Koffie Thee Cacao

Koffie en oesters

Aangeboden door: Horecava
maandag, 15 oktober 2018

Koffie met oesters? Ophouden, wat een buitenissige combinatie! Toch valt er iets voor te zeggen. Spannend en leerzaam is het zeker. Bovendien staat de oester hier symbool voor een niet te missen trend: meer luxe, avontuur en emotie rond ons kopje koffie.

Puck kerkhoven spot trends

Het lijkt wel of in koffieland een mail is rond gegaan: to all! We stoppen met het ambachtelijke, het stoere en het pure. Vanaf nu kiezen we voor rijke beleving en emotie! Weg met het blanke hout, de steigerbuizen en de jute koffiezakkenkussens. De rode loper mag uit voor koper, parelmoer, botanisch groen en fluweel in de tinten roze, petrol, paars en goudgeel.

Peaky Blinders

Weg met de lange hipsterbaard en het geruite hemd. Hallo tegen het korte baardje met losse snor en het zwarte designer T shirt. Wit overhemd met Peaky Blinders vestje en pet, is ook oké.

De barrista transformeert in bartender, die niet alleen prachtige koffies kan zetten, maar ook een aardig cocktailtje weet te shaken. Het nieuwe koffiezetten beperkt zich niet langer tot het bedienen van het espressoapparaat en beheersing van de ‘melkkunst’. Het komt ook aan op opgieten, french press, coldbrew en andere technieken die tot doel hebben alle mooie smaken uit de koffieboon te persen.

Als gast krijg je niet alleen een smakelijke kop koffie (thee idem dito) voorgezet, maar daarbij een heel verhaal over bonensoort, herkomst, traditie en zetmethode. Droom mee naar die hooggelegen koffieplantage in Indonesië, die kleinschalige producent in Costa Rica die de dorpskinderen een school geeft. Of naar Ethiopië, de oerbron van alle koffieteelt. Alles wat bijdraagt aan die rijke beleving wordt ingezet, tot oerwoudgeluiden aan toe.

‘En Vogue’

Verklaarbaar want wie buiten de deur koffie gaat drinken, heeft vaak ook thuis een heel behoorlijk apparaat staan. Waar heel behoorlijke koffie uit komt. Wil je in de horeca van koffiedrinken een feestje maken, dan moet je echt uitpakken.
Een koekje erbij is niet genoeg, tenzij je het zelf bakt, met je eigen logo erin gestempeld. Cupcakes en brownies zijn zo 2017, dat moet minstens single origin chocolade zijn of caramel met zeezout. Helemaal ‘en vogue’ zijn de chique eclairs, met dank aan TV shows als The Great Brittish Bake off en Heel Holland Bakt.

Spannend experiment

Of – en hier komen mijn oesters om de hoek kijken – durf eens de zilte kant op te gaan. Minder zoet, dat is de trend. In Brusselse Cafés maar tegenwoordig ook in topzaken in en Haag en Amsterdam kan je de hele dag door verse oesters bestellen, ook bij de koffie. Kies dan voor een honingachtige koffie met tonen van citrus.
Koffie smaakt niet alleen bitter (van de gebrande bonen), oesters niet alleen zilt. Beiden hebben ook iets zoets, en zelfs iets zuurs. Dat versterken ze in elkaar. Beiden hebben een smaak die láng blijft hangen. Spannend experiment, maar het werkt. Oesters gaan immers ook goed met donker stout bier, gebrouwen van gebrande mout.
Liever een tikkie minder gewaagd? Brabantse worstenbroodjes, zalm-sandwiches of gewoon een klassiek Frans croissantje. Dat past helemaal in die rijke brasserie/Weense koffiehuis cultuur. En combineert ongeëvenaard met koffie.

Puck Kerkhoven is culinair journalist en auteur van diverse boeken, waaronder het Grote Kliekjesboek en Bier & Food. Haar nieuwste NoWaste! Kookboek staat gepland voor het voorjaar van 2019. Daarbij is ze jurylid Duurzaamheid bij Horecava Innovation Awards