Fast Casual Duurzaamheid Regels en Wetten

Snel én duurzaam: disposables in de fast casual sector

Aangeboden door: Horecava
dinsdag, 8 februari 2022

Wie heeft er tijdens de lockdown geen apps zoals Thuisbezorgd gebruikt? Sinds het coronavirus zien we een enorme stijging in het bezorgen en afhalen van maaltijden. In 2020 groeide de Nederlandse maaltijdbezorgbranche met maar liefst 43%. De keerzijde van deze groei is een enorme toename in het gebruik van verpakkingsmateriaal.

Europese regels

Sinds 3 juli 2021 gelden er nieuwe Europese regels voor wegwerpplastic. Kunststofproducten voor eenmalig gebruik, zoals kunststof rietjes en bekers van EPS schuim mogen niet meer worden verkocht. Na 2021 komen daar nieuwe maatregelen bij. Zo moeten producenten gaan meebetalen aan het inzamelen van afval en het opruimen van zwerfafval en komen er voorgeschreven markeringen over plastic op verpakkingen.

De maatregelen verschillen per kunststofproduct. Ondanks de nieuwe regels zien we toch nog veel niet duurzame verpakkingen. Frietjes in een plastic bakje, rietjes van papier met een plastic binnenkant en papieren pizzadozen met een plastic coating. Vooral deze laatste twee zijn zeer moeilijk te recyclen.

Groot (online) aanbod in duurzame disposables

Horecava Fast Casual
Wij vinden dit een gemiste kans, omdat het aanbod in duurzame en biologische verpakkingen met de dag groeit. Je kunt het zo gek niet bedenken of er is wel een mogelijkheid om het duurzaam te verpakken. Ook voor vloeibare, hete en kwetsbare producten. Zo kun je kiezen uit duurzaam geproduceerd en/of biologisch afbreekbaar producten. Bijvoorbeeld gemaakt van bamboe, riet, palmbladeren, hout of papier.

Nog beter zijn de herbruikbare maaltijdverpakkingen, zoals die van Ozarka en Packback. Deze verpakkingen, soms gekoppeld aan een statiegeldsysteem, worden gereinigd en opnieuw gebruikt. De herbruikbare verpakkingen kosten ongeveer evenveel als wegwerpverpakkingen en leveren na 7 keer gebruik al minder CO2 uitstoot op dan een bio wegwerpbakje. Wil je weten welke verpakkingen geschikt zijn voor jouw restaurant? Vraag aan je vertegenwoordiger of online om een proefpakket.

Gebruik circulair als visitekaartje voor je restaurant

De gast zal jouw omslag naar duurzame disposables waarderen. Velen hebben duurzaamheid hoog in het vaandel staan. Het is net als de opmaak van een bord in een goed restaurant: door de luxere verpakking is er een fijnere beleving. En daar komt de klant voor terug. Vergeet niet het afval gescheiden in te zamelen. Laat op de verpakking aan je klanten weten in welke vuilnisbak het moet en plaats bij je zaak gescheiden afvalbakken.

Fast service producten zijn allang niet meer ongezond of slecht voor je lichaam. Laten we met zijn allen ervoor zorgen dat het ook niet meer slecht is voor het milieu.

 

Waarom duurzame disposables gebruiken? Alle voordelen nog eens op een rij:

  • Voldoe aan de regels, zorg voor een toekomstbestendig bedrijf;
  • Verminder het afvalprobleem;
  • Veel keuze, voor alle soorten gerechten een oplossing;
  • Makkelijk te bestellen en niet duurder dan de milieubelastende alternatieven;
  • Goede uitstraling van je producten naar de consument.