‘Aanmeldingen horecaopleidingen minder gedaald dan verwacht’

Aangeboden door: ANP
dinsdag, 1 juni 2021

Het aantal aanmeldingen voor horecaopleidingen van MBO-scholen zal tot 8 procent minder zijn ten opzichte van vorig jaar. Dat zegt Stichting Vakbekwaamheid Horeca (SVH). De daling is minder dramatisch dan verwacht. Sommige MBO-scholen zien zelfs een stijging.

Over het algemeen zal er een lichte daling zijn in het aantal aanmeldingen voor horecaopleidingen bij MBO-scholen, verwacht SVH. “Maar er zijn ook absoluut regio’s en opleidingen waar groei zit”, zegt SVH-directeur Ricardo Eshuis. Naar verwachting zal het aantal aanmeldingen gemiddeld dalen tussen 3 en 8 procent ten opzichte van vorig jaar. De daling zal niet groter zijn dan 10 procent, op een eventuele uitschieter na.

“Er waren zeer negatieve geluiden te horen over het aantal aanmeldingen in het MBO voor de horecaopleidingen. Omdat de horeca de afgelopen tijd werd afgeschilderd als een kwetsbare en krimpende sector”, zegt Eshuis. “Maar de cijfers waren veel minder dramatisch dan verwacht.” Vorig jaar was eenzelfde kleine daling te zien van het aantal aanmeldingen, zegt de stichting in samenspraak met Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB) dat cijfers levert over beroepsonderwijs in Nederland. Omdat de aanmeld-deadline was verplaatst door studievertraging wegens corona, kunnen leerlingen zich nu ook nog later inschrijven. Volgens Eshuis nemen scholen zelfs na de deadline nog leerlingen aan.

Kwart minder aanmeldingen

Het Koning Willem I College in Den Bosch heeft al een aardig beeld van het aantal aanmeldingen, zegt een woordvoerder na een rondgang van het ANP bij diverse scholen. Zo is er sprake van een daling in het aantal aanmeldingen van verschillende niveau 3-opleidingen voor zelfstandig werkend kok op en voor bediening. Daarnaast is er bijvoorbeeld juist een lichte stijging van koks- en bedieningsopleidingen op niveau 2. De aanmeldingen voor de opleiding tot horecamanager zijn dan weer gelijk gebleven.

De Rooi Pannen in Tilburg had in maart nog 1500 aanmeldingen binnen, een kwart minder dan normaal rond die tijd. Ook Zadkine in Rotterdam zag in maart het aantal aanmeldingen voor horecaopleidingen teruglopen, maar dat is intussen veranderd naar een stijging van 10 procent ten opzichte van vorig jaar. “Gedurende de crisis zijn we natuurlijk wel bezorgd geweest”, zegt de woordvoerder van Zadkine. Door te benoemen dat de crisis van tijdelijke aard is en door de media-aandacht voor het personeelstekort in de horeca, is de werving volgens hem goed gegaan.

Particuliere opleidingen

Ook het ROC Midden Nederland staat er juist goed voor dit jaar, aldus een woordvoerder van de school. “De aanmeldingen voor horecaopleidingen stijgen met 18 procent ten opzichte van vorig jaar. Dat zijn externe aanmeldingen, maar ook interne doorstroom naar een ander niveau.” Vorig jaar was de stijging 6 procent. Wel ziet de school dit jaar de aanmeldingen pas laat op gang komen, maar duidt dit door de coronamaatregelen en het niet kunnen houden van open dagen.

Wat volgens horeca-organisatie SVH wel sterk gegroeid is, zijn de particuliere brancheopleidingen. In de horeca worden steeds meer mensen via opleidingen die niet onder het MBO vallen opgeleid. Jaarlijks krijgen langs deze weg ongeveer 3000 mensen hun branchediploma van SVH en stromen zij zo de horeca in als bijvoorbeeld kok, keukenassistent of sommelier. “Die uitstroom is nu al een derde van het totaal aantal gediplomeerde koks dat jaarlijks een opleiding afrond”, zegt directeur Eshuis.