Lust u al een broodje poep?

Of je een broodje van je eigen poep lust? Dat vraagt Fides Lapidaire aan de mensen die naar haar foodtruck komen. Al is het broodje niet belegd met een echte verse drol.


In de foodtruck verkoopt sociaal ondernemer Lapidaire broodjes waarvan de ingrediënten zijn verbouwd op een stuk grond met compost van mensenuitwerpselen. De uitwerpselen worden gecomposteerd tot vruchtbare aarde en daaruit groeit dan pompoen, peterselie en graan voor het brood.

“99% van de nutriënten die wij eten, scheiden wij er weer uit”, legt Lapidaire uit. “Voor kunstmest moeten fosfaat en andere voedingsstoffen worden verbrand. Waarom zouden we onze vruchtbare poep zomaar wegspoelen in de wc, met liters drinkwater erachteraan?”

Grote boodschap

Lapidaire houdt zich bezig met maatschappelijke vraagstukken en werkt veel samen met boeren. Een boer vertelde haar dat hij emmertjes poep van mensen zou willen hebben, voor zijn land. “Toen ik me erin ging verdiepen, kwam ik erachter dat boeren in China en Japan honderd jaar geleden al zo hun land bevruchtten. Het is een simpele oplossing voor landbouwproblematiek, die we elke dag weer produceren.”

De foodtruck, waarop met koeienletters ‘Broodje Poep’ staat, rijdt nu iets meer dan een jaar rond door heel Nederland en staat op festivals en de Dutch Design Week in Eindhoven. Wie een grote boodschap achterlaat op de wc in de wagen, krijgt zelfs korting op een broodje. “Iedereen moet lachen en is oprecht geïnteresseerd, maar het broodje durven ze vaak toch niet te eten.”

Poepdiner

Hopelijk wordt dat taboe snel verbroken voor het diner dat Lapidaire gaat organiseren. “Voor het grote poepdiner vragen we mensen een half jaar van te voren hun uitwerpselen te doneren. Dat gebruiken we om ingrediënten te laten groeien voor een high-end driegangendiner, dat samengesteld wordt door creative chef Jasper Udink ten Cate. Dat is dan eten waaraan je zelf hebt bijgedragen.”

De initiatiefneemster maakt ook een documentaire over haar missie. ‘Let’s talk about shit’ is naar verwachting in oktober 2021 te zien.


Deel dit bericht
Bekijk meer Its a question of attitude, rest you can teach
Blijf op de hoogte

Word gratis lid van onze community en ontvang de Horecava nieuwsbrief met artikelen, interviews en de laatste trends uit de horecabranche.

Deel dit bericht
Welkom bij Horecava!

Om je een goede gebruikerservaring te geven raden we je aan om in te loggen. Je kan dan bijvoorbeeld je favoriete berichten opslaan!