TrendLAB

De wereld van buitenhuis eten, drinken en slapen is sterk aan verandering onderhevig. Voor horecaondernemers is het noodzakelijk om continu in te spelen op het veranderende consumentengedrag. Dit is waar het TrendLAB om draait. Op hét innovatieplatform staan ontmoetingen binnen de hospitality & foodservice branche centraal. Onderdeel van het TrendLAB zijn het Start-upLAB, de PersoneelsHUB en het Theater.

TrendLAB Horecava 2023

Op het TrendLAB staan organisaties vanuit de foodservice branche die door middel van co-creaties een weergave van actuele thema’s geven. Via ondernemersverhalen, inhoudelijke sessies en trendtours word je als bezoeker meegenomen in de nieuwste thema’s, producten, oplossingen, diensten en ontwikkelingen binnen de branche, maar je leert ook gelijk hoe je deze trends in eigen organisatie toepast. Je wordt bewust van veranderend consumentengedrag en ontdekt hoe je met jouw organisatie kwalitatief inspeelt op de gast van morgen. Dit jaar zijn er vier centrale thema’s op het TrendLAB:

Partners

Vier thema’s centraal op het TrendLAB

Identity

De partners van het TrendLAB inspireren op gebied van Identity! Proef een snelle, smaakvolle en gezonde snack bij Italian Streetfood Concept by de Pizza Academy van NordCap Nederland. Coca-Cola vindt het belangrijk om te laten zien dat de keuze voor suikervrij makkelijk te maken is, door een uitgebreid aanbod aan variatie en keuze. The Fully Bookers inspireert over maximale bezettingsgraad door gebruik van artificiële intelligentie, Lekker Fris serveert op basis van een paar persoonlijke vragen een smaak frisdrank die volledig past bij jou en Smith & Dorlas zorgt voor blije gasten met dé perfecte koffie.

Eten en drinken wordt steeds meer gebruikt om lifestyle en persoonlijkheid uit te drukken. Het is meer geworden dan enkel iets wat de consument nuttigt om te kunnen functioneren. Jong en oud is steeds meer bezig met de vragen: wat is goed voor me, wat is echt lekker, waar komt het vandaan, wat draagt bij aan fit zijn, wat helpt mij om me goed te voelen en wat heb ik vandaag nodig als ik ga werken, sporten, leren of gewoon luieren. Daarnaast is men zich steeds meer bewust van wat eten en drinken doet met uitstraling en hoe anderen jou zien. Er worden meer foto’s van food op social media gedeeld dan ooit tevoren.

Als horecaondernemer is daarom een sterke Identity van belang: wat is jouw verhaal en wat onderscheid je van de massa? De consument wil het verhaal achter een product of ondernemer horen. Lokale producten, verbinding, tech, kwaliteit, persoonlijke service, merkbeleving, personalisatie: er zijn velen manieren om hier vorm aan te geven. Weg van de grote grijze massa!

Sustainability

Op gebied van Sustainability maakt de bezoeker van het TrendLAB kennis met nieuwe mogelijkheden en toepassingen op gebied van disposables. Niet alleen bekers, borden en bestek maar Natural Tableware presenteert ook grootverpakkingen voor in de horeca. Aan de andere kant zet Paardekooper in op circulaire systemen met reusables, producten gemaakt van een hoogwaardig plastic die meermaals hergebruikt worden en vervolgens worden gerecycled naar nieuwe verpakkingen. Kom vooral ook langs tijdens de lunch, want dan verschijnt de pop-up lunchtafel “Table Talks” voor Small conversations, Big Impact. Een tafel met verrassende sustainable aankleding, bijzonder eten en goede gesprekken onder leiding van een moderator.

Steeds vaker integreren organisaties de ‘P’ van purpose, met impact op milieu, dier en mens in hun visie. Nieuwe circulaire businessmodellen ontstaan binnen de foodservice industrie waarin naast de ideologie ook commerciële kansen van belang zijn.

Sustainability draait om herbruikbaarheid en herstellend vermogen. Het streven om zo min mogelijk waarde van producten en grondstoffen te vernietigen in het gebruik. Dit kan enerzijds door onderhoud, reparatie en aanpassing van bestaande producten en daarmee het verlengen van de levensduur. Denk hierbij aan hergebruik van stoelen en tafels, in plaats van deze naar de vuilstort te brengen. Anderzijds kan dit door het recyclen en composteren van grondstoffen.

Disposables zijn producten voor eenmalig gebruik die consumeren of verpakken makkelijk maken. Duurzame disposables zijn gemaakt van verantwoorde materialen, zoals papier, bamboe, karton en palmblad. Deze materialen worden sneller afgebroken dan plastic, en zijn daardoor minder belastend voor het milieu. Reusables zijn gemaakt van materialen die ontworpen zijn voor meervoudig gebruik en hebben een langere levensduur. Dit resulteert al na een paar keer hergebruiken voor een duurzame inzet van verpakkingen. De klant wordt ontzorgt op het gebied van logistiek, reiniging, voorraadbeheer en het recycleproces aan het einde van de loop.

Reality

Reality is een belangrijk thema dit jaar op het TrendLAB. Diversey laat zien dat hygiëne top of mind hoort te zijn. Is een tafel zichtbaar school of echt schoon? Dit is te zien in de Diversey bluebox. Horeko inspireert de bezoeker om maximale efficiëntie in keukenmanagement te realiseren door inzicht te geven in de omzet en kosten en biedt concrete tools om hierop te sturen.

Na twee pittige coronajaren krijgt de horeca nu te maken met een nieuwe realiteit: stijgende energie- en grondstofprijzen, druk op de koopkracht en stijgende inflatie. Daarnaast is het in de huidige krappe arbeidsmarkt heel lastig voor ondernemers om voldoende personeel te vinden. Experts voorspellen dat de omzet van de horeca volgend jaar weer zal krimpen en er meer zaken failliet gaan.

Volgens KHN heeft de helft van de horecaondernemers een negatief eigen vermogen. Ook moet er uitgestelde belasting terugbetaald worden vanaf 1 oktober dit jaar. Als deze winter de consument steeds voorzichtiger wordt met uitgaven in de horeca vanwege de hoge kosten voor energie en boodschappen, zal de horeca steeds verder onder druk komen te staan.

Ondernemers zijn dan ook op zoek naar slimme manieren om zuinig met energie te kunnen omgaan, kosten onder controle te houden en werkprocessen te optimaliseren. Daarbij hoort ook de aanpak van efficiëntie op het gebied van reiniging en hygiëne. Op een duurzame en effectieve manier te werk gaan om de ultieme gastbeleving te behouden.

Dreamteam

Op de PersoneelsHUB binnen het TrendLAB kan veel inspiratie worden opgedaan vanuit verschillende perspectieven. Van een menu app voor het bijhouden van allergenen van PS Menu Maker tot het behouden van een topconditie op de werkvloer met Stox Energy Socks. SVH brengt ontwikkeling en kennisdeling van horecamedewerkers onder de aandacht voor het verhogen van de kwaliteit van werk en het behoud van medewerkers. Servíce is het platform voor ambitieuze flexers die willen investeren in (persoonlijke)ontwikkeling. TIPPR, het no waste platform van de horeca, inspireert horeca om tijd te besparen en zorgt ervoor dat horecawerknemers in het zonnetje worden gezet tijdens Horecava. Elke horecawerknemer is immers een TOPPR, ongeacht afkomst, huidskleur of gender. Met behulp van de Battery Box ervaren medewerkers geen stress en gedoe met telefoons en opladers meer door de ‘bijna leeg’ paniek van gasten. Rabobank helpt ondernemers slim omzet te behalen met behulp van betaaloplossingen in tijden van krapte op de arbeidsmarkt. Gastvrijheidscoach geeft persoonlijke ontwikkeling voor leidinggevende in de horeca een podium. Door middel van een VR cocktail experience laten ze zien dat ontwikkelen in de horeca ook gewoon heel erg leuk is.

Nederland kampt met een personeelstekort en de personeelsbezetting blijft een grote uitdaging. Het aantal openstaande vacatures breekt records en het aantal vacatures groeide in de horeca in begin 2022 het hardst van alle branches. De horeca heeft hevige concurrentie van andere branches die ook zoekende zijn maar de horeca blijft toch de leukste baan!

De horeca is een van de zwaarst getroffen sectoren in de coronacrisis. Het aantal banen nam, mede door de lockdowns, in twee jaar tijd sterk af. Horecapersoneel zat thuis en vond werk in andere branches zoals de zorg, catering en bij de GGD. Halverwege dit jaar is het aantal banen weer bijna op het oude niveau maar er is ook een grotere vraag dan ooit. Het resultaat is dat 4 op de 10 horecaondernemingen alsnog te maken heeft met personeelstekort, de lonen en stijgende personeelskostenwaardoor de werkdruk en het ziekteverzuim toenemen.

Het vinden van goede medewerkers is cruciaal, maar nog belangrijker is het binden en boeien van je horecapersoneel. De gemiddelde horecamedewerker werkt 9 maanden bij een horecazaak waarna ze weer overstappen naar iets anders. Als horecaondernemer is het belangrijk om na te denken over secundaire arbeidsvoorwaarden zoals opleidingskansen, werkcultuur en gezellige borrels of uitjes buiten werktijd. Zet je medewerkers ook af en toe eens in het zonnetje om te laten zien dat je ze dankbaar bent.

De personeelsuitdagingen gaan we niet binnen een korte tijd kunnen oplossen, daarom is het juist ook belangrijk om na te denken hoe je met het minimale aantal medewerkers en maximale aantal gasten kan bedienen. Er wordt gezocht naar andere invullingen: slimme techniek, robotisering, QR codes. Op de PersoneelsHUB vind je verschillende oplossingen die jouw Dreamteam vormen.

"“Dit is een MUST visit als je naar de Horecava toe gaat.”"
"“Waardevol theaterprogramma.”"
"“Duidelijk en overzichtelijk”"
"“Erg leuk en interessant om te zien waar het allemaal naartoe gaat”"
Blijf op de hoogte

Word gratis lid van onze community en ontvang de Horecava nieuwsbrief met artikelen, interviews en de laatste trends uit de horecabranche.

Deel dit bericht
Welkom bij Horecava!

Om je een goede gebruikerservaring te geven raden we je aan om in te loggen. Je kan dan bijvoorbeeld je favoriete berichten opslaan!