‘Veel horecaondernemers zoeken nu psychologische hulp’

Aangeboden door: ANP
maandag, 15 februari 2021

Horecaondernemers zijn niet alleen door financiële tegenslagen, maar ook door de vele teleurstellingen murw geslagen. Sommigen zoeken zelfs psychologische hulp. Dat zegt horeca-adviseur Ton Lenting, die in deze tijd horecabedrijven door heel Nederland helpt. "Ik heb nog nooit zoveel huilende mensen in mijn kantoor gehad", aldus Lenting tegen het ANP.

De emoties en teleurstellingen zijn te lang opgekropt. Horecaondernemers zijn namelijk van nature positief, legt de horeca-adviseur uit Ubbergen uit. “Het zijn altijd gastheren en -vrouwen die met een vrolijke glimlach de mensen willen ontvangen. Voor de buitenwereld zijn ze altijd positief. Maar nu weten ze het niet meer en komen ze niet meer uit hun woorden als je vraagt hoe het gaat. Het is de pijn waar velen niet over kunnen praten.”

Professionele hulp

Veel ondernemers heeft Lenting deze tijd moeten doorverwijzen om professionele hulp te zoeken. Sommigen hebben niemand waarmee ze hun zorgen kunnen delen. Voor anderen helpt het vaak ook al om een goed potje te huilen, zegt Lenting. “Mensen moeten horen dat ze niet de enige zijn. Het is geen schande om je zaak te moeten verkopen, dat kan ook een succesvolle beslissing zijn op het moment. Je hoeft je niet te schamen, maar steek je kop ook niet in het zand.”

De pijn kan diep gaan als het bijvoorbeeld gaat over een familiebedrijf dat na drie generaties moet worden verkocht. Maar het is vooral de opeenstapeling van teleurstellingen en het steeds uitstellen van toekomstperspectief wat nu speelt. “In het begin werd er bijvoorbeeld gezegd dat de overheid een onderzoek zou doen naar kuchschermen. Ik ken horecaondernemers die toen flink daarin hebben geïnvesteerd. Kort daarna ging uiteindelijk toch alles dicht.”

Frisse kop

Vorige week meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek in samenwerking met ondernemersverenigingen VNO-NCW en MKB Nederland dat zo’n 15 procent van de ondernemers in de horeca denkt het nog maximaal twee maanden uit te houden. En zelfs 41 procent verwacht het niet langer dan vijf maanden vol te houden.

Adviseur Lenting probeert mensen te overtuigen dat er ook altijd weer een einde aan een crisis komt, en dat het helpt je daarop goed voor te bereiden. “Lees een managementboek en train je personeel weer. Zit niet stil deze tijd.” Dat laatste meent hij ook letterlijk. “Ga sporten of wandelen. Zorg dat je fit bent, dat je een frisse kop hebt. Je kunt het allemaal veel beter aan als je kop leeg is.”