People First als uitgangspunt op TrendLAB 2025
Het TrendLAB tijdens Horecava 2025 is de plek de horecarevolutie zich ontvouwt; hier worden ideeën gedeeld, de toekomst verkend en de horeca van morgen vormgegeven. Komende editie staat het TrendLAB in het teken van FoodFLEX, onderverdeeld in de thema's Planet Proof, Smart Places, Value Creation en Peope First. In dit artikel meer over People First.
De arbeidsmarkt is volop in beweging. Met ruim 120.000 vacatures in 2025 staat de sector, na de detailhandel en zorg, op de derde plaats van sectoren met de grootste personeelstekorten. De nieuwe Cao voor de horeca belooft wel 8 tot 12% loonsverhoging, maar dat is niet voldoende om medewerkers te binden. Waar zitten de kritische succesfactoren dan wel?
Hogere eisen
Puck Wilbers, managing partner bij CONTRAST: ‘We zien dat mensen steeds hogere eisen stellen, bijvoorbeeld waar het gaat om hun talentontwikkeling en werk-privé balans. Ook kijken potentiële collega’s vaker naar wat een bedrijf doet op het gebied van diversiteit en inclusie, duurzaamheid en ketenverantwoordelijkheid. Een andere ontwikkeling is jobcrafting, waarbij medewerkers de vrijheid willen om hun taken af te stemmen op hun talenten en ambities. Al deze trends komen voorbij op ons TrendLAB, waar we samen met maar liefst twintig bedrijven voor veel inspiratie zorgen. Eén van deze bedrijven is Cup Clean, dat samen met Winterhalter zichtbaar is. Winterhalter is een technisch familiebedrijf waar collega’s hun talent optimaal kunnen ontwikkelen en waar BBL-stagiairs een vast dienstverband en doorgroeimogelijkheden krijgen.’
Ketenverantwoordelijkheid in de praktijk
Op het TrendLAB laten Wonder Beans en Yespers zien hoe ketenverantwoordelijkheid bijdraagt aan maatschappelijk verantwoord ondernemen én aan aantrekkelijk werkgeverschap. Chelsea Noordermeer, consultant bij CONTRAST: ‘Mensen willen betekenisvol werk doen of bijdragen aan een bedrijf dat zich inzet voor een duurzame wereld. Daarmee kun je dus een wezenlijk verschil maken op de arbeidsmarkt.’ Zo werkt Wonder Beans met koffie- en theeplantages waar boeren een leefbaar inkomen verdienen en bijdragen aan de bestrijding van klimaatverandering. Yespers bouwt met hun Total Value Factory aan een nieuw voedselsysteem, dat inclusiviteit en duurzaamheid combineert door verspilling te voorkomen, lokaal te produceren en de winst eerlijk te verdelen.
Symposia tijdens het TrendLAB
Gedurende Horecava 2025 worden in het TrendLAB Theater symposia georganiseerd met sterke key note sprekers en volop interactie:
- Maandag 13 januari - PersoneelSymposium. Duik in thema’s die essentieel zijn voor aantrekkelijk werkgeverschap, zoals generatieverschillen, inclusiviteit, leiderschap en werknemersrechten. Ray Klaassens, bekend van Kamp van Koningsbrugge, daagt je uit om een eerlijk gesprek met jezelf én je team aan te gaan.
- Donderdagochtend 16 januari - Hospitality NXT. Topsportcoach Niels Thijssen deelt zijn inzichten over leiderschap, teamdynamiek en het creëren van een organisatie waar mensen bij willen horen.
- Donderdagmiddag 16 januari - Art & Leisure Symposium. Jasper Kool, directeur van Social Capital, bespreekt hoe je mensen met een arbeidsbeperking succesvol kunt inzetten in jouw horecabedrijf. Social Capital detacheert en begeleidt mensen die de rest van hun leven waarschijnlijk een begeleidingsbehoefte zullen hebben om een betaalde baan te krijgen en te behouden.
Interesse in één of meerdere van bovenstaande symposia? Meld je aan via de aanmeldbutton op de pagina!
Nieuwsgierig geworden naar het TrendLAB? Lees meer over het TrendLAB, de aangesloten partners en bekijk de aftermovie van afgelopen editie.