Meer hygiëne én meer duurzaamheid

Aangeboden door: Horecava
zondag, 27 juni 2021

Voor veel foodservicebedrijven heeft het coronavirus een complete aardverschuiving veroorzaakt. Extra hygiënemaatregelen, gedwongen sluitingen, anderhalve meter afstand, een boost in takeaway en bezorging – voor de horeca stond de wereld op z’n kop. En hoewel de meeste horecagelegenheden nu weer open zijn, blijft de wereld in beweging. Want de druk om naast hygiënisch ook duurzaam te ondernemen, stijgt ook steeds verder. Maakt dat het leven van de horecaondernemer nóg lastiger? Of levert het juist kansen op?

Zoom je hierbij in op voedselverpakkingen, dan lijken hygiëne en duurzaamheid tegengestelde bewegingen te zijn. Hygiëne vraagt om meer verpakkingsmaterialen, en duurzaamheid vraagt – even heel kort door de bocht – juist om minder verpakkingen. Denk maar aan de SUP-richtlijn, die per 3 juli 2021 plastic servies, bestek en bepaalde voedselverpakkingen voor eenmalig gebruik verbiedt. Dat lijkt te botsen, maar je kunt het ook zien als een kans. Wij geloven er namelijk in dat duurzamere keuzes niet alleen leiden tot een gezondere planeet, maar óók bijdragen aan extra hygiëne!

Meer hygiëne vraagt om meer verpakkingen

Op het eerste gezicht lijken extra hygiënematerialen ten koste te gaan van duurzaamheid. Op het gebied van persoonlijke hygiëne – denk aan handschoenen en gezichtsmaskers – maar ook op het gebied van voedselverpakkingen werden tijdens de pandemie veel meer verpakkingen en disposables gebruikt. Die spelen namelijk een grote rol bij voedselveiligheid. Verpakkingen houden voedingsmiddelen steriel, en beschermen ze tegen beschadiging en ziektekiemen. Dit maakt het voedsel langer veiliger om te eten.

Een voorbeeld: in het begin van de pandemie werden in de supermarkten alle broodjes verpakt aangeboden, zodat consumenten er zelf niet aan zouden zitten. Dat is inmiddels niet meer het geval, maar het heeft ons wel meer bewust gemaakt van het besmettingsgevaar. Dit geldt voor de open bakken met bestek en rietjes. Wat betekent het voor de hygiëne en onze veiligheid als iedereen daar zelf in graait? Hoe gaan we daarmee om, nu de restaurants weer opengaan?

Naast een grotere behoefte aan hygiëne, heeft COVID-19 ook op een andere manier geleid tot het gebruik van meer verpakkingen. Door de sluiting van restaurants, groeide de hoeveelheid takeaway- en bezorgservices namelijk enorm. De maaltijdverpakkingen waren niet aan te slepen!

Meer hygiëne én meer duurzaamheid | Horecava

Duurzaamheid vraagt om minder verpakkingen – of toch niet?

Duurzaamheid is al jaren een hot topic, zeker op het gebied van verpakkingen. Vooral plastic verpakkingen hebben een slecht imago, ook al is dat lang niet altijd terecht. Onder andere om de beruchte plasticsoep terug te dringen, heeft de Europese Unie de richtlijn voor eenmalig gebruik van kunststoffen (SUP) in de wet opgenomen.

Vanaf 3 juli 2021 zijn plastic rietjes, borden, bestek, roerstaafjes, EPS-bakken en -bekers en onder invloed van zuurstof afbreekbare producten allemaal verboden. Ook andere items zijn opgenomen in de richtlijn. Zo worden disposable koffiebekers niet verboden, maar moeten ze wel een bepaalde markering krijgen.

“Betekent dit dan dat duurzaamheid alleen maar bereikt kan worden met minder verpakkingen? Absoluut niet!”

Waarom extra verpakkingen soms juist leiden tot MINDER milieuschade

Misschien is het voor onze gezondheid en veiligheid inderdaad nodig dat er nu meer ingepakt bestek en ingepakte rietjes worden aangeboden. Maar dit hoeft zéker niet slecht voor het milieu te zijn! Een verpakking beschermt het product en voorkomt derving, zodat er minder voedsel verspild wordt. Dat draagt enorm bij aan aan duurzaamheid. Ook zijn er steeds meer composteerbare of recyclebare voedselverpakkingen en disposables verkrijgbaar, die grotere verpakkingsvolumes mogelijk maken terwijl ze tegelijkertijd de schade beperken. En soms zorgt juíst die extra verpakking voor een kleinere ecologische footprint!

Een mooi voorbeeld hiervan zijn verpakte rietjes, of verpakt bestek, waarbij een bestekset per stuk verpakt is in papier. Misschien denk je dat het extra verpakkingsmateriaal slecht voor het milieu is. Maar dat is niet het geval. Zo is bijvoorbeeld het papier waarin Verive rietjes en bestek verpakt volledig recyclebaar. En nog belangrijker: uiteindelijk leidt verpakt bestek juist tot minder afval. Zeker op high-traffic locaties, waar veel mensen bestek pakken en waar ook regelmatig bestek op de grond valt, zijn verpakte alternatieven absoluut de meest duurzame optie. Het voorkomt dat mensen meer bestek pakken dan ze nodig hebben, en het voorkomt besmetting, die wel optreedt als mensen zelf los bestek pakken. Extra hygiënisch én extra duurzaam dus! Communiceer hier ook over met je gast. Laat hem weten waarom je voor verpakt bestek kiest en waarom dat goed is voor zowel je gast als de planeet.

Meer hygiëne én meer duurzaamheid | Horecava

Botsende belangen? Dat hoeft dus niet!

Bovenstaande voorbeelden tonen aan dat de behoefte aan hygiëne en aan duurzaamheid niet met elkaar hoeven te botsen. Dat blijkt ook uit een recent onderzoek in 10 landen. Dat toonde aan dat de bezorgdheid van de consument over hygiëne is toegenomen tijdens de pandemie, maar dat mensen zich ook zorgen maken over de milieu-impact van voedselverpakkingen en disposable servies. Dat ze daarbij zelfs bereid zijn om meer te betalen voor duurzame opties, en extra duurzaam verpakte producten zouden kopen als er meer beschikbaar zouden zijn en als ze beter gelabeld zouden worden. Klanten willen veiligheid, maar ze willen ook de planeet beschermen. Een mooie kans voor jou als horecaondernemer om hierop in te spelen.

 Misschien is dit je kans om dozen, kopjes en bestek te vervangen door materialen die makkelijk recyclebaar of composteerbaar zijn en die tegelijk extra hygiëne bieden. Denk daarnaast ook na over je takeawayverpakkingen. In het begin van de crisis gebruikte iedereen de verpakkingen die voorhanden waren. Nu is het moment om te zorgen dat de verpakkingen en disposables passen bij jouw bedrijf. Ze dragen namelijk bij aan de ervaring van de gast. Verpak je jouw gerechten mooi en duurzaam? Misschien zelfs met een kleine boodschap erbij over waarom je voor deze verpakkingen hebt gekozen? Dan smaakt die maaltijd nóg lekkerder.

Een duurzame & hygiënische toekomst ná COVID-19

Ook als COVID-19 onder controle is, zal de behoefte aan hygiëne blijven bestaan. Maar hopelijk besef je na het lezen van dit artikel dat dit niet hoeft te leiden tot een grotere milieubelasting. Ook zijn duurzame keuzes niet altijd minder hygiënisch. Met de juiste informatie maak je verpakkingen juist een belangrijk onderdeel van een veilige en duurzame toekomst. En van je businessmodel: de verpakking is niet langer iets dat je nu eenmaal nodig hebt, maar een onderscheidende factor die bedrijven in staat heeft gesteld een nieuw bedrijfsmodel aan te nemen en door te kunnen werken tijdens de lockdowns.

Wil jij je gasten hygiëne en veiligheid bieden, en tegelijkertijd op een bewuste manier je bedrijf weer opbouwen na een turbulente periode? Dit is het moment om de juiste beslissing te nemen. De duurzaamheidexperts van Verive helpen je bij het maken van de juiste keuzes. Ook als je wilt weten hoe je je bedrijf SUP-proof maakt, of wat je met je oude voorraad moet doen, kun je bij Verive terecht.

Meer informatie: Verive – Experts in duurzame voedselverpakkingen en eenmalig servies