logo
Twee chefs van Metos bereiden samen verse ingrediënten in een professionele keuken.

De grootkeuken van morgen: ontdek jouw verbetering met de gratis Culinaire Quickscan!

Auteur Metos

De horecakeuken veranderd sneller dan ooit. Van stijgende kosten en personeelstekorten tot strengere duurzaamheidsrichtlijnen. Toch liggen er óók enorme kansen. Slimmere apparatuur, data-gestuurde keuzes en een doordachte workflow maken keukens efficiënter, duurzamer en toekomstbestendig.

Culinair adviseurs Bart en Danny van Metos zien dagelijks waar ondernemers rendement kunnen pakken. Met de combinatie van culinair advies, trainingen en de gratis Culinaire Quickscan helpen zij jou om de juiste inzichten te verkrijgen. In dit artikel nemen ze je mee naar de grootkeuken van morgen!

1. Slimmer werken met apparatuur die je al hebt

Moderne keukenapparatuur biedt een hoop kansen, maar veel grootkeukens benutten hun apparatuur slechts gedeeltelijk. “Ondernemers laten vaak besparingen liggen omdat ze niet alle functies kennen,” vertelt Bart. Moderne combisteamers, kookketels en koeltechnieken bieden talloze mogelijkheden om processen te versnellen, energie te besparen en productkwaliteit te verhogen.

Slimme instellingen en voorgeprogrammeerde kookprocessen zorgen ervoor dat iedere medewerker ermee kan werken, ongeacht ervaring. Dat is essentieel in tijden van personeelstekorten, en waar consistentie in kwaliteit moeilijker wordt. Danny: “Tijdens onze trainingen leren we keukenteams deze technieken toe te passen in hun eigen werkprocessen.” 

2. De workflow van morgen: efficiënter, ergonomischer en sneller

Veel keukens hebben jarenlang dezelfde routing aangehouden, terwijl de vraag en het personeel inmiddels compleet veranderd zijn. Kleine aanpassingen hebben vaak al een groot effect.

“Door bijvoorbeeld de chef overdag meer voorbereidende taken te laten doen en ondersteunend personeel anders in te zetten, loopt een keuken direct beter,” legt Danny uit. Ook ergonomie en routing spelen een steeds grotere rol in moderne grootkeukens, waarin snelheid en veiligheid centraal staan.

Met een kleine herinrichting kun je:

  • snij- en kookprocessen scheiden voor meer rust in de keuken
  • looproutes verkorten
  • wachttijden bij uitgifte verminderen
  • piekmomenten beter opvangen

3. Duurzaam én financieel slim: refurbished en lease

Duurzaamheid is al jaren een topprioriteit op de Horecava, en dat geldt ook voor jouw keukenapparatuur. Nieuwe apparatuur kopen is niet altijd nodig.

Refurbished apparatuur is een financieel en ecologisch slimme keuze. “Onze refurbished combisteamers en vaatwassers gaan na revisie nog jaren mee,” vertelt Danny. “Ze zijn duurzamer én betaalbaar.”

Daarnaast wordt het leasen van apparatuur steeds populairder. Hiermee heeft een ondernemer:

  • altijd toegang tot de nieuwste technologie
  • geen grote investeringspiek
  • gedekte onderhoudskosten
  • maximale flexibiliteit bij groei of conceptaanpassing

4. Minder verspilling en slimmer inkopen: data verandert de keuken

Foodwaste blijft een uitdaging in de horeca. Slimme apparatuur, zoals de systemen van Rendisk, helpen voedselafval tot wel 80% te reduceren. Maar ook data speelt een steeds grotere rol in 2025.

Bart: “Met historische verkoopdata en weersvoorspellingen kun je veel nauwkeuriger inkopen, menu-engineering verbeteren en personeel efficiënter inzetten.” Innovatie gaat daarbij steeds sneller. Denk aan A.I.-ondersteunde instructievideo’s of meertalige workflows die medewerkers sneller inwerken en processen standaardiseren.

Hoe goed is jouw keuken écht? Ontdek verbeterkansen met de gratis Metos Culinair Quickscan t.w.v. €495,-

Veel ondernemers voelen dat hun keuken efficiënter kan, maar weten niet precies waar te beginnen. Metos biedt daarom de gratis Culinaire Quickscan aan t.w.v. €495,-: een  analyse waarin Bart of Danny met een frisse blik door jouw keuken gaat. Bekijk onze video waarin Bart uitlegt wat de scan inhoudt!

De Quickscan brengt directe kansen in kaart op het gebied van:

  • apparatuurgebruik en instellingen
  • ergonomie en routing
  • foodwaste en inkoop
  • personeelsinzet & piekverdeling
  • menuontwikkeling
  • onderhoud & duurzaamheid

Kleine optimalisaties kunnen al zorgen voor:

  • minder verspilling
  • lagere kosten
  • hogere productiviteit
  • meer rust en werkplezier in de keuken

Meer informatie? Ontdek de Culinaire Quickscan van Metos.

Logo metos kitchen intelligence

Dit artikel is aangeboden door: Metos

Al meer dan 100 jaar draait bij Metos alles om professionele keukens. Wij voorzien in totaaloplossingen, losse apparatuur, hebben onze eigen service en onderhoud afdeling en produceren in onze eigen fabriek in Finland. Daarnaast verzorgen we alle installaties van zowel de losse apparatuur als het totale keukenconcept.

Word gratis lid van onze community en ontvang de Horecava nieuwsbrief met video’s, interviews en de laatste trends uit de horecabranche.