Power to the peulvrucht!
We spraken met Berry Hoosemans, Culinair Adviseur Foodservice bij Bonduelle en beter bekend als dé man die Nederland aan de peulvruchten krijgt.
“Als Culinair Adviseur bij Bonduelle is het mijn missie om elke chef fan te maken van peulvruchten, en niet alleen vanwege hun talloze gezondheidsvoordelen, lage milieu-impact en lage foodcost. Vooral ook omdat ik zelf elke dag nog versteld sta van de culinaire mogelijkheden die deze krachtpatsers bieden. Warm in een curry of ovenschotel, verwerkt in hummus of falafel, koud als heerlijke en voedzame toevoeging aan een salade of zelfs krokant als topping op een pizza: je kan het zo gek niet bedenken of peulvruchten bieden de oplossing!”
Serveer die powerpeulen eens wat vaker!
“Onbekend maakt onbemind, denk ik. Zowel bij consumenten, die sneller voor ‘gekende’ gerechten kiezen op een menu, als bij chefs, die niet vaak met peulvruchten aan de slag gaan, maar liever exclusieve producten onderzoeken. Alhoewel veel chefs openstaan om te experimenteren en nieuwe technieken of smaken te ontdekken, ervaren ze toch drempels om peulvruchten toe te voegen aan hun menu.”
Stap met ons over die drempel
“De sleutel tot het wegnemen van drempels is luisteren naar de chef. Momenteel ligt in veel keukens de focus op efficiëntie, waardoor handelingen beperkt dienen te worden en kritisch wordt gekeken naar het aantal en de prijs van ingrediënten. Ook hebben ze vaak de wil om meer plantaardig te koken, maar ontbreekt het aan inspiratie. En laat dat net zaken zijn waar wij als Bonduelle mee kunnen, en willen helpen! Helpen doen we enerzijds met convenient oplossingen. Wassen, wellen, koken, … Wij hebben het al voor de chefs gedaan. Onze peulvruchten en groenten hebben al de voordelen van verse groenten, maar staan razendsnel op tafel. Hierdoor winnen chefs kostbare tijd in hun keuken, komt er meer ruimte voor het bedenken en klaarmaken van smakelijke en originele volwaardige gerechten!”