Fast Casual Horecatrends

Wat is Fast Casual?

Aangeboden door: Horecava
maandag, 8 augustus 2022

De afgelopen jaren lijkt er een verschuiving plaats te vinden in de Nederlandse horeca. De horecabezoeker kiest steeds minder vaak voor een uitgebreid driegangenmenu met wijnarrangement, maar geeft de voorkeur aan een snelle, gezonde en betaalbare maaltijd. Zo kan een consument voor hetzelfde geld vaker uiteten. De horecaondernemer reageerde hier gelijk op. Dit is het begin van het concept fast casual!

De naam ‘Fast Casual’ is een combinatie van casual dining en quick-service. Fast casual concepten spelen in op de behoefte van de gast die nog steeds gezonde, smaakvolle en gevarieerde gerechten wil eten, maar daarbij minder tijd kwijt wil zijn. Restaurants met een fast casual concept bieden lekkere, simpele en gezonde maaltijden, met een goede prijs-kwaliteitverhouding en met een bereidingstijd van onder de 15 minuten. Het concept is dus deels op snelheid gericht en de gerechten zijn ideaal voor zowel afhalen, op locatie opeten of bezorging. Het is precies de juiste optie voor mensen die niet de hele avond te tijd hebben, maar toch een betere eetervaring willen dan in een fastfoodomgeving. Hiermee vallen horecazaken met een fast casual concept tussen fastfoodzaken en ‘echte’ restaurants.

Horecava Fast Casual

Kenmerken Fast Casual

  • Gezonde en smaakvolle gerechten met een korte bereidingstijd;
  • Een goede prijs-kwaliteitverhouding;
  • Bereidingstijd onder de 15 minuten;
  • Ideaal voor op locatie eten, afhalen én bezorging.

Waar komt Fast Casual vandaan?

Fast casual is niet nieuw, in 2012 werd er voor het eerst geschreven over deze nieuwkomer dat aan het begin veel van de klanten van onder andere McDonalds en Burger King naar zich toe trok. Het concept was toen al een groot succes, maar wat verklaart deze populariteit? Het antwoord lijkt te liggen bij de millennials. Deze generatie wil met minder tijd toch vaker buiten de deur eten. In plaats van een uitgebreid diner dat de hele avond in beslag neemt, is de oplossing een snel, gezond en lekker hapje. Ook de groeiende behoefte naar gemak heeft hieraan bijgedragen, maar dan wel zonder in te leveren op de gezondheid en kwaliteit van het eten. Voorheen was je op zo’n moment met weinig tijd aangewezen op de snackbar, maar met de opkomst van fast casual is de variatie enorm.

Specialiseren in één gerecht

Opvallend is dat de focus wordt gelegd op één soort gerecht. Door deze keuze zijn de inkoopkosten laag, waardoor ook de prijzen van de gerechten laag zijn. En dat niet alleen, het zorgt ook voor specialisatie en innovatie. Fast casual concepten die zich richten op één gerecht kunnen hun kennis over de ingrediënten gebruiken om zich te innoveren binnen de productgroep. Ook bij elke trend die zich voordoet in de branche kan de horecaondernemer er een authentieke twist aan geven.

De toekomst

Wat betekent het voor de bestaande horecazaken dat fast casual concepten nog steeds groeien? Zij hoeven zich geen zorgen te maken. De consument kiest namelijk voor een bepaalde avond, zoals eten thuis bestellen, snel iets simpels buiten de deur eten of een uitgebreid diner. Dus ook de snackbar op de hoek of het vijfsterrenrestaurant in de stad houden genoeg klanten over.

Fast Casual en Horecava

Horecava ziet het belang van Fast Casual. Er wordt de komende jaren grote omzetgroei verwacht binnen Fast Casual, daarom besteden wij ook tijdens Horecava 2023 extra aandacht aan dit thema. In hal 10 & 11 vind je leveranciers, partners en wedstrijden bijpassend bij Fast Casual. Hier wil je bij zijn!

De indeling van Horecava 2023 is zo gemaakt dat bezoekers een rondje door de RAI lopen en langs alle thema’s komen. Door zijn ligging zijn de stands van Fast Casual niet te missen.