Heb je een Horecava account? Log dan in en voeg je favoriete nieuws, leveranciers en producten toe aan jouw eigen favorieten

Stijging WW-uitkeringen in horeca, vooral onder jongeren

Het aantal WW-uitkeringen in de catering en horecasector steeg het afgelopen jaar met 10 procent. Naast de horeca is ook de uitzendbranche een sector die flink geraakt is door de coronamaatregelen. Daar steeg het aantal WW-uitkeringen ook met 10 procent. Dat maakt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) bekend.


Uitkeringsinstantie UWV registreerde eind december 286.000 lopende WW-uitkeringen. Dat is een toename van bijna 28 procent ten opzichte van 2019 en een toename van 3 procent ten opzichte van de maand ervoor, zo’n 9000 uitkeringen. Dit laatste komt voor een groot deel door een gebruikelijke toename van de WW in de winter, dan neemt vaak het aantal uitkeringen toe vanuit seizoensgevoelige sectoren. Maar de coronacrisis versterkte dit effect.

Hoewel in alle leeftijdsklassen een toename te zien is, hebben vooral jongeren onder de 25 jaar de meeste overheidssteun aangevraagd. Het aantal WW-uitkeringen nam in die leeftijdscategorie toe met 114 procent; van 9,1 duizend eind 2019 naar 19,5 duizend eind 2020. “Jongeren werden in het begin van de crisis snel en hard geraakt. Dit komt doordat ze vaak met flexibele contracten werken in sectoren die door de coronamaatregelen veel of zelfs alle omzet verloren, zoals de horeca en detailhandel”, schrijft het UWV.

Maar als de horeca en de winkels over een tijdje weer open kunnen, zal de jeugd het snelst weer aan het werk zijn, verwacht het UWV. “Wanneer de economie en de arbeidsmarkt vervolgens weer aantrekken, zijn het vaak de jongeren die het eerst profiteren.”


Ervaringen van anderen 0 ervaringen

Laat als eerste je ervaring achter!

Deel je mening

Blijf op de hoogte

Word gratis lid van onze community en ontvang de Horecava nieuwsbrief met video’s, interviews en de laatste trends uit de horecabranche.

Deel dit bericht