Start-ups en Innovatie Beursnieuws Wedstrijden

‘Je verplaatsen in de gast is het belangrijkste’ – Puck Kerkhoven

Aangeboden door: Horecava
donderdag, 15 september 2022

Al jaren is de Horecava Innovation Award aanwezig op de beurs, Maar wie zijn de juryleden eigenlijk, waar kijken ze naar bij innovaties en nog belangrijker waar letten ze op bij inzendingen voor de Horecava Innovation Award (HIA)? Leer ze kennen en doe er je voordeel mee...

Puck Kerkhoven | Eigenaar Redfox Media, Freelance Culinair Journalist & No waste expert | Jurylid Horecava Sustainability Award 

Waarom ben je jurylid van de HIA?

Lees meer over de Horecava Innovation Award >>Ik werd gevraagd door Joke van den Wijngaard in 2012, vlak nadat Karel de Vos, mijn partner (zakelijk en privé) op 53 jarige leeftijd overleed. Hij was de bedenker van de HIA en de eerste voorzitter, gedurende 12 jaar. Ik was geroerd dat er een speciale, naar hem vernoemde, prijs in het leven werd geroepen en ik werd gevraagd als jurylid. Als snel werd de link met duurzaamheid gelegd. Daar was Karel al volop mee bezig. Ik vind het mooi om dat werk voort te zetten.

Als culinair horeca-journalist en auteur van diverse no-waste boeken, o.a. Het Grote Kliekjesboek, breng ik relevante ervaring mee. Ik denk en beslis mee in de geest van Karel. Je verplaatsen in de gast was voor hem het belangrijkste, voor mij dus ook. Ook deel ik zijn passie voor bier.

Welke innovatie is je het meest bijgebleven van afgelopen jaren? En waarom?

Uit vele mooie is dat dan toch de Yellowtail van KingFIsh. In Aquacultuur in Nederland (lokaal dus) gekweekte roofvis. Een smakelijk en duurzaam alternatief voor de zwaar overbeviste tonijn. Horeca-koks zijn blij met de top kwaliteit, ondernemers met het vriendelijke prijskaartje. We konden er voor het eerst van proeven op de Horecava. Een wereldprimeur!

Wat betekent innovatie voor jou?

Vernieuwende, creatieve oplossingen bieden voor grote en kleine vraagstukken die spelen in de dagelijkse praktijk van de horeca ondernemer, zijn/haar medewerkers en hun gasten.

Waar moet een product/ dienst voor jou (naast innovatief zijn) minimaal aan voldoen? En waarom?

Het moet duurzaam geproduceerd zijn, zonder dat het schade toebrengt aan mens, dier en planeet. Zoveel mogelijk herbruikbaar, no waste.

Er moet maatschappelijk draagvlak voor zijn, mensen moeten het graag willen gebruiken. In geval van F&B betekent dat in de eerste plaats dat het lekker en aantrekkelijk moet zijn. Voor gebruiksvoorwerpen en diensten kan het geen kwaad als het een beetje ‘sexy’ is, met flinke scheut humor.

Bij voorkeur is de innovatie relevant een brede doelgroep in de sector.

Wat heb je geleerd / opgestoken van de jaren als HIA jurylid?

Ik heb ervaren hoe ongelooflijk vindingrijk de inzenders zijn. Ze weten het niet altijd even goed te verwoorden, maar dat wil niet zeggen dat hun innovatie niet kansrijk is. Daar moet je als jurylid doorheen kijken. Een gladde babbel en gelikte presentatie zijn niet altijd een garantie voor succes.

Waar zou jij nou wel eens een innovatieve oplossing voor willen zien?

Als gast: voor serveersters en obers die je zogenaamd niet zien als je hun aandacht probeert te trekken.
Als ondernemer: financiering onafhankelijk van leveranciers bij bedrijfs start, verbouwing of herinrichting. Daardoor helemaal vrij zijn bij het kiezen van je assortiment.
In de keuken: duurzaam, écht gebruiksvriendelijk alternatief voor plastic folie.

Wie zou je willen vragen om mee te doen aan de Horecava Innovation Award?

Start-ups die zich conceptueel bezig houden met het plastic vraagstuk en ons helpen los te komen van onze verslaving aan fossiele grond- en brandstoffen.

Initiatieven die de lokale economie op een slimme manier bevorderen. Weg met belachelijke food-miles, meer draagkracht voor het locale.

MBO onderwijs instellingen die de trots op praktische en ambachtelijke vakken weer terugbrengen. Hoe mooi is het om kok te worden, of brouwer, of handige duizendpoot in een mooi hotel?

Inschrijven Horecava Innovation Award?

Jouw innovatie ook een droomstart geven? Schrijf je hieronder in voor de Horecava Innovation Award!

Ja, ik ben al Horecava exposant en wil inschrijven voor de HIA
Ja, ik wil me inschrijven voor de HIA, maar ben geen Horecava exposant