Koffie Thee Cacao Horecatrends Inspiratie

KoffieTcacao deelt de 5 belangrijkste koffietrends

Aangeboden door: KoffieTcacao
woensdag, 14 december 2022

De koffie-industrie is continu in ontwikkeling en professionals vinden voortdurend manieren om de consumptie van koffie te stimuleren. Elk jaar duiken er nieuwe trends op. Het kan dan ook een behoorlijke uitdaging zijn om bij te blijven. KoffieTcacao zet de meest recente trends op een rij, zodat jij ze voor kan zijn!

Foto: Imaginima

1. Geen koffie zonder ambacht

Nu meer dan ooit is een betere kop koffie in de horeca een must. Door het vele thuiswerken tijdens de pandemie, is het aantal thuisbaristas enorm toegenomen. En al snel komt de vraag: ‘Waarom zou ik de deur uitgaan, als ik mezelf thuis kan voorzien van een heerlijke kop koffie?” Waar consumenten meer kennis en kunde vergaren, komt de verwachting van de horeca hoger te liggen. Duurzaam geproduceerde, traceerbare en goed gebrande specialty coffee, die uiteindelijk kundig wordt ingezet, is the way forward.

2. Ga mee met de smaakrevolutie

Koffie is meer dan alleen een warme drank. Vooruitstrevende koffiebars weten dat experimenteren met smaken en smaakcombinaties part of the job is. Neem de opkomst van koffiecocktails. De espresso martini is niemand onbekend. De koplopers in de koffiewereld doen hier nog een schepje bovenop en combineren koffie met andere wereldberoemde dranken. Ook de koffiemocktails winnen terrein. En heb je het over smaken combineren, dan kan foodpairing met koffie heel bijzonder zijn. In de horeca zien we steeds vaker koffie bij én in gerechten.

Op de hoogte blijven van de laatste trends, verhalen en nieuwtjes uit de levendige koffiewereld, maar naast koffietrends ook de thee én cacaoscene? Ga naar de website van koffieTcacao, waar je ook een lidmaatschap kan afsluiten voor hét lifestyle magazine koffieTcacao.

3. De wereld van koffiefermentatie

Termen als ‘natural anaerobic’ en ‘carbonic maceration’ horen tegenwoordig standaard in het vocabulaire van de koffieprofessional. Met nieuwe technieken wordt er flink gesleuteld aan de verwerking van koffie. En dan met name op het gebied van fermenteren. Innovatieve fermentatiemethodes creëren nieuwe smaakprofielen. Hiermee worden de grenzen van de uiteindelijke koffiesmaak in je kopje verlegd. Het is heel leuk voor je gasten om naast je ‘standaard’ koffie een molen te hebben met een wisselende bijzondere koffie.

4. Verder verduurzamen

Niet verduurzamen betekent niet meer meedoen. Je kunt er als koffieprofessional niet meer omheen. Door groene koffie in te kopen tegen een eerlijke prijs bij koffieboeren en coöperaties die oog hebben voor de natuur en de mensen om hen heen sturen we naar een betere toekomst. Maar ook door koffie te branden met een geavanceerde elektrische koffiebrander of één op zonne-energie of door het inzamelen van koffieprut om een nieuw product te creëren. Zo kunnen we ons uiteindelijk allemaal beter voelen over onze eigen ecologische impact, waarmee dat kopje koffie extra lekker wordt.

5. Technologie binnen specialty coffee

Ontwikkelingen in automatisering zorgen ervoor dat de koffie-industrie veel geavanceerde technologieën rijker is. Van espressomachines tot koffiemolens en milk taps, alle koffie gerelateerde apparaten hebben een evolutie doorgemaakt. Ze zijn voorzien van meer opties, zoals het onthouden van recepten, slim doseren van gemalen koffie en creëren van barista-waardig microfoam. Hierdoor is het eindresultaat van de koffie steeds minder afhankelijk van de barista, consistenter in kwaliteit en is er minder verspilling.