TOPPR van de maand december: Nicole Ditzel
TOPPR van de maand Horeca Personeel

TOPPR december 2023: Nicole Ditzel - Febo Oostzaan

Aangeboden door: Horecava
zondag, 31 december 2023

De laatste TOPPR van 2023 is bekend: bedrijfsleider Nicole Ditzel (51) zet zich al ruim dertig jaar voor meer dan 100% in voor Febo. “Ik voelde me er vanaf dag één helemaal thuis.” Ze volgt nu de opleiding tot leermeester.

Waarom is Nicole de TOPPR van december?

HR-directeur Dorian Jiawan, die Nicole opgaf voor deze rubriek, was duidelijk in zijn motivering: “Nicole heeft zich al meer dan dertig jaar voor meer dan 100% ingezet voor Febo. Ze begeleidt graag nieuwe medewerkers en collega’s en staat altijd klaar om te helpen, of het nu bij Febo Oostzaan is of tijdens evenementen. Ze volgt nu een opleiding tot leermeester om de nieuwe generatie op te leiden.”

Als bedrijfsleider stuurt ze haar team aan, maakt ze roosters, registreert ze uren, lost ze problemen op. Maar ze staat zeker ook gewoon in de “winkel” om snacks te verkopen. “Op de vloer aan het werk zijn, vind ik nog altijd het leukste,” zegt ze. “Ik hou niet van zitten.”

Als je het leuk hebt en de sfeer is goed, blijf je hangen. - Nicole Ditzel, TOPPR van de maand december

Waarom heeft Nicole zoveel plezier in haar werk?

In maart is Nicole maar liefst 31 jaar in dienst. Na al die jaren vindt ze haar werk nog steeds leuk: “Je moet het zelf leuk maken,” benadrukt ze. “Ik ben een gezelschapsmens: hou van praten over koetjes en kalfjes en allerlei soorten mensen te ontmoeten. Het werkt niet als ik daar met een chagrijnig gezicht ga staan. Ik zeg altijd: we zijn meer op ons werk dan thuis.”

Ze begon haar carrière als verkoopster in een slagerij, maar dat was niet zo “haar ding”. Ze kende iemand bij de Febo in Amsterdam Noord. Daar had ze direct naar haar zin. “Als je het leuk hebt en de sfeer is goed, blijf je hangen.”

Tegenwoordig werkt ze alweer tien jaar bij de vestiging in Oostzaan, tien minuten van haar huis. “Ik voelde me er vanaf dag één helemaal thuis.” Bij deze vestiging is een drive through voor auto’s, maar kun je ook aan de ronde tafels en banken zitten eten. “We hebben een grote vaste klantenkring. Ik heb uw kippetje al gebraden, ik wist dat u zou komen, zeg ik dan.”

Ze werkt de ene week dagdiensten, de andere avonddiensten. Afwisselend, want de gasten zijn anders: “Overdag gezinnen en werkende mensen, ’s avonds vooral groepen jongeren.” Ze staat ook graag af en toe op evenementen met de mobiele Febo-wagen, in Zandvoort of op de kermis in Volendam bijvoorbeeld.

Welke TIP heeft Nicole voor mensen in de horeca?

“Als je je vak leuk vindt en je kunt goed met mensen omgaan dan zou ik zeker de opleiding voor erkend leermeester overwegen,” zegt Nicole. “Je kunt dan je eigen enthousiasme overbrengen op nieuwe medewerkers.” Als leermeester leid je jongeren op van rond de zestien jaar die een dag naar school gaan en vier dagen werken.

Voor de opleiding ging Nicole drie dagen naar school, moest thuis aardig wat lesstof doornemen en een theorie- en een praktijkexamen doen. Het was leuk om met collega’s van verschillende restaurants en branches in de klas te zitten, vertelt ze, en de problemen te bespreken waar ze allemaal mee te maken hebben. Het personeelstekort bijvoorbeeld. “Je leert veel van elkaar. Ik kan dit zeker aanraden.”

Als TIPPR willen we Nicole feliciteren dat zij de TOPPR van december is. Ze is de laatste TOPPR van 2023 voordat we op de Horecava 2024 de TOPPR van het jaar bekendmaken. Lees meer over het TOPPR initiatief.

TIPPR vindt het belangrijk om hardwerkende horecamedewerkers in het zonnetje te zetten en onze waardering uit te spreken naar deze TOPPR’s. Daarom wordt er elke maand één horeca-toppr gekozen die het podium krijgt.


TOPPR's van 2023

TOPPR's van 2023

Iedere maand wordt er een TOPPR in het zonnetje gezet. Zo ook in de eerdere maanden van 2023. Lees meer over Rick Gresnight, Jennifer van Kouwen, Max ten Kate, Kevin Raes, Tess van der Meer, Nini de Jongh, Helen Moonen, Alina Lucia Cichozki, Max GrootendorstSabrina Schilder en Evie van Beerendonk.

TIPPR vindt het belangrijk om hardwerkende horecamedewerkers in het zonnetje te zetten en onze waardering uit te spreken naar deze TOPPR’s. Daarom wordt er elke maand één horeca-toppr gekozen die een podium krijgt. Wil jij ook een horeca TOPPR in het zonnetje zetten? Meld deze persoon aan via de website van Tippren wie weet wordt hij of zij de volgende TOPPR.