Gastronomie-Fine Food Professional 5 november

Aangeboden door: Horecava
woensdag, 3 oktober 2018

Op 5 november 2018 a.s. vindt de 8e editie van Gastronomie/ Fine Food Professional plaats van 12.00 tot 21.00 uur in het Elicium van RAI Amsterdam. 

Jan van Lissum houdt zijn nieuwe online restaurantplatform ten doop

Gastronomie/Fine Food Professional gaat vanaf dit jaar naar RAI Amsterdam. Een ideaal moment voor de organisator, The Wine & Food Association, om bij deze gelegenheid ook het nieuwe online restaurantplatform Proefschrift Restaurants ten doop te houden. Van Lissum was meer dan 12 jaar de hoofdinspecteur en uitgever van Gault&Millau Nederland en heeft er nu voor gekozen om met zijn team hun eigen weg in te slaan. Onafhankelijk, objectief en met zoals gewoonlijk met veel aandacht voor jong aanstormend talent.

Wat kunt u op deze ‘dag van de gastronomie’ verwachten?

Interactief concept met vier kook- en wijntheaters

Gastronomie/Fine Food Professional stoomt zich klaar voor een nieuw concept. Geen ouderwetse beurs, maar juist een bijzondere eventdag met talloze interactieve onderdelen waaraan u zelf kunt meedoen of bij aanwezig kunt zijn. Hiervoor worden maar liefst vier kook- en wijntheaters ingericht waar alle programmaonderdelen – presentaties, wijn(spijs)proeverijen, masterclasses en huldigingen zullen plaatsvinden.

Hieronder lichten wij de meest spraakmakende events en activiteiten toe:

Nationale Copa Jerez Finale

Elke twee jaar vindt in het Spaanse Frontera de Jerez de internationale wijn-spijscompetitie Copa Jerez plaats. Wie ons land gaat vertegenwoordigen wordt bepaald op Gastronomie/Fine Food Professional. Teams van de restaurants Heeren van Harinxma, Cheval Blanc, De Rozario en Somm zullen aan de jury hun drie beste sherry-spijscombinaties presenteren.

De jury bestaat uit César Saldaña (Algemeen directeur Consejo Regulador van de DO’s Jerez-Xérès-Sherry, Manzanilla-Sanlúcar de Barrameda, Vinagre de Jerez en Brandy de Jerez), Moshik Roth (&Moshik, Amsterdam), Hans van de Meeberg (freelance journalist o.a. Misset, FD en Winelife), Cindy Borger (De Groene Lantaarn, Zuidwolde) en voorzitter Jan van Lissum (The Wine & Food Association).

Uitdaging: Persian Caviar Trophy

Tijdens een andere bijzondere uitdaging strijden toprestaurants om de hoofdprijs van 10 x 250 gram Blck Pearl Caviar by Akef tijdens de eerste editie van de dit jaar gestarte competitie Persian Caviar Trophy. Deelnemende chefs presenteren hun mooiste combinaties met kaviaar en wijn. Deze competitie wordt mede mogelijk gemaakt door Persian Caviar, die ook zelf op de beurs met een stand aanwezig zijn. Perzische exclusiviteit! De deelnemers worden uitgenodigd om een origineel gerecht te creëren waarin kaviaar is verwerkt en dat te combineren met een wijn (of andere drank) naar keuze. Een van de allerbeste manieren om je als restaurant te onderscheiden is immers je gasten te verrassen met een originele, creatieve wijn-spijscombinatie. De uitdaging is om de typische kaviaarsmaak op een voetstuk te plaatsen en tegelijk één of meer smaakdimensies toe te voegen zodat een ongekende schakering en diepgang ontstaat.

Masterclass Onno Kokmeijer met kaviaar

Onno Kokmeijer (chef-kok Ciel Bleu, Okura Hotel) is een specialist op het gebied van kaviaar en presenteert een boeiende masterclass waar u als bezoeker bij aanwezig kunt zijn.

Winnaars RieslingWeeks

Maar liefst 75 restaurants schreven zich dit jaar in voor de RieslingWeeks wijn-spijscompetitie. Twee ervan, de winnaars, zullen hun winnende creaties koken en presenteren. Het gaat hier om restaurant Cheval Blanc, Heemstede in de categorie Topzaken en restaurant By Pascal, Oosterhout in de categorie Brasserie-Bistro-Restaurant. De winnaars werden onlangs gehuldigd tijdens Riesling & Co in de Johan Cruijff ArenA in Amsterdam. Op Gastronomie/Fine Food Professional kunt u hun creaties proeven.

Showcases Jonge Talenten

Jonge talenten die het afgelopen jaar opgevallen zijn bij de inspecteurs van Proefschrift Restaurants zullen strijden om de titels Talentvol Chef, Talentvol Sommelier, Talentvol Gastheer/gastvrouw en Beste Fromager van het Jaar. U kunt hen aan het werk zien voor diverse jury’s met daarin diverse gerenommeerde actoren uit de Nederlandse gastronomie. Dezelfde dag nog zullen zij te weten komen wie van hen uiteindelijk de Award zullen winnen.

Bezoek de 5 kaastafels van de Beste Fromager-kandidaten

De kandidaten voor Beste Fromager zullen als onderdeel van hun Showcase ieder een kaastafel opbouwen tijdens het event. U kunt hen aan het werk zien en de verschillende tafels komen bewonderen. Op eerdere Beste Fromager Showcases trokken hun tafels en presentaties veel bekijks, mede door de totaal verschillende manieren van opmaak, kaasselecties, snijtechnieken en decoraties op hun tafels. Komt dat zien!

Orange Wijntheater

Orange wine klinkt misschien als een rare, moderne uitvinding, maar in werkelijkheid is het een van de oudste, meest traditionele manieren van wijnmaken. Je komt unieke geuren en smaken tegen die niet voorkomen in gewone witte wijnen. Kom naar het Orange Wijntheater en ‘meet the producers’! Laat ze u zelf uitleggen waarom ‘orange wine’ zo hip is!

30e Proefschrift Wijnconcours – Verkiezing Wijnen van het Jaar

Als u nog verder wilt duiken in de wereld van bijzondere in Nederland verkrijgbare wijnen dan kunt u het Vinodroom Theater bezoeken waar de genomineerde wijnen van de 30e editie van het Proefschrift Wijnconcours in korte ‘flights’ zijn te proeven per categorie: champagne, wit, rood en zoet, inclusief vins nature. Wellicht vindt u hier iets voor op uw wijnkaart? Tevens kunt u bij de importeurs zelf de finalewijnen proeven, plus hun winnende rosé- en mousserende wijnen. De winnende importeurs worden op deze dag gehuldigd, hun winnende wijnen zijn vervolgens meteen te proeven. Voor één dag de beste betaalbare wijnen momenteel verkrijgbaar in Nederland en België in één ruimte bijeen!

Jan van Lissum lanceert Proefschrift Restaurants

Jan van Lissum zal zijn nieuwe online restaurantplatform op de beursvloer lanceren, net als in de voorgaande jaren gecombineerd met de Awardsceremonie. Deze vindt dit jaar niet in een apart theater plaats, maar op een centraal gelegen podium in de beurszaal. Hierdoor blijft de beurs ook tijdens de presentatie gewoon open. Uiteraard worden diverse coryfeeën uit de Nederlandse gastronomie voor deze ceremonie uitgenodigd.

Tegenhanger traditionele restaurantgidsen

U kunt bij de lancering van de nieuwe Proefschrift Restaurantsite aanwezig zijn. Dit is onze dynamische online tegenhanger van de traditionele restaurantgidsen die slechts eenmaal per jaar uitkomen. De Proefschrift Restaurantsite is een moderne eigentijds platform voor restaurantbeoordelingen. Op onze site worden de inspecties, uitsluitend uitgevoerd door professionals, gedurende het gehele jaar geactualiseerd. Bent u er ook bij?

Exposanten

Last but not least: natuurlijk zijn er ook weer diverse exposanten en partners die u hun verschillende gastronomische producten willen laten proeven en hier meer over kunnen vertellen in hun stand.

Programma

Vanaf de tweede week oktober vindt u op www.vakbeursgastronomie.nl het complete programma met alle andere bijbehorende chefs en product thema’s.

Koppeling aan Wine Professional

Gastronomie/Fine Food Professional richt zich met name op ‘fine food’ producten. De inmiddels 17e editie van Wine Professional richt zich van 7 t/m 9 januari 2019 traditiegetrouw met name op wijn. Maar er is een overlap. Laat het ons weten als u interesse heeft om aan een of beide beurzen mee te doen als exposant!

Als u vragen heeft over de opzet van Gastronomie/Fine Food Professional of meer informatie over deelname wilt dan kunt u contact opnemen met Jan-Sebastian van Lissum of Marie-Anne van der Steen: js.vanlissum@thewinesite.nl of 020 625 12 98.

Meer info vindt u op www.vakbeursgastronomie.nlwww.proefschrift.nlwww.wine-professional.nl en op de bijbehorende Facebook pagina’s van The Wine and Food Association en Gastronomie/Fine Food Professional.

Namens ons gehele team begroeten wij u graag op Gastronomie/Fine Food Professional 2018!


Noot voor redacties (niet ter publicatie):
Voor meer informatie kun je contact opnemen met Marjolein de Haas-Hebink, Brand marketing manager van RAI Amsterdam. Bereikbaar via +31 (0)6 15 45 42 97 en e-mail op m.d.haas@rai.nl