logo
Chef bereidt verse kruiden en groenten op een houten werkblad in een professionele keuken, met stoom opstijgend uit een pan op de achtergrond.

TrendLAB op Horecava 2026: terug naar de essentie #hoedan?

Auteur Horecava

In het TrendLAB dagen we horecaprofessionals uit terug te keren naar de essentie van het vak. Dat lijkt misschien in tegenspraak met de noodzaak van efficiënt werken, maar is dat wel zo? Of kunnen we met slimmer werken, minder verspilling en meer grip op marges juist kansen creëren voor die essentie? Praat hierover mee in het TrendLAB op Horecava 2026 in RAI Amsterdam, op 12, 13, 14 of 15 januari. 

De essentie van het horecavak draait om klantbeleving, gastvrijheid en ondernemerschap. Daarbij gaat het om de kleine details die het verschil maken: de presentatie van een gerecht, de geur van versgebakken brood, de passie van de chef of het warme welkom bij binnenkomst. In het TrendLAB laten we zien hoe je deze essentie kunt combineren met de noodzaak van efficiëntie. 

Proef kwaliteit met behoud van de natuur

Wonder Beans, een hebzuchtvrij koffiemerk, is een van de partners die balans laat zien tussen essentie en efficiëntie. Ferry Poppegaai, co-founder: 'Wij staan voor een hebzuchtvrij en circulair koffiemerk. Hebzuchtvrij ondernemen staat voor meer geven dan nemen. Dat bereiken we door onze koffiebonen rechtstreeks bij de boer in te kopen, waardoor er geen handelaren, exporteurs of importeurs aan te pas komen. Door onze producten circulair te verpakken. Daarmee waarborgen we behoud van natuur en kwaliteit én kunnen we de boer een leefbaar inkomen garanderen. Op het TrendLAB laten we bezoekers graag proeven van onze idealen.’ 

Ook Bonduelle draagt bij aan deze gedachte, door te laten zien hoe je met plantaardige voeding kunt bouwen aan een betere toekomst. Centraal in hun aanpak staat regeneratieve landbouw: een duurzame methode die de natuurlijke balans herstelt. Hand in hand met hun partnertelers, en met zorg voor de bodem, telen ze ingrediënten van kwaliteit. Bonduelle wil chefs ondersteunen met praktische, aantrekkelijke oplossingen die plantaardig koken leuker, sneller én winstgevender maken. Berry Hoosemans, culinair adviseur: ‘Op het TrendLAB inspireren we met een proeverij. Stuk voor stuk pareltjes voor het oog, die bewijzen dat de smaak en kwaliteit van vers gecombineerd kan worden met gemak in de keuken. Kom je proeven?’

Mens als verbindende factor

Social Capital laat zien dat de essentie van ondernemen verder gaat dan efficiëntie en winst. Op het TrendLAB laten zij bezoekers met een ASO-test ervaren dat mensen met een arbeidsbeperking uitstekend geschikt zijn voor uiteenlopende functies. Daarmee maakt Social Capital zichtbaar hoe inclusief werkgeverschap kan bijdragen aan een sterke, toekomstbestendige arbeidsmarkt, door mensen met een zichtbare of onzichtbare arbeidsbeperking aan een betaalde baan te helpen. 

Slimme oplossingen succesfactor voor essentie

Metos levert de professionele keukenapparatuur voor het TrendLAB, onder meer voor de Live Cooking Hub en de Chef’s Table. Jos Sauer, commercieel directeur: ‘Wij hebben passie voor innovatie waar het gaat om de inrichting van professionele keukens. Vanuit onze ervaring en kennis ontwerpen wij complete keukenconcepten, met de beste apparatuur en ergonomische routing. Zo dragen onze slimme keukenoplossingen bij aan gastvrijheid en vakmanschap.’ 

Samenwerking

CONTRAST is dit jaar wederom founding partner van het TrendLAB, samen met Horecava en NordCap.

Puck Wilbers, hospitality consultant bij CONTRAST: ‘Professionals uit Care & Cure, Facility, Hospitality en Leisure zijn van harte welkom om samen met ons op zoek te gaan naar de balans tussen essentie en efficiëntie.’

Zet Horecava 2026 in je agenda

Wil jij deze wereld ervaren? Zet dan Horecava 2026 in je agenda. Je bent van harte welkom in het TrendLAB, waar inspiratie, innovatie en beleving samenkomen. 

Word gratis lid van onze community en ontvang de Horecava nieuwsbrief met video’s, interviews en de laatste trends uit de horecabranche.