Laatste kans! Meld jouw product / dienst hier aan voor de Horecava Innovation Awards

Horeca kwetsbaar door minder zakentoerisme

Vorig jaar betekende de wereldwijde pandemie niet alleen een stuk minder toeristen voor de horecasector maar ook minder zakenreizigers.


De koepelorganisatie Eventplatform verwacht dat er ook dit jaar minder gereisd gaat worden en dat evenementen als congressen daardoor kleiner worden, met een deel van de bezoekers op afstand, bericht radiozender BNR maandag.

Dat heeft niet alleen gevolgen voor de evenementensector zelf, maar ook voor onder andere de horeca in de steden waar congressen worden gehouden. Deelnemers aan die congressen boeken hotelovernachtingen en eten in restaurants. In 2018 was 39 procent van het totale aantal hotelovernachtingen een zakelijke overnachting. Dat zijn 20 miljoen overnachtingen, volgens cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Daarnaast zijn er andere toeleveranciers, zoals cateraars, die diensten leveren aan congressen en andere zakelijke evenementen.

Mogelijk worden congressen voortaan in hybride vorm georganiseerd, op meerdere kleinere locaties. Dan zou in verschillende landen of werelddelen een deel van het congres worden georganiseerd, met gedeeltelijk een gezamenlijk programma.

Volgeboekt

Er zijn ook ondernemers in de evenementenbranche die rooskleuriger naar de situatie van komend jaar kijken. “Ik denk dat het langzaam op gang komt, maar we verwachten dat het uiteindelijk wel weer op het niveau komt waar het op zat. Vanaf het najaar is onze agenda alweer helemaal volgeboekt, dus de animo is er”, zegt RAI-directeur Maurits van der Sluis tegen BNR.

Ook heeft de komst van het vaccin voor meer vertrouwen gezorgd, waardoor boekingen van evenementen in hotels weer voorzichtig worden aangevraagd. Bij Postillion Hotels zien ze het aantal geboekte evenementen weer langzaam toenemen en staat het eerste evenement voor begin september geboekt.


Deel dit bericht
Bekijk meer KHN reageert op overlijden Hans de Boer: Een groot verlies
Blijf op de hoogte

Word gratis lid van onze community en ontvang de Horecava nieuwsbrief met video’s, interviews en de laatste trends uit de horecabranche.

Deel dit bericht
Welkom bij Horecava!

Om je een goede gebruikerservaring te geven raden we je aan om in te loggen. Je kan dan bijvoorbeeld je favoriete berichten opslaan!