Koffie Thee Cacao

Espresso favoriet en symbool Italiaanse stijl

Aangeboden door: Horecava
donderdag, 25 oktober 2018

Italië is altijd al een van de meest beroemde landen geweest op het gebied van koffie. In de 16e eeuw importeerden de Venetiaanse handelaren voor het eerst de koffieplanten, en ongeveer drie eeuwen later vonden de Italianen espresso uit. Een icoon voor het landen en het is altijd al voor alle generaties de meest voorkomende warme drank geweest. 

Italiaanse producenten uit elke regio voegen een onderscheidend kenmerk toe aan de koffie, zodat elke melange een unieke kop koffie creëert op het gebied van authenticiteit, kwaliteit, traditie en levensstijl. Met het opmerkelijk aantal bedrijven die het binnenlandse marktaandeel proberen te domineren, is er nog steeds sprake van een onuitgesproken potentie in het land. Ondanks dat de koffie voorzieningen buiten Italië in dubbele cijfers aan het groeien is, zowel op het gebied van koffie (+11%) als machines (+10%).

Blijvend stijgende lijn

Wereldwijd groeit de koffieconsumptie gemiddeld 2,5% per jaar, het consumeren van koffie buitenshuis is daarbij een relatief recente trend. Trendy cafés groeien in populariteit, vooral onder Generation Y (geboren tussen 1977 en 1994) en Generation Z (geboren na 1995), die zijn hoger opgeleid en nieuwsgieriger naar nieuwe smaken. Daardoor zijn ze bereid om meer te experimenteren met nieuwe dranken, vooral als ze instagrammable zijn.

Bij het Bellavita Italiaanse paviljoen binnen Horecava 2019, ontdekken professionals uit de Benelux een selectie van hoogwaardige koffiemerken die klaar zijn om de Nederlandse markt te betreden. De vraag naar koffie stijgt binnen Nederlands nog steeds jaarlijks. Op dit moment behoren Nederlandse consumenten tot ’s werelds grootste koffiedrinkers. Hierdoor staat Nederland op de vijfde plek met 8,4 kilo aan koffieconsumpties per persoon per jaar. Om precies te zijn, is de groei van de koffiecapsules aan het toenemen, rond 12% van de Nederlandse gezinnen bezitten tegenwoordig een koffiezetapparaat voor harde capsules.

Feest en een lancering

Bij het Italiaanse paviljoen Bellavita kun je tijdens de Horeca verschillende koffieproducenten ontmoeten. Daarnaast is er ook een feestje want Filicori Zecchini uit Bologne zal zijn 100 jaar succesvolle geschiedenis vieren tijdens de beurs. Universal Caffé lanceert de nieuwe Camisca-lijn met drie melanges die niet alleen de Italianity uitdrukken door de smaken, maar ook door de namen: Amalfi, Taormina en Portofino.

De biologische en traditionbele koffie wordt door de Italiaanse bedrijven niet alleen gebruikt als een drankje, maar ook als ingedrient om nieuwe producten vanuit traditioneel eten te creëren. Antica Dolceria Rizza, bijvoorbeeld, is een donkere chocoladereep van Modica – een Siciliaanse stad die bekend staat vanwege de chocola – is gearomatiseerd met koffie. Bezoek het Bellavita paviljoen en je ontdekt ook de innovatieve producten gerelateerd aan koffieconsumptie, zoals Chocup®, een eetbare wafelbeker bekleed met extra fijne pure chocolade. Dit is geproduceerd door Foodrinks en geschikt om zowel espresso te bewaren (tot 90° C) als ijs en likeuren zonder te breken.

Het Italiaanse Bellavita paviljoen is te vinden in het Elicium hal 13 tijdens de Horecava in de Rai Amsterdam.