Horeca Horecatrends

ABN AMRO: naar verwachting horeca in juli weer open

Aangeboden door: ANP
maandag, 1 maart 2021

De horeca zal in juli weer open gaan, verwacht ABN AMRO in een rapport. De Nederlandse economie zal dit jaar naar verwachting een groei laten zien van 2,1 procent als de lockdown voorbij is, na de krimp met 3,8 procent in coronajaar 2020.

Volgens ABN AMRO zal het Nederlandse vaccinatieprogramma pas vanaf juni structurele versoepelingen van de restricties toelaten, waardoor eerst de winkels en daarna horecazaken de deuren weer kunnen openen. Het echte herstel zal optreden in de tweede helft van het jaar. “In de periode ervoor kunnen wellicht al enkele maatregelen zoals de avondklok of de sluiting van scholen en universiteiten worden teruggedraaid. Maar deze laatste maatregelen hebben minder effect op de economie”, schrijft de bank.

Voor 2022 wordt dan een groei met 4 procent voorspeld. Voor het eerste kwartaal wordt nog een flinke krimp verwacht door de lockdowns tegen het coronavirus en een matig herstel in het tweede kwartaal van dit jaar.

Misgelopen groei

Zodra de economie weer open kan halverwege 2021, zal ook de fiscale steun geleidelijk worden afgebouwd. De economie zal zich dan gaan aanpassen aan de nieuwe werkelijkheid en daarbij zullen meer bedrijven failliet gaan en mensen werkloos worden, denkt ABN AMRO.

Tegelijk zullen consumenten hun bestedingen hervatten en een deel van de opgespaarde uitgaven te gelde maken. Pas aan het einde van 2021 is de economie weer terug op het niveau van voor de coronacrisis. De misgelopen groei wordt daarna slechts beperkt ingehaald, waardoor er volgens de bank permanente schade is ontstaan.

Dat de toename van de werkloosheid beperkt is gebleven, is grotendeels te danken aan het steunpakket van de overheid. Van de bedrijven met meer dan twee mensen in dienst maakt 28 procent gebruik van de NOW-regeling, schat de bank. Een van de redenen voor de daling in de werkloosheid is de flexibiliteit van de arbeidsmarkt: veelal flexwerkers die hun baan verloren aan het begin van de crisis, konden later aan de slag in arbeidsintensieve sectoren zoals bezorgdiensten en distributiecentra.