Duurzaamheid Horecatrends Inspiratie

Vegan trends in de horeca

Aangeboden door: Horecava
zondag, 25 september 2022

Steeds meer mensen kiezen voor een plantaardig voedingspatroon, maar hebben die bij jou ook wat te kiezen? Maak je zaak nu nog vegan friendly: check de trends en vink ze af.

1. Say cheese…

…niet voor een polaroid en een roos, wel voor een plantaardig kaasplankje vol ambachtelijke vegan creaties. Er is een uitgebreid palet aan kazen beschikbaar van kleine tot grotere plantaardige kaasmakers. Denk bijvoorbeeld aan Mr. & Mrs. Watson, Max&Bien, Willicroft, Casa del Fermentino, of Fervena.

2. Broodje humus

Lekker hoor, zo’n broodje humus, maar het is wel een beetje klaar. Serveer liever een plantaardige eiersalade van tofu en kala namak. Of een Mexican toast met quacamole en spicy paddenstoelen. Een bagel gerookte wortel. En met een doos vegan kroketten in huis, kun je altijd nog een plantaardig 12-uurtje aanbieden. Tip: check welke lunchgerechten op de kaart redelijk simpel als vegan optie mee kunnen.

3. Meet Jackfruit

Meet Jack – of kende je die al? Wist je dat er meerdere Nederlandse merken zijn die jong jackfruit verkopen, zoals Fairtrade en Meet Jack? Jackfruit is ontzettend veelzijdig. Je bootst er in een handomdraai stoofvlees mee na, maakt er heerlijke spreads mee, gebruikt het door de ragout voor de huisgemaakte bitterballen, loaded fries met vegan rendang, of als vulling in een taco.

4. Vis niet naast het net

Sinds de Netflix-documentaire Seaspiracy kiezen mensen er steeds vaker voor om geen vis meer te eten. Gelukkig zijn er veel plantaardige opties voor vis. Van fishy burger tot sashimi van tomaat of watermeloen, en van gerookte wortel “zalm” tot coquilles van koningsboleet. Verder is een steeds meer voorkomend ingrediënt in plantaardige visproducten: kelp. Dit voedzame en veelzijdige ingrediënt wordt gebruikt op diverse manieren. Nieuwe innovaties zijn onder meer kelpchips, visvrije “vissaus”, kelpburgers enz.

5. Fastfood en snacks

Als Burger King het kan, dan jij ook. Met de groeiende populariteit van vegan snackbars, groeit ook de vraag naar originele plantaardige burgers. Er is volop keuze aan kant-en-klare burgers, of ga voor een huisgemaakte variant op basis van bonen of soja. Knap broodje erbij, goeie (vegan!) saus, vers slaatje, niks meer aan doen. Daarnaast groeien de innovaties op het gebied van borrelhapjes en snacks enorm. Deze lijken vaak exact op de originele varianten. Zet deze daarom ook zeker jouw menukaart, zodat jij jouw gasten de perfecte borrelmiddag kan bezorgen.

6. Ice ice baby

Vegan ijs verovert in veel landen een steeds groter deel van de markt. Als plantaardig paradijs blijft Nederland daarbij natuurlijk niet achter. Van chocoladesorbet tot zijdezacht roomijs op basis van kokos, of verfrissende citroengranité: de mogelijkheden zijn eindeloos.

7. Vegan wijn

Voor het klaren van wijn worden nog vaak dierlijke ingrediënten gebruikt. Daarom is het goed om te checken of jouw selectie ook vega(n) friendly is. En zo niet, dan zit er niks anders op: uitgebreid proeven voor een nieuwe kaart.

8. Plantaardige melk

Tegenwoordig bieden vele horecazaken al verschillende opties aan waarmee je koffie kan mixen, zoals haver-, amandel- of sojamelk. Deze alternatieven voor melk zijn daarentegen niet erg duurzaam. Hierop bedacht een Zweedse start-up een oplossing namelijk aardappelmelk. Deze melk is erg milieuvriendelijk en vrij van allergenen. Naast aardappelmelk biedt de markt ook erwtenmelk. Deze twee alternatieven zijn erg vergelijkbaar.

9. Vegan eieren

De veganistische versie van eieren is in opkomst. Op de markt worden de eimengsels al in vloeibare- of poedervorm verkocht. Echter is het aanbod nog beperkt. De komende jaren zal het aantal innovaties zich zeker uitbreiden, doordat de productie van de eierindustrie steeds meer in het daglicht komt te staan. Hierdoor zal de vraag naar kipvriendelijke eieren toenemen.

Tot slot kan er geconcludeerd worden dat de innovaties en trends op het gebied van vegan producten zal blijven toenemen. Bedenk een product wat je nodig hebt en er zal vast al een veganistische variant op de markt beschikbaar zijn. Test echter altijd eerst zelf nog het product, want soms kan de smaak afwijken van de originele variant. Op welke vegan trend ga jij inspelen?

Dit artikel is tot stand gekomen door Proveg, internationaal actieve organisatie die zich exclusief inzet voor plantaardige voeding.