logo
Chef die een burger belegd tijdens NK De Lekkerste Burger

NK De Lekkerste: jouw checklist voor een topdag op Horecava

Auteur : Horecava

Je hebt een geweldig gerecht dat echt indruk gaat maken op het NK De Lekkerste. Echter, dan ben je er nog niet. Je gaat namelijk koken op een andere locatie, tijdens de grootste horecabeurs van het jaar nog wel. Dan is het zaak om je goed voor te bereiden. Daarom hierbij dé checklist voor een topdag op Horecava.

Kies de juiste ingang 

De organisatie van het NK De Lekkerste heeft vaak genoeg meegemaakt dat een deelnemer een uur voor de wedstrijd belt: “Ik sta bij ingang K, waar moet ik heen?” Wie via ingang K RAI Amsterdam binnenkomt, moet met alle spullen een flink stukje lopen om op de juiste locatie te komen. Deelnemers hebben dan al stress nog voordat ze starten met de mise-en-place. Geen lekker begin.

Dus: check vooraf waar je precies moet zijn. De juiste ingang is ingang C, en het NK De Lekkerste vindt plaats in hal 11. De dichtstbijzijnde parkeergarages van RAI Amsterdam zijn P1 tot en met P4.

Schrijf je hier in voor NK De Lekkerste 

Volg de hygiënecode

Deelnemers maken niet alleen de lekkerste gerechten; ze werken ook voedselveilig en hygiënisch. Tijdens het NK De Lekkerste zijn inspecteurs Voedselveiligheid van Houwers aanwezig om daarop toe te zien. Zijn ingrediënten in schone materialen verpakt? Zijn bederfelijke producten onder 7°C vervoerd? Ben je professioneel en netjes gekleed, werk je schoon, lang haar in een netje en geen sieraden? Je wordt beoordeeld op al deze punten. Check de regels dus nog even goed! Deze worden allemaal benoemd in het algemene wedstrijdreglement

Check alle regelementen

Ja. Reglementen. Meervoud. Er is een algemeen reglement waarin aspecten zoals voedselveiligheid en wedstrijdverloop staan beschreven. Elke wedstrijd heeft echter nog een apart reglement. Gelukkig geen heel boekwerk, maar wel een paar belangrijke regels over de tijd die je op het podium krijgt, het aantal gerechten dat je moet maken, de maximale kostprijs én verkoopprijs. Let op: dit verschilt dus per wedstrijd! Soms zijn er specifieke regels, zoals het gebruik van eigengemaakte pasta bij het NK Lekkerste Pasta.

Lever je recept en berekeningen op tijd in

De jury let niet alleen op smaak en presentatie, maar ook op haalbaarheid. Als de receptuur en de kostprijsberekening ontbreekt, kunnen deelnemers daar niet op beoordeeld worden. Dat heeft invloed op de score. Lever deze informatie dus in vóórdat je naar Amsterdam komt.

Waar je dit moet inleveren? Bekijk de inschrijfpagina voor een blanco receptformulier.

Let op de tijd

Misschien wel de grootste uitdaging op het podium van het NK De Lekkerste, is de maximale tijd die je krijgt om je gerecht te maken. In je eigen keuken red je het prima, maar op het podium, met alle spanningen eromheen, gaat het toch soms net iets anders. Zeker deelnemers die voor het eerst meedoen, onderschatten de tijdslimiet nog weleens. Dat levert direct puntverlies op.

Hoe bereid je je daarop voor als je nieuw bent? Door goed te oefenen en kritisch te zijn op de handelingen. Voegt dat ene ingrediënt echt iets toe of kost het alleen maar tijd? Ook kun je op de site en socials de foto’s, video’s en verhalen over het NK De Lekkerste tot je te nemen zodat je een goed beeld krijgt van het event.

Geniet

Je staat volledig achter je gerecht, je hebt je goed voorbereid en de regels gevolgd. Dat betekent dat je op het wedstrijdpodium lekker je eigen ding kan doen en dus kan genieten. Dat is al een succes en voor veel deelnemers een geweldige prestatie! De rest is in de handen van de jury.

NK De Lekkerste 2026

Het NK De Lekkerste 2026 vindt plaats tijdens Horecava, van maandag 12 tot donderdag 15 januari. Inschrijven? Dat kan via de website van het NK De Lekkerste.

Het NK De Lekkerste wordt mede mogelijk gemaakt door Hanos, Horecava, Remia Professioneel, Bakkerij Carl Siegert, Salomon Foodworld, SVO vakopleiding food, Qbtec, Houwers, Pizza Profs en KHN.

Word gratis lid van onze community en ontvang de Horecava nieuwsbrief met video’s, interviews en de laatste trends uit de horecabranche.