PersoneelSymposium
Samen groeien.
Een bloeiende horecaonderneming draait om tevreden en gemotiveerd personeel. De mensen achter de bar, in de keuken en aan de tafels vormen het hart van je zaak en geven de gastvrijheid een gezicht. Maar hoe trek je talent aan en behoud je het in een concurrerende markt met hoge verwachtingen? Hoe creëer je een inspirerende werkomgeving waarin je team kan groeien, terwijl je efficiënt blijft werken en financiële uitdagingen zoals stijgende kosten het hoofd biedt?
Op maandag 13 januari 2025 organiseert Horecava het PersoneelSymposium, een evenement dat horecaondernemers inspireert om hun teams optimaal te laten presteren. Ontdek hoe je met slimme strategieën en innovatieve technologieën niet alleen het werk efficiënter gedaan krijgt, maar ook talent aantrekt en behoudt. Het symposium biedt praktische inzichten over generatieverschillen, ondernemend gedrag en inclusief werkgeverschap. Deze bijeenkomst helpt je niet alleen je team en gemeenschap te versterken, maar ook je eigen succes te vergroten.
Programma
Kennisdeling en inspiratie staan centraal. Om de horecaondernemer te prikkelen en te stimuleren, bestaat het PersoneelSymposium uit een dynamisch programma:
Datum: maandag 13 januari 2025
Locatie: RAI Amsterdam, Theater / Hal 3
14.45 - 15.00 Ontvangst
15.00 - 17.00 Start symposium
- "Voer een eerlijk gesprek met jezelf én met elkaar" door Ray Klaassens
- Start-up pitches
- "Voorkomen is beter dan ontslaan" door Wouter Engelsman en Michelle Engberts
- Horeca Experts Inside met Laura Snel, Rein Rambaldo & Marianne Langeveld
Vanaf 17.00 Netwerken en Trend Walk & Talk over het TrendLAB

Wat leer jij tijdens dit symposium?
"Voer een eerlijk gesprek met jezelf én met elkaar"
Ray Klaassens is bekend als hoofdinstructeur van het TV Programma “Kamp van Koningsbrugge”. Zijn confronterende en tegelijkertijd goudeerlijke stijl zie je terug in zijn inspirerende keynotes en inspiratiesessies. Hij draait er niet om heen. Hij houdt deelnemers en zijn publiek een spiegel voor om ze vervolgens mee te nemen in de wereld van leiderschap, commitment en eigenaarschap. Zijn gevleugelde uitspraken “je bent wat je doet” en "karakter is wat overblijft als niemand kijkt” komen niet zomaar uit de lucht vallen. Iedereen voelt en ervaart dat Ray spreekt vanuit zijn exclusieve ervaring als leider binnen de Special Forces en deze thema’s zelf als mens doorleeft.
"Voorkomen is beter dan ontslaan"
CLINT | Littler, advocatenkantoor met een focus op arbeidsrecht voor werkgevers, gaat tijdens hun sessie in op het instructierecht van de werkgever. Het instructierecht is een fundamenteel onderdeel van de arbeidsrelatie en vormt de basis voor hoe een werkgever richting kan geven aan het werk dat door werknemers wordt uitgevoerd. Dit recht stelt werkgevers in staat om binnen bepaalde kaders aanwijzingen te geven over de uitvoering van werkzaamheden, de werkplek, en zelfs gedrag op de werkvloer. Tegelijkertijd roept het vragen op over de grenzen van dit recht, de rol van werknemers en de balans tussen werkgeversgezag en werknemersrechten.
Horeca Expert Insights
Tijdens Horeca Expert Insights delen o.a.Laura Snel (HR Manager bij Ron Blaauw) en Martin van der Zee (eigenaar van Het Houtse Meer) hun inzichten over uniek personeelsbeleid binnen hun horecazaken. Thema's zoals eigenaarschap, betrokkenheid, ontwikkeling en het aantrekken van jong talent komen aan bod. Ondernemers krijgen praktische tips voor personeelswerving, motivatie, en retentie, waarbij de panelleden hun eigen ervaringen en strategieën delen voor een duurzame en betrokken werkcultuur.
Sprekers PersoneelSymposium

Ray Klaassens is a speaker and motivator in the field of personal leadership
Ray Klaassens, known as the head instructor of the TV program “Kamp van Koningsbrugge,” shares his experiences as a leader within the Special Forces during keynotes and inspirational sessions. His confrontational but honest style holds up a mirror to participants, focusing on leadership, commitment, and ownership. All of these are essential for success. Through Triangular Group Leadership Centre, he translates these valuable insights into training courses and workshops for companies and organizations.

Wouter Engelsman is a founding partner at CLINT | Littler
Wouter studied constitutional and administrative law at the University of Groningen and has been working as a lawyer since January 1, 2005. Prior to that, he was a partner at HDK and worked at HVG (EY), where he headed the Amsterdam employment law department. Wouter has contributed to several labor law handbooks, publishes regularly in professional journals, and is a frequent speaker at conferences and seminars.

Michelle Engberts is a lawyer at CLINT | Littler
After obtaining a master's degree in Labor Law and Constitutional and Administrative Law, Michelle recently completed the Postgraduate Course in Labor Law. Michelle has been a lawyer since 2020 and previously gained experience in labor law as a legal advisor. As a labor lawyer, she advises on all aspects of individual and collective labor law. She is also interested in the various challenges employers face, including poor performance, (economic) dismissal, and transactions.
Experts Horeca Experts Inside

Laura Snel is HR Manager at Ron Gastrobar Group
With over 10 years of experience in hospitality in Amsterdam, Laura Snel has developed HR policies at Ron Gastrobar Group that contribute to the growth and professionalization of the organization. With a focus on employee well-being and development, the dynamic company remains flexible and continues to evolve. Take care of your employees, and they'll take care of your business. Regardless of the type of hospitality concept or the size of a company, Laura believes that good personnel policy is essential for success from the outset.

Marianne Langeveld is the founder of the Texel Academy Foundation.
The Texel Academy Foundation was established in 2018 to address the staff shortage in the Texel hospitality industry. The academy offers an innovative accelerated vocational training program in which students work, live, and learn on Texel. The small scale and the combination of entrepreneurs, education, and the municipality make this program a unique concept.

Rein Rambaldo is a designer and concept creator.
Rein Rambaldo is a hospitality entrepreneur, with restaurants such as MaMa Kelly and Miss Jones. He is the designer and founder of De Horecafabriek. With a passion for hospitality and design, he shares his insights on concept development, craftsmanship, and his staff policy.
Who is the employee symposium for?
Visitors of the symposium include:
- Owners of hospitality businesses;
- Business directors and managers;
- Human resources managers;
Want to stay up to date on the symposiums and when you can register? Sign up for our newsletter!
Partners PersoneelSymposium

Mediapartner

Wervingspartner

Tim van Tiel
Senior Sales ConsultantPartner worden?
Sluit jouw bedrijf of instelling aan bij de inhoud van het PersoneelSymposium? Word dan partner! Tijdens dit inhoudelijke evenement kom je in contact met jouw doelgroep, zijn er volop mogelijkheden om te netwerken, ben je zichtbaar in alle communicatie over het evenement en krijg je de mogelijkheid om bezoekers na Horecava een exclusieve beursaanbieding te doen.
Interesse om partner te worden van het PersoneelSymposium? Bekijk de brochure of stuur ons direct een mail via onderstaande link!