The Student Hotel Delft by Sal Marston Photography
The Student Hotel (TSH) is één van de hotels die in de koplopersgroep zit; een groep hotels die het voortouw neemt op het gebied van duurzaamheid en circulariteit. Hierin trekken ze samen op met de Gemeente Amsterdam. Zo proberen ze duurzamer te ondernemen en geven lezingen en adviezen aan andere hotels en horecaondernemers die hun voorbeeld willen volgen.
Binnen TSH focust Amber Westerborg zich op vastgoed, toerisme en het versnellen van duurzame innovatie en community engagement. Ze organiseert bijvoorbeeld challenges voor studenten om het bewustzijn over duurzaamheid te vergroten. Ook werkt ze nauw samen met de vastgoedafdeling om vanaf het design al na te denken over hoe duurzaamheid geïntegreerd kan worden in het hotel.
Sinds de opening in 2013 van The Student Hotel Rotterdam is het bedrijf snel gegroeid. Inmiddels zijn er al zestien locaties door heel Europa. Naast dat ze studenten verwelkomen, vind je er ook hotelgasten, freelancers en start-ups in de co-working space en mensen uit de buurt die langskomen voor een kop koffie. TSH vindt het belangrijk om levendige locaties te creëren waar mensen geïnspireerd worden en elkaar ontmoeten.

Foto: Amber Westerborg
Het belang van dit community gevoel bleef ook zichtbaar in tijden van corona. Tijdens de eerste lockdown werkten meerdere locaties samen met organisaties uit de buurt. Zo bood The Student Hotel Amsterdam West onderdak aan verpleegkundigen die in het OLVG moesten werken, konden zestig kwetsbare families tijdelijk in The Student Hotel Berlijn verblijven, en boden andere vestigingen elke dag 130 ontbijtboxen aan voor het Leger des Heils.
Wat betekent circulariteit voor The Student Hotel?
“Sinds 2018 is circulariteit een steeds belangrijker onderdeel van onze duurzaamheidsstrategie. Samen met de teams design, development en procurement, nemen we onze huidige processen, producten en leveranciers onder de loep en dagen we onszelf uit om deze meer circulair te maken. Drie uitgangspunten hierbij zijn voor ons de durability van onze gebouwen, de product lifecycle (hoe wordt een product geproduceerd, gebruikt en gerecycled) en de modulariteit van producten.”
Dit alles werd verwerkt in het nieuwste Nederlandse hotel in Delft. De begane grond is op basis van deze circulaire design principes gebouwd en je ziet dan ook dat het de TSH stijl is met een twist. Het meubilair is modulair ontworpen waardoor onderdelen makkelijk vervangen kunnen worden, er is veel gebruik gemaakt van gerecyclede materialen zoals textiel en plastic, veel materialen zoals het staal zijn onbewerkt, en in het restaurant vind je zelfs de plastic doppen terug van alle melkpakken die de medewerkers zelf hebben leeggedronken.
TSH ziet het hotel in Delft als een eerste aanzet tot meer circulair design: “TSH Delft is onze proeftuin voor circulariteit. We willen leren hoe circulariteit er in de praktijk kan uitzien, wat werkt wel en wat niet binnen onze huidige processen? En we willen de lessen die we hier leren meenemen in de designs van onze toekomstige hotels. Zo worden we steeds beter in het bouwen van duurzame hotels,” aldus Amber.