De bestaande Drank- en Horecawet werd vervangen door de Alcoholwet, dit komt voor uit het Nationaal Preventieakkoord en de evaluatie van de bestaande Drank- en Horecawet. Er zijn wijzigingen aangebracht op inrichtingseisen, verkoop op afstand (online verkoop), prijsacties, ‘wederverstrekking’ van alcoholhoudende drank en stagemogelijkheden.
Minder kosten en administratieve lasten
Goed nieuws voor jou als ondernemer: de hoofdregel van dag-leidinggevenden is aangepast. Dit scheelt in kosten en administratieve lasten doordat het niet langer nodig is om ze, mits ze geen eigenaar of exploitant zijn, bij te schrijven op het aanhangsel van de drankvergunning. Er vindt daarbij voor hen ook geen toets op ‘levensgedrag’ en strafrechtelijk verleden plaats. Daar komt wel bij dat zij minimaal 21 jaar oud moeten zijn en in bezit van een diploma Sociale Hygiëne.
Er komt een landelijke commissie sociale hygiëne, die nagaat of er wel voldaan wordt aan de inschrijving in het register van sociale hygiëne. Daarnaast krijgen gemeenten ook de mogelijkheid om er voor te zorgen dat op bijvoorbeeld partyboten of feestkarren een persoon aanwezig is met een diploma Sociale Hygiëne.
Online verkoop is strenger op leeftijdscontrole
Verkoop je alcohol via internet? Dan ben je wettelijk verantwoordelijk voor het naleven van de leeftijdsgrens in het hele proces van aankoop tot bezorging.
Bij online bestellingen van alcoholhoudende drank moet daarom een zogenaamd leeftijdsverificatiesysteem worden ingezet, waarvoor je als online aanbieder verantwoordelijk bent voor het uitvoeren van de leeftijdscontrole bij zowel aankoop als aflevering. Zo moet bijvoorbeeld voor de bezorger helder zijn bij welke bestellingen bij aflevering een leeftijdscheck moet plaatsvinden. Verdere vereisten van zo’n leeftijdsverificatiesysteem worden op dit moment nog uitgewerkt.
15 jarige mag niet drinken, wel schenken
Stagemogelijkheden in het kader van alcoholverstrekking zijn verandert. VMBO leerlingen van 14 en 15 jaar oud mogen van hun opleiding alcohol verstrekken in een horecabedrijf, in de vroegere wet was dat vanaf 16 jaar.
Prijsacties korter dan 24 uur en de Alcoholwet
Ook geeft de Alcoholwet gemeenten de mogelijkheid om een verbod te stellen op prijsacties die 24 uur of korter duren als het gaat om alcoholhoudende dranken tegen een prijs die lager dan 60% van de gewoonlijke prijs is op de lokale horeca en terras.
Moeder die een biertje koopt voor minderjarige dochter is strafbaar
Wederverstrekking van alcohol in publiektoegankelijke plaatsen, een meerderjarige die alcohol koopt voor een minderjarige, is strafbaar. Het gaat dan om iemand ouder dan 18 jaar, niet de barmedewerker, die alcohol doorgeeft aan een minderjarige. Vroeger konden alleen horecaondernemers en de jongere zelf worden aangesproken of beboet
Het Besluit eisen inrichtingen Drank- en Horecawet vervalt
Het Besluit eisen inrichtingen Drank- en Horecawet vervalt, de eisen in het Bouwbesluit volstaan en gaan gelden voor horecalokaliteiten. Voor deze horecalokaliteiten blijft alleen de vloeroppervlakte-eis van 35m2 bestaan. Wel hebben gemeenten de mogelijkheid om in een verordening aanvullende eisen te stellen aan het minimum vloeroppervlakte.
Het vervallen van de huidige inrichtingseisen betekent onder andere dat er minder strenge regels gelden voor het inrichten van toiletten (1). Er andere eisen zijn gesteld aan de plafondhoogte (2). Het betekent ook dat de ventilatie-eis uit het Bouwbesluit geldt (3).
- Een wastafel in de toiletgelegenheid is op grond van het Bouwbesluit niet verplicht. Ook is het voorportaal niet meer verplicht. En het benodigde aantal toiletten wordt in het Bouwbesluit afhankelijk gesteld van de gebruiksfunctie, de bezettingsgraadklasse en het gebruiksoppervlakte. In horecagelegenheden moeten tenminste twee toiletruimten aanwezig zijn. Een verplichte standaard toiletruimte moet een vloeroppervlakte van ten minste 0,9m x 1,2m (nieuwbouw) of 0,64m2 (bestaande bouw) hebben en moet afsluitbaar zijn met een deur. Voor bijzondere toiletten, zoals een hangtoilet, urinoirs of een rolstoeltoegankelijk toilet, gelden andere oppervlakte eisen. Het Bouwbesluit stelt geen eisen aan de inrichting van een toiletruimte.
- Dit was voorheen overal minimaal 2,40 meter.
- De mechanische afvoer die nu op basis van de huidige Drank- en Horecawet geldt, is niet meer verplicht. Op basis van het Bouwbesluit is de luchtverversingscapaciteit, uitgaande van 100 personen, voor bestaande bouw gesteld op 212 dm3/s/pers (100 personen x 2,12 dm3/s/pers) en voor nieuwbouw 400 dm3/s/pers (100 personen x 4 dm3/s/pers). De capaciteit vind je meestal op een sticker op de installatie zelf. Enkel voor nieuwbouw is vereist dat de luchttoevoer rechtstreeks van buiten komt.
Zowel het Bouwbesluit als de huidige Drank- en Horecawet kennen technische eisen waaraan een pand moet voldoen. Deze eisen zijn echter onderling verschillend. Het Bouwbesluit kent verschillende normen voor bestaande bouw en nieuwbouw. De Drank- en Horecawet maakt dit onderscheid niet.
De eisen in Bouwbesluit gelden voor horecalokaliteiten. Dat betekent één toetsmoment en één wijze van meten. Daarmee wordt het probleem opgelost van de monumentale panden die nu niet aan de huidige eisen kunnen voldoen. Ook wordt het probleem opgelost dat gemeenten bij vergunningverlening voor ‘droge horeca’, die geen alcohol schenkt zoals koffiezaken en lunchrooms, onterecht toetsen aan de zwaardere eisen voor de ‘natte horeca’.