TOPPR van de maand november: Evie van Beerendonk
TOPPR van de maand Horeca Personeel

TOPPR van de maand november: Evie van Beerendonk

Aangeboden door: Horecava
donderdag, 30 november 2023

De TOPPR van de maand november is de maître van restaurant Monarh * in Tilburg. Evie van Beerendonk (27) geniet enorm van haar werk, dat ze ziet als een soort podium waarop ze iedere dag een ander toneelstuk mag opvoeren en tegelijkertijd gewoon zichzelf kan zijn.

Hoe ziet het werk van Evie eruit?

Het contact met de gasten staat centraal in haar werk. Een week voor hun komst belt ze hen op. “Dat eerste gesprek geeft me al veel informatie,” vertelt ze. Over verjaardagen, allergieën, de spanning voor een date.

ZOLANG IEDEREEN WEET WAAR ZIJN KRACHT LIGT, KUNNEN WE ALLEEN MAAR WINNEN.

Het geeft haar een beeld van wie haar gasten zijn en hoe ze hen een geweldige avond kan bezorgen. “Restaurant Monarh is een beleving,” licht ze toe. “Het is meer dan eten – je kunt het zien als een show waar je zelf aan mee mag doen.”

Het grootste deel van de avond is ze vervolgens tussen de gasten te vinden. ‘Lekker aan het dansen’, zoals haar collega’s het noemen: borden op tafel zetten, een glas champagne inschenken, de visie van het keukenteam toelichten en hun passie overbrengen aan de gasten.

Iedere gast is anders, heeft ze gemerkt en daar probeert ze telkens op in te spelen: wat strakker of losser, een grapje, wat entertainment of juist niet. 

Waarom werkt Evie zo graag in de horeca?

Ze begon haar carrière als vijftienjarige met een enorme berg afwas in een Grieks restaurant. Al snel blufte ze zichzelf de bediening in. “Daar voelde ik me direct als een vis in het water, vooral toen ik het dienblad onder de knie had.”

In 2016 kwam ze als leerling gastronoom en sommelier bij restaurant Monarh, dat gevestigd is in het voormalig klooster Rooi Harten in Tilburg en in 2019 een Michelinster kreeg.

Evie voelt zich enorm gezegend met haar baan. “Deze plek voelt inmiddels een beetje als mijn thuis. Soms moet ik mezelf eraan herinneren dat ik aan het werk ben.”

Hard werken is het natuurlijk wel en ze vergelijkt haar werk ook wel met een voetbalwedstrijd met spitsen, een doelman, verdedigers en een aanvoerder. “Zolang iedereen weet waar zijn kracht ligt, kunnen we alleen maar winnen. En door het geweldige team is mijn job super makkelijk.”

Welke TIP heeft Evie voor mensen in de horeca?

“We mogen elkaar wel wat meer complimentjes geven. Bij restaurant Monarh zijn we daar vrij goed in, maar ik hoor om me heen dat vaak alleen maar gezegd wordt wat je verkeerd doet.”

“EVIE IS EEN TOPPR OMDAT ZIJ NERGENS HAAR HANDEN VOOR OMDRAAIT.

Haar werkgevers, Ralph Kappé en sterrenchef Paul Kappé, ook de eigenaars van het restaurant, vertelden: “Evie is een TOPPR omdat zij nergens haar handen voor omdraait. Zij staat ook nadat de laatste gasten zijn vertrokken mee de afwas af te sluiten. Evie heeft enorm hart voor de zaak en toont enorm veel inzet.”

Gelukkig zegt hij dat soort dingen ook in het echt, reageert Evie. “Mekaar helpen, opbouwende kritiek en complimenten geven, een beetje liefde en aandacht. Daarmee kom je een stuk verder dan met zo’n harde benadering.”

Wat zij en haar collega’s ook doen: even nakletsen na een lange werkdag met een hapje en drankje en dan weer met een prettig gevoel naar huis.

TOPPR's van 2023

Iedere maand wordt er een TOPPR in het zonnetje gezet. Zo ook in de eerdere maanden van 2023. Lees meer over Rick Gresnight, Jennifer van Kouwen, Max ten Kate, Kevin Raes, Tess van der Meer, Nini de Jongh, Helen Moonen, Alina Lucia Cichozki, Max Grootendorst en Sabrina Schilder

TIPPR vindt het belangrijk om hardwerkende horecamedewerkers in het zonnetje te zetten en onze waardering uit te spreken naar deze TOPPR’s. Daarom wordt er elke maand één horeca-toppr gekozen die een podium krijgt. Wil jij ook een horeca TOPPR in het zonnetje zetten? Meld deze persoon aan via de website van Tippr en wie weet wordt hij of zij de volgende TOPPR.