‘Skrei verliest waarschijnlijk duurzaamheidskeurmerk’

De skrei, een vettige soort kabeljauw uit het Noorse kustgebied, is een populaire vis in de winter. Helaas verliest de vis waarschijnlijk zijn duurzaamheidskeurmerk dit jaar, laat de Marine Stewardship Council (MSC) weten aan het ANP.


Skrei is het Noorse woord voor een kabeljauw die in de Barentszee zwemt. In het paringsseizoen van december tot april zwemt deze kabeljauw naar het Noorse kustgebied, dan heet de vis skrei. Het is dus eigenlijk een vette kabeljauw die iets duurder is, maar zeker populair in de horeca en bij vishandelaren.

“Als je kijkt naar Noorwegen zijn daar twee kabeljauwbestanden: kust- en Atlantische kabeljauw”, zegt MSC-bestuurder Hidde van Kersen. “Met de omvang van de kustkabeljauw gaat het niet zo goed. Als de skrei gevist wordt aan de kust van de Noorse wateren, is de kustkabeljauw een bijvangst.”

Bijvangst

Wanneer een vis het MSC-keurmerk krijgt van de gelijknamige organisatie, betekent dit dat de vangst duurzaam is. Er is dan geen sprake van overbevissing, er is weinig ‘bijvangst’ waardoor de visserij een minimale impact heeft op het ecosysteem en de vissers houden zich aan onderlinge afspraken. “De skrei voldoet vanwege de bijvangst dus niet meer aan die spelregels”, aldus Van Kersen.

De skrei verliest waarschijnlijk zijn MSC-keurmerk na dit skrei-seizoen, laat Van Kersen weten. “Tenzij er voor het volgende seizoen een oplossing gevonden wordt. Dat zou betekenen dat er een oplossing moet komen om de twee visbestanden uit elkaar te halen, of een onderzoek moet uitwijzen dat de overbevissing van kustkabeljauw mee blijkt te vallen.”


Deel dit bericht
Bekijk meer Fietsenstalling moet plaatsmaken voor terras
Blijf op de hoogte

Word gratis lid van onze community en ontvang de Horecava nieuwsbrief met artikelen, interviews en de laatste trends uit de horecabranche.

Deel dit bericht
Welkom bij Horecava!

Om je een goede gebruikerservaring te geven raden we je aan om in te loggen. Je kan dan bijvoorbeeld je favoriete berichten opslaan!