPT kan in de horeca ook helpen bij de integratie van een online reserveringssystemen. Reserveringen beheren, beschikbaarheid controleren, tafelindelingen aanpassen en aanbevelingen doen op basis van klantvoorkeuren zijn allemaal handelingen waar ChatGPT bij kan helpen.

Feedbackverzameling
Bijhouden wat klanten over jouw horecazaak zeggen? Ook dit kan ChatGPT van je overnemen. Het AI-model kan vragen stellen over de ervaringen van gasten, suggesties voor verbeteringen ontvangen en zelfs sentimentanalyse uitvoeren op basis van de verzamelde gegevens.

Vacatureteksten of social media teksten
Op zoek naar een nieuwe bartender, chef of manager voor jouw horecazaak? Vraag ChatGPT om een vacaturetekst voor deze functie te schrijven. Of vraag om een vlotte, pakkende en leuke social post over een nieuw gerecht, event of de eerder geschreven vacature. Gebruik het antwoord van de chatbot als eerste opzet. Dit geldt overigens ook voor alle bovenstaande punten, maar zeker als het gaat om te uitingen vanuit jouw horecazaak moet je altijd nog checken of de tone-of-voice overeenkomt met je eerdere uitingen.

Het gebruik van ChatGPT in de horeca kan helpen bij het verbeteren van de efficiëntie, klanttevredenheid en het aanpassingsvermogen van horecabedrijven. Het biedt de mogelijkheid om gepersonaliseerde interacties met gasten te hebben en hen beter van dienst te zijn. Tijd om jouw (eerste) vraag te stellen en kijk wat er uitkomt!