Regels en Wetten – regels terras, kraam en uitstalling

De onderstaande informatie wordt je aangeboden door Ondernemersplein. Een initiatief van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Via ondernemersplein.kvk.nl vind je informatie en advies van de (semi-)overheid. Alles wat je nodig hebt om te ondernemen. Wetgeving, belastingregels maar ook subsidies, ondernemersevenementen en branche-informatie.


Algemene Plaatselijke Verordening (APV)

In de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) staan de gemeentelijke regels op het gebied van openbare orde en veiligheid. Elke gemeente heeft een eigen APV. De APV geldt voor iedereen binnen… (lees meer)

Evenementenvergunning aanvragen

Organiseert u een evenement op een voor publiek toegankelijke plaats? Bijvoorbeeld op straat, in een park of op een plein? Dan heeft u mogelijk een evenementenvergunning van de… (lees meer)

Exploitatievergunning horecabedrijf aanvragen

Als u een horecaonderneming start of overneemt, heeft u in een aantal gemeenten een exploitatievergunning horecabedrijf nodig. U krijgt en houdt een exploitatievergunning als u voldoet… (lees meer)

Kraam, uitstalling of elektrisch speeltoestel plaatsen

Wilt u voor uw zaak een kraam of bord plaatsen, waren uitstallen of een elektrisch speeltoestel neerzetten? Dan moet u zich houden aan regels voor de openbare orde (overlast tegengaan),… (lees meer)

Marktvergunning aanvragen

Wilt u op de markt staan om uw producten of diensten te verkopen? Dan heeft u een marktvergunning van de gemeente nodig. U vraagt een marktvergunning aan bij de gemeente waar u op…. (lees meer)

Openbare weg afsluiten voor werkzaamheden of event

Wilt u een weg afsluiten om werkzaamheden uit te voeren? Of wilt u een evenement of wedstrijd op de weg houden? Dan heeft u in de meeste gevallen een vergunning of ontheffing van de… (lees meer)

Precariobelasting (precario) betalen

Gebruikt u een stuk grond van de gemeente door daar bijvoorbeeld iets op te zetten, boven te hangen of in de grond te plaatsen? Bijvoorbeeld een terras, luifel, reclamebord, bouwsteiger… (lees meer)

Standplaatsvergunning aanvragen

Wilt u goederen of eten verkopen vanuit een kraam of wagen op een standplaats op of aan de (openbare) weg? Heeft u bijvoorbeeld een bloemenstal, een loempiakraam of een oliebollenkraam… (lees meer)

Terrasvergunning aanvragen

Wilt u een terras plaatsen bij uw horecabedrijf? Dan heeft u in veel gemeenten een terrasvergunning nodig. Ook als u het terras op uw eigen terrein wilt plaatsen. Een terrasvergunning vraagt… (lees meer)

Ventvergunning aanvragen

Wilt u op straat (zonder vaste standplaats) of aan de deur waren verkopen of diensten aanbieden? Dan heeft u in sommige gemeenten een ventvergunning nodig. In andere gemeenten hoeft u… (lees meer)

Vergunning voor ondernemen in een recreatiegebied

Wilt u ondernemen in een recreatiegebied? Dan moet u soms een vergunning aanvragen bij een recreatieschap. Een recreatieschap is een samenwerking tussen gemeenten en provincies… (lees meer)


Deel dit bericht
Bekijk meer Regels en Wetten – Regels overnachtingen
Blijf op de hoogte

Word gratis lid van onze community en ontvang de Horecava nieuwsbrief met artikelen, interviews en de laatste trends uit de horecabranche.

Deel dit bericht
Welkom bij Horecava!

Om je een goede gebruikerservaring te geven raden we je aan om in te loggen. Je kan dan bijvoorbeeld je favoriete berichten opslaan!