Hygiëne garantie afhaal- en bezorgmaaltijden

Aangeboden door: Essity Nederland
maandag, 30 augustus 2021

Consumenten geven sinds de coronapandemie flink meer geld uit aan afhaal- en bezorgmaaltijden. En die groei zet nog verder door, volgens de FSIN Foodshopper Monitor 2021. Tegelijkertijd heeft 60% van de consumenten hogere verwachtingen van de hygiëne in restaurants dan vóór de pandemie*. Het is voor restaurants dus cruciaal om een hygiënische ervaring te garanderen. Dat kan enerzijds door personeel goed te instrueren en het ze makkelijk te maken om hygiënisch te werken, en anderzijds door aan de gasten duidelijk te maken welke maatregelen je hebt genomen. Maar hoe pak je dat aan bij afhaal- en bezorgmaaltijden?

Bij een restaurantbezoek zien bezoekers met hun eigen ogen hoe hygiënisch het eraan toegaat. Maar hoe garandeer je de hygiëne bij afhaal- en bezorgmaaltijden? Sonja van der Linden, Marketing Manager Horeca bij Essity, legt uit hoe je in 4 stappen het vertrouwen van je gasten wint. 

Waarborg een goede keuken- en werknemershygiëne

“Zowel het keukenpersoneel als de bezorgers moeten precies weten hoe hygiënisch en voedselveilig te werken. Dat begint met goede instructies. Hang posters op belangrijke plekken om medewerkers eraan te herinneren hoe en wanneer ze hun handen moeten wassen en afdrogen, zorg voor duidelijke checklists voor de schoonmaak, werk in zones en geef je medewerkers de verantwoordelijkheid voor de schoonmaak van hun eigen werkgebied.

Maak het je mensen ook zo makkelijk mogelijk om hygiënisch te werken. Dat is met het huidige personeelstekort in de horeca, wat zorgt voor wisselend en/of onervaren personeel, extra belangrijk. Zorg dat er altijd zeep en papieren handdoeken beschikbaar zijn en dat dispensers helemaal gevuld zijn voor de shift om onderbrekingen te voorkomen en naleving te bevorderen.”

 Waarborg een veilige afhaalzak

“De afhaalzak is cruciaal voor de voedselveiligheid tijdens het vervoer. Ga er dus zorgvuldig mee om, en gebruik hem als kans om je gasten gerust te stellen. Voorzie de afhaalzakken bijvoorbeeld van reinigingsdoekjes en (verpakte) servetten, verzegel de zak met een gepersonaliseerde sticker, of voeg een kaartje toe met daarop de stappen die je hebt gezet om de hygiëne te verzekeren.” 

 waarborg een veilige afhaalzak | Essity Horecava

Waarborg een hygiënische afhaalruimte

“Door aparte zones in je restaurant te creëren voor bestellen, afhalen en eten, verbetert de workflow en waarborg je social distancing. Lukt dat niet in jouw zaak, overweeg dan een apart afhaalpunt buiten of kies voor curbside pick-up. Bied in de afhaalruimte hygiëneproducten als servetten en reinigingsdoekjes aan, en reinig de ruimte regelmatig en zichtbaar, zodat wachtende gasten zien dat je hygiënisch werkt.”

waarborg een veilige afhaalruimte | Essity Horecava

 Waarborg een veilige bezorging

“Je bezorgers zijn je visitekaartje. Geef ze dus tools om zichtbaar hygiënisch te werken. Bied ze bijvoorbeeld flesjes handdesinfectiemiddel, reinigingsdoekjes en mondmaskers aan. Of kies voor contactloze bezorging, waarbij het eten vooraf online wordt betaald en de bezorger het eten voor de deur neerzet. Werk je met externe bezorgers, controleer dan of hun voedselveiligheidbeleid bij jouw normen past.”

waarborg een veilige bezorging | Essity Horecava

Zo onderscheid je jezelf op hygiënegebied

Door de bovenstaande tips te volgen, geef je je gasten het vertrouwen dat je veilig en hygiënisch werkt. Door het niet alleen te doen, maar er ook over te communiceren, biedt het bovendien kansen om jezelf te onderscheiden. Voeg dus (gepersonaliseerde) kaartjes toe aan de afhaalzakken en vertel erover op social media en op je website. Wees niet te bescheiden, want hygiëne is belangrijker dan ooit!

Meer tips voor veilig afhalen en bezorgen?

Download dan de stap-voor-stapgids voor hygiëne in afhaal- en bezorgrestaurants. Ook voor hygiëneproducten als servetten, desinfectiemiddelen en papieren handdoeken kun je bij Essity terecht. Geef je gasten het vertrouwen waar ze naar op zoek zijn!

 

*Bron: Essity Essentials Initiative Survey 2020-2021, een grootschalig onderzoek dat iedere 2 jaar wordt gehouden onder 15.000 respondenten in 15 landen