Personeel

Behoud van personeel topprioriteit binnen de Horeca

Aangeboden door: Horecava
maandag, 2 maart 2020

Tijdens afgelopen Horecava presenteerden SVH (Stichting Vakbekwaamheid Horeca) en KHN (Koninklijke Horeca Nederland) de nieuwste arbeidsmarktcijfers. De resultaten laten zien dat de werkgelegenheid in de horeca verder toeneemt. Tussen 2020 en 2025 zijn jaarlijks zo’n 150.000 nieuwe mensen nodig. Voor de komende jaren blijft het vinden van voldoende personeel in de horeca nog steeds lastig. Het langer behouden van personeel is de komende jaren dan ook topprioriteit voor de horecabranche. 

Twee zaken zijn duidelijk. De vraag naar medewerkers is zo groot, dat we de verantwoordelijkheid niet alleen bij de mbo-scholen neer kunnen leggen. En verder is duidelijk dat de oplossingen vooral bij de werkgevers liggen. Naast de opdracht voor de werkgevers- en de werknemersbonden om echt iets te doen aan de salarissen, zijn er oplossingen voor handen die zonder al te veel moeite doorgevoerd kunnen worden om enerzijds het personeelstekort terug te dringen en anderzijds het werken in de sector nog aantrekkelijker te maken. En dat moet: het behouden van medewerkers is vele malen belangrijker dan proberen aan de voorkant meer instroom te krijgen in de sector. We geven drie tips:

Opleiden op de werkvloer: leuk en goedkoop

Via SVH heb je voor een paar euro per maand je eigen bedrijfsacademie met trainingen die de performance op de werkvloer verbeteren. Voor iets meer geld zijn er branche-erkende opleiders die het beste uit de medewerkers halen met praktijkgerichte opleidingen waarbij ze uitstromen met een branche-diploma. Een diploma met arbeidsmarktwaarde. Het is goedkoper om te investeren in medewerkers die er al zijn dan om steeds nieuwe medewerkers te moeten werven.

Horecava- behoud van personeel topprioriteit

Zorg voor een goede onboarding

Het behouden van personeel begint al op het moment dat iemand ja heeft gezegd tegen de nieuwe baan. Zorg voor een goede onboarding, dat zorgt er voor dat medewerkers de bedrijfscultuur, missie en visie en kernwaarden beter begrijpen. Onboarden is echt iets anders dan inwerken. Zet je medewerkers op het erepodium en geef ze de aandacht die ze verdienen!

Maak van HR een vak binnen het bedrijf

Dit kan onder andere door te investeren in medewerkers door hen goede opleidingen en cursussen te bieden. Maak duidelijk welke kansen ze hebben om door te groeien. Geef inspraak, waardeer ze en laat ze meedenken. Het is belangrijk dat ondernemers luisteren naar de wensen van hun medewerkers.