TOPPR van de maand Horeca Personeel

TOPPR maart 2023: Max ten Kate - restaurant GOUD

Aangeboden door: Horecava
vrijdag, 31 maart 2023

Zelfstandig werkend kok Max ten Kate werkt bij restaurant GOUD in Rotterdam. Deze loyale en harde werker is deze maand genomineerd als TOPPR door de trotse eigenaren van GOUD, Herman den Blijker en Nick de Kousemaeker. Max houdt ervan om goed voorbereid aan het werk te gaan. Dankzij hem is de keuken altijd op orde, wat zorgt voor een prettige en overzichtelijke werkomgeving voor het hele team.

Op wat voor manier bereid Max zijn werk voor?

Door zijn werkzaamheden goed te plannen, behoudt Max, TOPPR van de maand maart, het overzicht in de keuken. Juist doordat hij van zichzelf weet dat hij van nature chaotisch is, neemt hij ruim de tijd voor een goede voorbereiding. Dat hij hiervoor vaak eerder naar zijn werk gaat en later stopt, vind hij niet erg. Wanneer er nog geen collega’s aanwezig zijn, kan hij in alle rust de voorraad nalopen en de spullen voor de dag klaarzetten. ’s Avonds neemt hij vaak nog even de tijd om gerechten klaar te maken, waar hij gedurende de dag niet altijd tijd voor heeft, zoals ijs en boter. Dat geeft hem een goed gevoel. Wanneer er die dag gasten naar de keuken zijn gekomen om hun complimenten uit te spreken over het eten – wat regelmatig gebeurt – dan is zijn doel behaald.

Waar komt zijn passie in het werk vandaan?

Als kind stond Max al met zijn vader in de keuken om samen heerlijke gerechten te bereiden, vooral uit de Spaanse en Franse keuken. Daar ontstond zijn passie voor koken. Hij genoot van het werken met verse ingrediënten, mooi opgemaakte borden en de verbindende factor wanneer hij met zijn familie rond de tafel zat om het eten te delen. Hij wist toen al dat hij later kok wilde worden. Na zijn koksopleiding kwam hij eerst bij een à la carte restaurant te werken. Sinds anderhalf jaar werkt Max bij restaurant GOUD waar een vast 5-gangen menu wordt gehanteerd voor het diner. Dat vraagt in de keuken om een andere aanpak. Doordat de gasten hetzelfde menu krijgen, kan eerder worden begonnen met de mise-en-place. Hierdoor is er meer rust en ruimte voor de andere werkzaamheden, bijvoorbeeld voor het mooi opmaken van de borden. Het oog voor kwaliteit bij restaurant GOUD spreekt Max erg aan. Nick de Kousenaeker heeft hem hierin op een heldere en prettige manier getraind. Inmiddels is Max zelf een voorbeeld voor de leerling-koks die meedraaien in de keuken. Hij neemt deze verantwoordelijkheid heel serieus.

Wat voor tip heeft Max voor mensen die in de horeca werken?

“Blijf jezelf uitdagen om het werk interessant te houden. Grijp de kansen aan die je worden aangereikt, ook al vind je het misschien spannend en ben je bang dat je het niet kunt. Alleen op die manier leer je en blijf je jezelf ontwikkelen. Maak je uren, kijk goed naar de kundigheid van anderen en durf te vragen”, tipt Max. Naast zijn werk als zelfstandig werkend kok, krijgt Max bij restaurant GOUD de ruimte om te experimenteren met gerechten en te oefenen met verschillende technieken. Van Herman den Blijker heeft Max op dit gebied al veel geleerd.

“Maak je uren, kijk goed naar de kundigheid van anderen en durf te vragen” – TOPPR van de maand maart: Max ten Kate
TOPPR's 2023

Andere TOPPR’s van 2023

In januari en februari werden ook al TOPPR’s in het zonnetje gezet. Lees meer over Rick Gresnight, de TOPPR van de maand januari en Jennifer van Kouwen, TOPPR van de maand februari.

Ook een TOPPR nomineren?

Wil jij een horeca TOPPR in het zonnetje zetten? Meld deze persoon aan via de website van TIPPR en wie weet wordt hij of zij de volgende TOPPR!