Horeca CAO Personeel Regels en Wetten

Seksueel grensoverschrijdend gedrag in de horecabranche

Aangeboden door: CLINT | Littler
donderdag, 6 april 2023

Sinds de opkomst van #MeToo is er veel te doen over seksueel grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer. Dit speelt ook zeker in de horeca, waar werk en privé gemakkelijk in elkaar overlopen. Wat moet je doen wanneer je als werkgever met seksueel grensoverschrijdend gedrag te maken krijgt?

Ontslag op staande voet

Recent nog speelde bij de Rechtbank Utrecht een zaak over seksueel grensoverschrijdend gedrag in de horeca bij een catering- en horecaonderneming. Daar was de werknemer de operationeel, commercieel en financieel verantwoordelijke. Zowel in een ‘service manual’ als in het Personeelshandboek worden het gebruik van alcohol tijdens werktijd en ‘ongewenst gedrag’ niet toegestaan.

Werknemer had, onder meer tijdens een proeverij, seksueel getinte opmerkingen tegen collega’s gemaakt. Nadat vervolgens een melding van grensoverschrijdend gedrag was gedaan, is hij op non-actief gesteld en vervolgens op staande voet ontslagen. De werknemer vecht het ontslag niet aan, maar verzoekt de kantonrechter wel om de horecaonderneming te veroordelen. Onder meer om aan hem de transitievergoeding en een fikse billijke vergoeding te betalen.