Hoe een jonge manager een nachtcafe runt

Aangeboden door: Gastvrijheidscoach
dinsdag, 22 juni 2021

In een straat net naast het Leidseplein zijn twee cafés gelegen waar het leven zich voornamelijk ‘s nachts afspeelt. In de tijd van corona, waar de horeca ‘s nachts helaas lang gesloten moest blijven, proberen bar Weber en Lux zich aan te passen met de vroege openingstijden. Manager Lewis van Breda (26) is degene die zijn passie in deze zaken stopt en deze weet te runnen in deze lastige tijden. Hoe is het voor een jonge manager om stand te houden in deze uitdagende periode?

Van theater naar de horeca

Na al op zijn 14e te zijn begonnen in de horeca, meldde Lewis zich aan bij zowel de theaterschool als de hotelschool. Na helaas bij beiden afgewezen te zijn, ging hij commerciële economie studeren. Tijdens deze studie werkte hij achter de bar bij Weber, waar zijn broer toen bedrijfsleider was. Hij zag hoe zijn broer hier succesvol in was en werd zelfs een beetje jaloers. Dit in combinatie met het zelf achter de bar werken, bracht Lewis tot een conclusie: hij ging zijn familie achterna de horeca in.

Het leiden van een familiezaak

Het feit dat Lewis uit een horecafamilie komt heeft hem heel erg geholpen zegt hij zelf. Zowel zijn ouders als zijn ooms en tantes hebben altijd in de horeca gewerkt of zelf zaken gehad. Hierdoor had hij meer (doorgroei)mogelijkheden en al een netwerk om op te bouwen. Bovendien heeft hij hierdoor van jongs af aan al geleerd hoe het horecavak in elkaar zit: hoe werkt de gastomgang, personeelsomgang, etiquettes en het afrekenen. Zo is het bijvoorbeeld belangrijk om je gasten bij het afrekenen altijd in de ogen aan te kijken en vaste gasten bij naam te noemen. Deels is dit onderwezen worden, maar een groot deel is het ook zelf uitvinden en ervaren.

Café Weber en Lux zitten al een hele tijd in de familie. Weber wordt vooral bezocht door mensen tussen de 25 en 40, vaak studerend of artistiek aangelegd. Het publiek in Lux is iets jonger en vaak ook wat alternatiever. Tegelijkertijd hebben beide café’s veel overlap. Als Lewis wordt gevraagd welke van de twee zijn voorkeur heeft, heeft hij meteen een voorkeur paraat: Weber. Het was de eerste kroeg van zijn vader (gekocht in 1989) en Lewis heeft er de meeste herinneringen aan.

“Al vanaf dat ik geboren was hing er een foto van mij aan de muur. De geschiedenis is hier echt begonnen.”

Café Weber

De familietraditie heeft een belangrijke invloed

Lewis probeert beide kroegen ook nog zoveel mogelijk te runnen “zoals de familie het had bedoeld”. Veel dingen veranderen simpelweg niet en worden dus ook nog op de oorspronkelijke manier uitgevoerd, zoals de omgang met gasten. De dingen die Lewis anders doet dan zijn vader zijn voornamelijk vanwege de veranderende tijdgeest. Zo zijn aspecten als social media erbij gekomen en zijn bepaalde standaarden anders geworden. Mensen verwachten tegenwoordig een veel groter aanbod aan drank, je moet voor elk drankje een ander glas hebben en zoals er nu op het terras wordt bediend was vroeger helemaal niet vanzelfsprekend.

“Als het nog dezelfde tijd zou zijn als toen mijn vader Weber had, zou ik het waarschijnlijk precies hetzelfde doen. Maar de horeca en de wereld veranderen nou eenmaal.”

Hard werken en eigenwijs zijn

Als Lewis terugkijkt op zijn carrière tot nu toe, denkt hij dat er twee eigenschappen zijn die hem voornamelijk geholpen hebben: “Ik vind het niet erg om hard te werken en ik ben heel eigenwijs.” Doordat Lewis het altijd om hem heen heeft gezien, is hij gewend aan hard werken. Ook weet hij dat het later altijd de vruchten zal afwerpen. Het eigenwijs zijn kan als vervelend worden gezien, weet Lewis zelf ook. Toch weet hij dat dat ontzettend belangrijk is om te slagen in de horeca. Iets er doorheen proberen te krijgen, soms tot het vermoeiende aan toe, lukt niet altijd. Dit is echter wel essentieel om een horecazaak een stap verder te krijgen. Over iets wat hij kan verbeteren aan zichzelf is hij heel duidelijk:

“Ik zou heel graag makkelijk kunnen praten met mensen die ik minder mag. Dit is heel belangrijk voor klantenbinding, maar ik merk helaas dat dat minder in mij zit.”

Mogelijkheden door corona

Het is absoluut niet alleen het geld wat Lewis motiveert. Het belangrijkste aan een avond vind hij dat het druk is, dat iedereen hard heeft gewerkt, maar bovenal dat de gasten tevreden zijn. Een compliment van een tevreden gast is hem veel meer waard dan het geld. Een stampvolle kroeg is uiteraard ook onderdeel van een succesvolle avond.

Weber en Lux zijn van oorsprong cafés met een enorme drukte rond de nachtelijke uren. Zo gingen beiden voor de sluiting door de pandemie pas om 8 uur ‘s avonds open. Corona heeft hier veranderingen in gebracht. Doordat Weber en Lux nu gedwongen vroeger open moesten, heeft Lewis gekeken hoe het ook op die tijdstippen drukker kan worden. Dat is ook het voornaamste doel van Lewis in de komende tijd: het drukker maken van het borreluur, zodat het elke avond van begin tot laat druk is. “Nu is het helaas te vaak ‘pas’ vanaf 10 uur druk,” zegt Lewis. Hij heeft hier een begin in gemaakt door de etenskaart iets aan te passen, de openingstijden te verruimen en dit vooral ook zichtbaar te maken op social media. “Verder is het echt per week aankijken hoe het loopt en wat beter gaat”.

“Over de nachtelijke uren maak ik mij geen zorgen, daar zal het altijd wel druk zijn. Op dit moment valt de meeste winst te behalen tussen 16:00-19:00 en 20:00-22:00 en ik ben erg gemotiveerd om hiervoor te zorgen.”

Getapt biertje in Café Weber

Een inspiratiebron als jonge ondernemer

Lewis is pas 26, maar hoopt een inspiratiebron te zijn voor vele jonge ondernemers. Hij wil meegeven dat het juist iets positiefs is om jong een eigen zaak te hebben. Hij merkt dat, doordat hij wat jonger is, hij dichter bij de gasten staat. Bovendien is het erg makkelijk om met het personeel samen te werken, aangezien die allemaal een vergelijkbare leeftijd hebben. Lewis heeft ook niet het gevoel dat hij te weinig ervaring heeft. Hij komt uit een horecafamilie, waardoor hij door de jaren heen al veel kennis en praktijkervaring heeft opgedaan. Ook zegt hij dat door hard te werken en leergierig te zijn, alle kennis en ervaring opgedaan kan worden. Wel zegt Lewis het zelfs soms wel lastig te vinden om autoriteit uit te stralen. Hij is ook het “zoontje van de baas” zoals hij zelf zegt. Lewis heeft daar een goede oplossing voor:

“Als je maar hard genoeg werkt, is het een stuk simpeler om autoriteit op te bouwen

Het harde werken en de ambities van Lewis laten zien dat het ook mogelijk is om als jonge ondernemer op een bijzondere plek succesvol te zijn.

Logo gastvrijheidscoach, https://www.gastvrijheidscoach.nl

https://www.gastvrijheidscoach.nl

Auteur: Jesper Diercks