TOPPR van de maand Horeca Personeel

TOPPR van de maand september: Max Grootendorst

Aangeboden door: Horecava
maandag, 2 oktober 2023

Max Grootendorst is souschef bij restaurant Bij Erik in Leidschendam. Iedere dag staat hij weer klaar om te knallen in de keuken en de gasten een mooie culinaire ervaring te bieden. Zijn toewijding en behulpzaamheid maken hem de TOPPR van de maand september.

Waar haalt Max de energie vandaan om iedere dag vol overgave zijn werk te doen?

Als souschef is Max de rechterhand van eigenaar en chef-kok Erik Tas. Wanneer Erik aan het werk is in zijn andere restaurant ‘t Ganzenest, dan heeft Max de leiding. “Ik heb het mooiste beroep ter wereld, omdat ik iedere dag op ambachtelijke wijze met eerlijke, pure producten mag werken,” vertelt Max.


Hij houdt ervan om met losse ingrediënten mooie gerechten te maken waar hij met trots zijn stempel op kan drukken. Wanneer ’s avonds de gasten met een glimlach vertrekken, is voor hem het balletje rond.

Dat gevoel van trots gunt hij ook zijn collega’s. Want wanneer je trots bent op wat je doet, dan werk je met passie. En wanneer je werkt vanuit je hart, dan geeft het je energie.

Om die reden brengt iedere medewerker in restaurant Bij Erik het gerecht, dat ze hebben gemaakt, zelf naar de tafel om de gasten uitleg te geven over de creatie.

“Niemand kan met meer passie vertellen over een gerecht dan de maker zelf,” weet Max. Wanneer de gasten na afloop hun lof uitspreken over het eten, dan weten ze precies wie ze hiervoor kunnen bedanken.

Max: “We zijn met z’n allen ook ontzettend trots op de Michelin ‘Bib Gourmand-erkenning’ die Bij Erik sinds 2015 heeft, vanwege onze uitstekende prijs/kwaliteitverhouding.”

Waar komt zijn passie voor de horeca vandaan?

Als kind hielp Max zijn ouders graag bij het koken. “Mijn ouders kookten altijd met goede producten. Het motto van mijn vader was: liever allemaal een half stukje goed biologisch vlees dan een heel stuk dat vol is gespoten met water,” vertelt Max.

Hij was elf jaar oud toen hij als keukenhulp bij een restaurant een bijbaantje vond. Vol interesse keek hij hoe er werd gekookt. Een ding wist hij op dat moment zeker, hij wilde later als kok in een restaurant gaan werken.

Zijn stage liep Max bij restaurant Bij Erik. Na een paar omzwervingen bij andere restaurants, werkt hij sinds 3,5 jaren weer hier. “Bij Bij Erik zijn we constant in beweging en daar hou ik van.

Er worden nieuwe gerechten bedacht en er wordt gekeken hoe we een nog hoger niveau kunnen bereiken. Door die uitdaging blijf ik mij ontwikkelen en raak ik mijn focus niet kwijt.”

Wat voor TIP heeft Max voor mensen die in de horeca werken?

“Mijn tip is om de rust te bewaren tijdens je werk en je niet te laten afleiden. Bijpraten met collega’s doe ik tijdens de pauze en aan het eind van de dag. Op die manier blijf ik gefocust en houd ik ruimte in mijn hoofd,” zegt Max.

Hij geniet ervan om met het hele team iets moois neer te zetten en hij vindt het leuk om zijn kennis te delen met de stagiaires. Geduldig neemt hij ze stap voor stap mee in het leerproces.

“Een stage is om van te leren en fouten maken hoort daarbij. Ik neem heel bewust de tijd om dingen uit te leggen en te laten zien hoe ze iets op een andere manier kunnen doen.”

“IK HEB HET MOOISTE BEROEP TER WERELD.
Max Grootendorst

TOPPR's van 2023

Iedere maand wordt er een TOPPR in het zonnetje gezet. Zo ook in de eerdere maanden van 2023. Lees meer over Rick Gresnight, Jennifer van Kouwen, Max ten Kate, Kevin Raes, Tess van der Meer, Nini de JonghHelen Moonen. en Alina Lucia Cichozki.

TIPPR vindt het belangrijk om hardwerkende horecamedewerkers in het zonnetje te zetten en onze waardering uit te spreken naar deze TOPPR’s. Daarom wordt er elke maand één horeca-toppr gekozen die een podium krijgt. Wil jij ook een horeca TOPPR in het zonnetje zetten? Meld deze persoon aan via de website van TIPPR en wie weet wordt hij of zij de volgende TOPPR.